Menu Zavřít

Kamenný prach pro ekologičtější zemědělství. Americké startupy testují nové metody hnojení, které dokáží absorbovat uhlík

Dnes
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Odvětví zemědělství je podle nejnovějších údajů americké Agentury pro ochranu životního prostředí zodpovědné za více než 10 procent globálních emisí uhlíku
  • Americké firmy Lithos, UNDO Carbon, Heirloom a Eion proto experimentují s hnojením speciálními horninami, které mohou zlepšit kvalitu půdy a zároveň odstranit uhlík z atmosféry
  • Díky řadě daňových zvýhodnění je novinka pro farmáře levnější než klasické vápno, což přispívá jejímu rychlému šíření

Ačkoliv sektor zemědělství může na první dojem působit poměrně ekologicky, ve skutečnosti tomu je naopak. Že masová produkce nejrůznějších plodin představuje pro naši planetu závažný problém, dokazují například nejnovější data americké Agentury pro ochranu životního prostředí. Z nich vyplývá, že tento obor je zodpovědný za více než 10 procent globálních emisí uhlíku, tedy zhruba dvě třetiny toho, co zvládne vyprodukovat odvětví dopravy. Je proto jasné, že pokud chce lidstvo emise uhlíku omezit, musí zemědělství po technologické stránce projít razantní proměnou. 

Problematikou (ne)ekologičnosti zemědělství se v současnosti zabývá nespočet firem. Jejich přístupy se různí, jako jedna z nejperspektivnějších metod se nicméně podle CNBC jeví například takzvaný „kamenný prach“, jež využívá procesu jménem zesílené zvětrávání hornin.

Odstraní emise z dvou milionů aut

Zemědělci po celém světě svá pole již mnoho let hnojí drceným vápnem, což má vést ke snížení kyselosti půdy, zlepšení její struktury a ke zvýšení množství živin, jež můžou následně plodiny využít. Několik amerických startupů chce ale nyní vápno nahradit jinými typy hornin s pozoruhodnými vlastnostmi, přičemž jedním z nich je i kalifornský Eion, který k hnojení používá vulkanický kámen zvaný olivín rozdrcený takřka na padrť. 

Outstream Placeholder

„Aplikujeme kamenný prach na zemědělskou půdu, což farmářům pomáhá dosáhnout kvalitnější půdy. Zároveň ale naše metoda dokáže zachytit uhlík a trvale ho odstranit z atmosféry,“ řekla Anastasia Pavlovic, generální ředitelka americké společnosti.

Olivín je minerál, který je v mnoha svých vlastnostech podobný již zmíněnému vápnu. Pokud se ale například při dešti dostane do kontaktu s vodou, začíná se v něm odehrávat speciální chemický proces, díky němuž dochází k trvalé absorpci oxidu uhličitého ze vzduchu. „Do roku 2030 bude Eion každý rok odstraňovat z atmosféry tolik uhlíku, kolik ho vypustí zhruba dva miliony aut,“ uvedla Pavlovic.

Zemědělci si novinku pochvalují

Ačkoliv nahrazení vápna olivínem je samozřejmě z cenového hlediska o něco dražší, farmářům se to už nyní vyplácí. Za odstranění uhlíku totiž získají kredity, které mohou následně prodávat dalším firmám, a díky ekologickému způsobu hospodaření se na ně navíc vztahují i různé daňové úlevy.

Jednoduše chytré zemědělství. Český startup Agdata pomáhá farmářům i obcím šetřit pomocí digitalizace
Přečtěte si také:

Jednoduše chytré zemědělství. Český startup Agdata pomáhá farmářům i obcím šetřit pomocí digitalizace

Výhodnost nasazení olivínu potvrzuje třeba zemědělec Dan Prevost, jenž provozuje společnost Prevost Farms v americkém státě Mississippi. „Oproti klasickému vápnu mi olivín ušetří 50 až 60 procent nákladů. Nemá tedy pozitivní dopad jen na životní prostředí, ale poskytuje mi zároveň i okamžitou finanční výhodu,“ nechal se slyšet Provost.

I díky této příznivé ekonomice vedení Eionu věří, že jeho řešení se brzy zabydlí nejen na polích ve Spojených státech amerických, ale také v dalších zemích po celém světě. A není zjevně samo – firma za tímto účelem získala významnou investici od energetické společnosti Exelon a zemědělského podniku Growmark v celkové výši asi 20 milionů dolarů (zhruba 465 milionů korun).

WT100

Velké peníze pumpuje do zemědělství i vlastník Googlu

Jak již bylo řečeno, Eion rozhodně není jedinou firmou, jež se zabývá hnojením s pomocí rozdrcených hornin. Podobnou metodu aktuálně testují třeba startupy Lithos Carbon, Heirloom nebo CarbonCapture. 

Všechny uvedené společnosti už rovněž obdržely investice v řádech desítek milionů dolarů od známých fondů a podniků. Jmenovitě jde třeba o mateřskou firmu Googlu Alphabet, oděvního giganta H&M nebo banku JPMorgan.

  • Našli jste v článku chybu?