Menu Zavřít

Kamarád taky rád

12. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Firma podala trestní oznámení na své zaměstnance

Čepro prohrálo soud o dvě a půl miliardy korun s firmou Venturon Investment. Právníci státní společnosti totiž nedorazili k soudu. Firma se proti rozsudku ani neodvolala. O ničem jsme nevěděli, obsílku ani rozsudek jsme nedostali, nebylo na co reagovat, hájí se vedení firmy.

Exekutor versus policie.

Prohraný spor má pro Čepro dalekosáhlé následky. Soud nařídil 3. listopadu v Čepru exekuci ve prospěch firmy Al Batal General Trade, které Venturon Investment postoupil koncem října svoji pohledávku za Čeprem. V pondělí 8. listopadu, krátce před jedenáctou hodinou dopoledne, se v Čepru objevil exekutor Juraj Podkonický. Odešel však s prázdnou. Předběhla ho policie, která v pražské centrále od rána zabavovala dokumenty a vyslýchala zaměstnance. Stát poté zaplomboval účty firmy, a ta z nich nyní může platit jen běžné obchodní transakce. „Ve čtvrtek 11. listopadu soud vyhověl žádosti Čepra a exekuci odložil,“ sdělil šéf Fondu národního majetku Jan Juchelka. Fond ovládá sto procent akcií Čepra.
Původní miliardová pohledávka vznikla u společnosti Bena, ta měla u státní firmy uskladněno 200 tisíc tun pohonných hmot, které Čepro firmě údajně nevydalo. Pohledávku Beny převzal Venturon Investment, který loni v prosinci na Čepro podal žalobu, tu vyhrál a letos v říjnu postoupil pohledávku společnosti Al Batal General Trading.

Miliardy pro zaměstnance.

Šéf Čepra Tomáš Kadlec tvrdí, že se vedení firmy dozvědělo o prohraném soudu až na poslední chvíli. „Koncem předminulého týdne přišel vedení Čepra dopis, kterým nám Venturon Investment oznámil, že postoupil pohledávku dvě a půl miliardy společnosti Al Batal General Trade. Neměli jsme v ruce jediný papír, do soudního spisu jsme nahlédli až v pondělí 8. listopadu, v době, kdy se již případem zabývala policie a přišel exekutor,“ řekl Kadlec.
Pikantní je, že současný ředitel společnosti Al Batal General Trade, sídlící ve Spojených arabských emirátech, Palestinec s českým občanským průkazem Mohamed Shanaah pracoval od 1. května do 5. září roku 2001 v Čepru. Šéfoval mu bývalý obchodní ředitel státní firmy Martin Pechan. „Shanaaha přivedl Pechanův zástupce Milan Pelcl,“ sdělil týdeníku EURO zdroj obeznámený s případem. Upozornil, že v dubnu 2001 Pechan s Pelclem navštívili Spojené arabské emiráty. „O pár týdnů později přišel do Čepra Shanaah,“ dodal. Vedení Čepra nyní zjišťuje, s kým se na služební cestě setkali a zda podobných výletů nebylo více. „Že bych to se Shanaahem plánoval? Nezlobte se, to je přece absurdní až schizofrenní. Čepro platí za svůj nepořádek, který má v evidenci pohonných látek,“ řekl Hospodářským novinám Pechan. Upozornil, že podobných žalob může být na Čepro až za 200 miliard korun.
Pechan zároveň figuruje i v dalším sporu s Čeprem. V současnosti pracuje pro společnost Tukový průmysl, ještě nedávno byl jejím spolumajitelem a jednatelem. Tukový průmysl po Čepru vymáhá u soudu 2,5 miliardy korun. Pechana vyšetřuje policie v souvislosti s celním únikem ve výši tří miliard v kauze Bena. Není sám, společně s ním čelí obvinění například i člen představenstva Beny Milan Vomela a jednatel Venturon Investment Leopold Klimus.

Ztracená pošta.

Dva klíčové dopisy, kvůli kterým hrozí společnosti ČEPRO zánik, se ztratily zřejmě mezi osobou, která korespondenci na poště vyzvedává a člověkem,, který ji zapisuje v podatelně a následně pouští do firemního oběhu. „Je jasné, že zmíněné dopisy na poště vyzvedl pan Antonín Kolář, ale Ivana Skopcová je jako jedinou došlou korespondenci nezapsala do evidence,“ uvedl Kadlec. Upozornil, že ve stejný den jako Venturon Investment podal na Čepro žalobu i Tukový průmysl. „Tuhle obsílku jsme však obdrželi,“dodal Kadlec.
V souvislosti se ztracenými písemnostmi podalo vedení Čepra na oba zaměstnance a pracovníky pošty, kteří měli firmě doručovat zásilky, trestní oznámení. Stejný krok zvažuje i v souvislosti se společností Venturon Investment.

CIF24

Čekání na výsledek

Kauzou se zabývá policie. „Momentálně vyhodnocuje materiály, které získala v Čepru. Zatím k žádným závěrům nedošla,“ řekl šéf FNM Juchelka. Zdroj blízký vyšetřování týdeníku EURO sdělil: „Policie zkoumá, jak se v případu angažovali Pechan, Pelcl, Shanaah, Vomela a Klimus. Prošetřuje i současné vedení Čepra“. Kvůli situaci ve státní firmě se v pondělí na mimořádné schůzce sešel premiér Stanislav Gross s ministry Bohuslavem Sobotkou a Františkem Bublanem. „Gross se chtěl obeznámit s případem a hledal s ministry možná řešení,“ sdělil zdroj. Ministr spravedlnosti Pavel Němec pak v průběhu týdne nechal prověřit práci soudců, kteří rozhodovali v případu Čepro vs. Venturon Investment. Kontrola na žádné pochybení soudců nepřišla.

Výsledek zvrátíme.

Šéf FNM Jan Juchelka věří, že se podaří rozhodnutí soudu zvrátit. „Musel bych se považovat za špatného správce majetku, kdybych v to nevěřil. Případ nese známky dobře připraveného scénáře s pravděpodobnými prvky organizovaného podvodu,“ upozornil. Juchelka tvrdí, že je nyní nutné odvrátit hrozící katastrofu a zabránit ztrátě státního majetku. Nevyloučil, že poté přijde na řadu otázka případných personálních změn ve vedení Čepra. „Stojíme za firmou, management musí učinit vše pro uklidnění obchodních partnerů a bankéřů,“ dodal. Po personálních změnách volají především poslanci opoziční ODS. „Nevím, proč bych měl odstoupit, nikdo mě v této souvislosti nekontaktoval. Možná by se nyní někomu hodilo takto paralyzovat firmu,“ reagoval Kadlec. Současný vývoj považuje za útok na samotnou existenci Čepra. Pokud by totiž firma musela zaplatit požadované miliardy, zřejmě by skončila v konkurzu. Společnost negeneruje velký zisk, ze kterého by dlužnou částku uhradila, navíc nemá téměř žádné nemovitosti a majetek, který by v takovém případě prodala.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).