Menu Zavřít

KARDINÁLOVY NOVÉ ŠATY

29. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K o m e n t á ř

Kardinál Miloslav Vlk minulý týden celebroval při slavnostním otevření obchodního domu s oblečením C & A v centru Prahy. Vedl u toho sice řeči, že politicky a ekonomicky sjednocená Evropa potřebuje duši, aby v ní nešlo jen o byznys a kšeft, ale řekl tím něco jiného.

Kardinál Vlk zaprvé ukázal, že je velmi vnímavým a poslušným ke znamením doby, která hlásají právě naprostou orientaci na byznys a reklamu. Jinak by přece mohl obchoďák vysvětit méně okázale než před objektivy kameramanů a fotoreportérů. Jenže právě o ty objektivy šlo! Obchodní dům potřebuje zákazníky a reklamu. A kardinálova přítomnost způsobila, že informace o nově otevřeném obchodě C & A se dostala zadarmo do řady médií.

  Kardinál Vlk svým činem zároveň ukázal, že je věrným vyslancem katolické církve konce dvacátého století. Václav Bělohradský v Salónu Práva (25. 2. 1999) připomněl papežovu návštěvu v Mexiku: „Mexický arcibiskup poděkoval v televizi multinacionálním podnikům PepsiCo., Sheraton Hotel, General Motors, Eastman Kodak Co., Mercedes Benz a Hewlett-Packard, kterým jako oficiálním sponzorům papežovy návštěvy církev postoupila výsadní právo používat papežovu image. „Žijeme v éře reklamy a jsme lidmi té éry, pravil vyslanec Vatikánu. Papež odjel, ale papežovy smažené brambůrky frčí v barech ve Ciudad de Mexico dál.

MMF24

Pražský arcibiskup zapomněl nahlas říci, že společnosti C & A tak trochu splácí dluh. Rakouský obchodní dům C & A totiž vytrvale několik let inzeroval v katolickém měsíčníku pro mládež AD. C & A pomohl církevnímu časopisu a teď zas církevní hodnostář pomohl C & A.

Evropská duše se do Vlkových úst dostala zcela nevinně. Kardinál měl říct, že biskupové prostě potřebují nové šaty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).