Menu Zavřít

Kam ty vraky mizí?

18. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Čtvrtinu importovaných aut majitelé nepřihlásí

Odpůrci dovozů ojetých aut ze zahraničí řeší záhadu, kam tyto stroje v České republice mizí. Minulý týden na toto téma dokonce uspořádali pod taktovkou poslance Jaromíra Schlinga seminář v Parlamentu. Údaje Sdružení automobilového průmyslu (SAP) hovoří o tom, že se v letech 1991 až 2002 dovezlo do Česka přibližně 1,269 milionu ojetin, z nichž 375 tisíc vozů jejich majitelé nepřihlásili do provozu. Za samotný loňský rok se přes hranice dopravilo 132 tisíc ojetin a téměř 40 tisíc z nich jejich majitelé rovněž nepřihlásili. Kde tyto vraky jsou? „Nejdou jen na náhradní díly, ale sestavují se z nich často celé vozy,“ říká majitel největší sítě autobazarů AAA Auto Anthony James Denny. „Musíme si uvědomit, že tato auta pak ohrožují všechny účastníky silničního provozu.“ Ředitel SAP Antonín Šípek se domnívá, že mnoho ojetin také jezdí na technické osvědčení svého typově blízkého staršího předchůdce.

Daně unikají.

Kromě bezpečnosti má záležitost ekonomický dopad. Stát podle odhadů na podvodech s individuálně dovezenými ojetými auty ztrácí miliardy korun. „Státu uniká daň z přidané hodnoty, ztráty zaznamenávají i pojišťovny,“ uvádí předseda hospodářského výboru sněmovny Josef Hojdar. Podvody spočívají v tom, že se dovozce domluví s celníky na ceně vozu, která je důležitá pro výpočet daně z přidané hodnoty. Ta je pak většinou stanovena jen podle přiložených faktur. Z dalšího prodeje automobilu obvykle plyne více než stoprocentní zisk. Škoda vzniká rovněž pojišťovnám. „Taková vozidla totiž často figurují i v pojistných událostech,“ prohlašuje člen pracovní skupiny České asociace pojišťoven pro pojistné podvody Vlastimil Pršal. „Ojetina je často rozbitým vrakem dávno předtím, než je nahlášena pojistná událost. Majitel se pak snaží neoprávněně získat peníze od pojišťovny.“ (EURO 15/2003)

KL24

Netočte tachometrem.

Ministerstvo životního prostředí nedávno prosadilo jednotnou metodiku pro kontrolu dovážených ojetých vozů na celnicích. Jenže drobným dovozcům aut se zpřísnění nelíbilo a zablokovali přechod v Hoře Svatého Šebestiána. Předseda Svazu drobných dovozců a opravářů automobilů Jan Slawisch soudí, že nešlo o krok sdružení, ale skupinky jednotlivců. Nicméně dodává, že postupu dovozců rozumí. „Když stojíte 24 hodin na hranicích a pak vás celníci pošlou zpátky, tak chápu, že jim došla trpělivost,“ uvádí Slawisch. Dovozci tehdy pohrozili, že budou proti současnému stavu protestovat. Další blokádu hranic nicméně Slawisch vylučuje. Prý půjde spíše o blokádu zainteresovaných státních orgánů či hlavních pražských tahů. „Stát se zřejmě protestů zalekl a od opatření záhy upustil,“ prohlásil pro týdeník EURO generální tajemník ČAP Jaroslav Mesršmíd. Jaké řešení tedy odpůrci dovozů navrhují? Josef Hojdar je toho názoru, že celní zákon musí dovolit dlouhodobé sledování ceny tak, aby deklarovaná částka na hranicích nebyla jiná než později v autobazarech. „Mnoho zemí požívá také jednotnou metodiku naší společnosti, která umožňuje poměrně přesné ohodnocení ojetiny přímo na hranicích,“ upozornil na semináři Štěpán Kubín z firmy Eurotax. A podle Dennyho je třeba mimo jiné přitvrdit zákony: „V západní Evropě platí, že přetáčení tachometru na nižší cifru je trestným činem. V České republice každý může přetáčet, jak chce, a nic mu nehrozí,“ míní majitel autobazaru.

Dobře investované peníze

  • Rentabilita dovozů - ojetina z Německa dovezená za účelem prodeje v ČR:
  • 1 vůz zakoupený v Německu (EU) 6000 € = 180 000 Kč (bouraný, zánovní, s nutností pouze malé investice pro upravení vozu, aby naoko vypadal zdánlivě nepoškozený a zcela funkční)
  • Deklarovaná hodnota na hranicích 2000 € (dovozce předem domluvený s celníky tak, aby deklarace vozu byla „papírovou záležitostí“)
  • Základ pro výpočet DPH 2000 €
  • DPH 22 % 440 €
  • Daňový únik 880 € = 26 400 Kč
  • Zboží osvobozeno od cla – doklad EUR 1 0 €
  • Opravy po dovozu do ČR – investice 500 € =15 000 Kč (opraveno pouze to nejnutnější s minimální možnou investicí, skryté vady ponechány, neoriginální náhradní díly nebo díly z havarovaných aut, bez kontroly, zda nebyl poškozen skelet vozu a tím i geometrie)
  • Celková investice dovozce 6 940 € = 208 200 Kč
  • Prodej vozu malému autobazaru 280 000 Kč
  • Zisk pro dovozce 61 800 Kč
  • Prodej vozu v malém autobazaru 310 000 Kč (vůz prodán bez jakékoliv garance, zákazník není informován, že vůz byl havarovaný ani o vadách, které se jako následek havárie objevily)
  • Zisk autobazaru 30 000 Kč
  • Cena stejného vozu při nákupu nového v ČR 450 000 Kč
  • Našli jste v článku chybu?