Menu Zavřít

KANAĎANÉ SPOJUJÍ SÍLY

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Air Canada

Největší kanadská letecká společnost Air Canada získala více než padesátiprocentní podíl na konkurenční společnosti Canadian Airlines. Jak uvedla agentura Reuters, podařilo se jí to díky dohodě uzavřené s americkou AMR (American Corporation), od níž koupila podíl na kanadských aerolinkách.

Podle podepsané dohody o záměru (letter of intent) zaplatí Air Canada 92 milionů kanadských dolarů za běžné akcie a 55 až 60 milionů kanadských dolarů za preferenční akcie společnosti Canadian Airlines. Na základě smlouvy se AMR vzdá veškerých svých práv v Canadian Airlines.

Vzájemná dohoda je významná i tím, že umožní všem dopravcům sdruženým v letecké alianci Star, která je největším světovým seskupením leteckých společností, aby s Canadian Airlines sloučily na deset let své letové řády .

WT100

Akcionáři společnosti Air Canada budou moci nyní využívat výhod ze členství v alianci Star a budou mít prospěch z rozšířené sítě díky sloučení letových řádů Canadian Airlines s American Airlines. Transakci hodnotí analytici jako vítězství aerolinek Air Canada, ale spokojen je podle svého prohlášení i výkonný ředitel Canadian Airlines Robert Milton.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).