Menu Zavřít

KARKULKA VLKOVI V PATÁCH

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Bezplatný software Linux vynáší akcie Red Hat do nebes

V polovině letošního srpna americká společnost Red Hat (Červený klobouk) poprvé učinila veřejný úpis akcií a hned s mimořádným úspěchem. Už první den získala úpisem 4,5 miliardy dolarů, z nichž 674 milionů utratila na koupi počítačové firmy Cygnus Solutions. Po této akvizici skočily ceny jejích akcií ze srpnových čtrnácti na nynějších 250 dolarů. Společnost Red Hat je dnes největším distributorem operačního programu Linux, bezplatné alternativy Microsoft Windows, který je nejprodávanějším softwarem na světě.

Počítají s ním velcí.

Za vytrvalým růstem ceny akcií Red Hat se skrývá několik smluv s renomovanými počítačovými firmami, které už s programem Red Hat Linux počítají. Společnost Red Hat vytvořila aliance s velkými společnostmi, jako je Compaq, Computer Associates či Corel. Každá z nich si našla cestu, jak propojit svoje produkty s verzí Red Hat Linux. Program podporují i firmy Gateway, Hewlett-Packard, Intel, Netscape, Novell, Oracle, SAP a IBM. Tento gigant například od letošního jara nabízí Red Hat Linux v produktech určených velkým klientům.

Minulé pondělí oznámil výrobce počítačů Dell, že rozšiřuje strategickou spolupráci s Red Hat a do všech nově vyrobených serverů Dell PowerEdge nastavuje program Red Hat Linux. To byl zatím poslední velký stimul pro růst cen akcií Red Hat.

„Během posledního roku citelně stoupla poptávka po Red Hat Linux, zejména od provozovatelů internetových služeb, vládních agentur, univerzit a podnikatelské sféry, vysvětlil rozhodnutí Dellu jeden z jeho vysokých manažerů. Programy jsou přesně upravené na míru zákazníka, což urychlí instalaci a ušetří peníze.

Dohody s těmito firmami - zejména s Intelem a Netscapem - pokládá za nejdůležitější v historii firmy i její zakladatel Robert Young. Domnívá se, že „vedlejším produktem dohod jsou i různá ocenění, která firma v posledních dvou letech získává, zatímco dříve byly většinou určeny Microsoftu. „Experti z oboru už chápou, že nabízíme lepší techniku za nižší cenu, uvedl v rozhovoru pro list Wall Street Corporate Reporter.

Vztah Red Hat a Microsoftu však podle velikosti zatím připomíná Davida a Goliáše. Obrat Microsoftu za loňský fiskální rok dosáhl 19,75 miliardy dolarů a čistý zisk 7,8 miliardy dolarů. Obrat Red Hat se pohybuje zatím řádově v pouhých milionech, ale ročně roste na dvojnásobek. O zisku se zatím nedá mluvit. Programem Windows je vybaveno 250 milionů počítačů po celém světě, tedy 90 procent ze všech osobních počítačů. V systému Linux pracuje zhruba dvanáct milionů uživatelů. Microsoft zatím není tlačen ke zdi. „Rozhodně však měníme podnikatelské prostředí v oboru, protože nekontrolujeme naše zákazníky prostřednictvím licence. V podstatě jsme obešli konkurenci, uvedl Robert Young.

Porušené tabu.

Ve světě informačních technologií, kde jsou duševní práva zvláště posvátná a stojí miliony dolarů, je bezplatný přístup k softwaru Linux převratným krokem. Francouzský ekonomický měsíčník Les Enjeux ho dokonce přirovnává k nelegálnímu kopírování programů.

Microsoft brojí proti pirátství už od svého vzniku, od poloviny sedmdesátých let. „Jste překážkou při vývoji kvalitních programů, hlásal tehdy Bill Gates v otevřeném dopise všem, kteří jeho software znesvětili nelegálním kopírováním. „Kdo by odváděl profesionální práci bez nároku na mzdu? ptal se. Odpověď Red Hatu byla jasná: „My! .

Tezi Microsoftu, že za program musí jeho majitel dostat zaplaceno, dokázal Red Hat popřít proto, že se trh s informačními technologiemi mění. Software už není pilířem, na němž stojí obrat a zisky výrobců počítačových programů. Čím dál víc stojí obrat na podpůrných asistenčních službách a servis zaplatí náklady na vývoj softwaru. Tím se vysvětluje, jak se dají vydělávat peníze na produktu, který je přístupný zdarma na internetové síti, přesněji na webové stránce Red Hat.

Jan Šudoma, expert na informační technologie poradenské společnosti Andersen Consulting, s tímto přístupem souhlasí. „Výrobce programu prostě říká uživatelům: Chcete poradit? Tak zaplaťte, vysvětluje Šudoma.

Kdo si nechce, neumí, nemůže stáhnout Linux z internetu, tomu společnost Red Hat systém otestuje, upraví do určitého formátu a prodá za padesát dolarů. To stačí jen na krytí výrobních nákladů.

V této na míru šité úpravě je program tak zjednodušený, aby byl pochopitelný pro každého. Až donedávna byl totiž systém Linux dost složitý, což přiznal i jeho tvůrce (viz box). Navíc se program Linux přes internet příliš dlouho natahuje. Experti dnes však tvrdí, že situace se už lepší.V poslední verzi programu byly podle nich odstraněny i nedostatky se zvukovou kartou a připojením k tiskárně. Nicméně i tak je Linux pořád ještě náročnější na hardware.

Výdělečný servis.

Red Hat nabízí Linux na jednom či dvou CD- -romech a přidává k němu další programy, které s ním fungují. A hlavně, Red Hat do tohoto balíku přidává celou technickou dokumentaci nutnou k instalaci a zajištění technické podpory na tři měsíce. Další služby si však uživatel platí. Některé smlouvy s velkými klienty pak mohou firmě ročně přinést až padesát tisíc dolarů.

V České republice prý jsou už dvě větší firmy, které svůj systém postavily na softwaru Linux. Většinou se však o něj zajímají spíše malé inovativní společnosti, jak naznačují experti na české scéně. Instalace Linuxu je levná a přechod na něj je podle odborníků jen otázkou zvyku.

Staronový objev.

Zahraniční odborný tisk připomíná, že obchodní trik nabízet základ zdarma s nadějí, že za doplňky a služby už bude zákazník (hodně) platit, není převratně nový. Jde o modernizaci strategie společnosti Gillette z počátku století. Nabízela zákazníkům zdarma holicí strojky, aby jim pak mohla lépe prodávat žiletky.

Podle týdeníku Economist není ani myšlenka využívání otevřených, tedy veřejně přístupných zdrojů, vynálezem století. Stejnou metodu využili v roce 1857 vědci, kteří připravovali encyklopedii Oxford English Dictionary. Spolupracovali s dobrovolníky, kteří zaznamenávali na základě vlastní četby četnost jednotlivých slov. Podobné je to ve vědě, kde jednotliví badatelé přispívají v podstatě anonymně svými články k sestavování encyklopedií. „Programátoři, kteří se podílejí na změnách Linuxu, se tím pak mohou prokázat, což zvyšuje jejich hodnotu na trhu práce, a ziskem pro tvůrce Linuxu je kvalitní software a zkušenosti, připomínají experti.

Existují však i skeptici. Ti jsou přesvědčeni, že neplacení fandové nemohou vytvořit kvalitnější software než placení zaměstnanci určité firmy. „Tvůrci Linuxu jsou jednoduše fandové, kteří nedopustí, aby v programu zůstal zásah diletantský. Na rozdíl od Microsoftu nejsou tlačeni časem. Microsoft potřebuje prodat nové verze co nejrychleji a v praxi se mnohdy tlak času podepíše na kvalitě. Pro studenty je třeba větší motivací než peníze možnost proniknout do počítačového systému a zlepšit ho, namítají experti od firmy Andersen Consulting.

Ke kořenům.

Red Hat založili v Severní Karolíně v roce 1994 Marc Ewing a Robert Young. Marc Ewing je dnes technickým ředitelem s diplomem z matematiky a informačních věd z prestižní univerzity Carnegie Mellon v Pittsburghu. Počítačový systém Red Hat Linux vymyslel a rozvinul ve volném čase, když byl zaměstnán u společnosti IBM. Jméno firmy a její logo připomínají Ewingova školní léta. Na Mellonské univerzitě ho všichni znali hlavně proto, že věčně nosil červený plstěný klobouk.

Spoluzakladatel Bob Young je ředitelem firmy. Ještě před založením Red Hat měl zásilkovou obchodní firmu s počítačovými programy. Klienti, kteří se zajímali o systém Linux, mu poradili, aby se spojil s Marcem Ewingem. Ten Younga zaujal natolik, že mu poslal objednávku na tři sta programů. Ewing to však sám nemohl zvládnout, a tak se rozhodli spojit síly a založili Red Hat.

V průzkumu americké agentury Harris Interactive se nyní firma Red Hat dostala do posledního pravidelného každoročního žebříčku Top 20 nejobdivovanějších firem a zařadila se mezi hlavních deset společností s „vizí a vedením . Toto ocenění je hodné pozornosti už jen proto, že Red Hat je v porovnání s ostatními firmami v žebříčku daleko menší. Podle agentury se firmě podařilo vybudovat reputaci lídra na trhu s informačními technologiemi. Skončila hned za IBM a Motorolou a před Yahoo! a 3Com.

Společnost Red Hat tak pomalu určuje další vývoj. Stále častěji se objevují její následovníci. I Microsoft už nabízí některé programy jako Internet Explorer, MediaPlayer nebo Internet Information Server zdarma. Dokonce svým softwarem zdarma vybavuje různé školy. Bob Young tvrdí, že dělají totéž. Ale Red Hat si o tyto „dary nemůže jako Microsoft snížit daňový základ.

Odtajněný recept

Linux je operační systém, tedy mozek počítače, který před osmi lety vytvořil mladý finský programátor Linus Torvalds (EURO 8/1999). Neměl prý peníze, aby si koupil operační systém Unix společnosti AT&T, a tak se rozhodl vytvořit si jeho obdobu a dát ho k dispozici všem. Zpřístupnil zdrojový kód svého programu tak, aby každý, kdo ho chce zlepšit, do něj mohl zasáhnout. A Linuxův tučňák se stal kultem.

Torvalds přispěl do vývoje softwaru novým modelem, takzvaným otevřeným či volně přístupným zdrojem (open source). To znamená, že tento operační systém nepatří žádné firmě. Je rozvíjen a zlepšován kolektivním úsilím četných firem a soukromých osob a každý uživatel jej může získat zdarma. Tak popisuje otevřený zdroj deník Financial Times. Douglas Boling, který devět let pracoval u IBM a nyní přispívá do časopisu PC Magazine, na webových stránkách Microsoftu tvrdí, že výrobek, který nic nestojí, asi za nic nestojí. Přirovnává Linux k reklamním nabídkám, jichž jsou plné schránky. Čeští odborníci k tomu namítají, že Linux se do schránek necpe, dokonce ani viditelně neinzeruje. Naznačují, že uživatelé jen třeba nemusí mít rádi praktiky Microsoftu, a tak hledají alternativu.

Boling je přesvědčen, že systém Linux stojí americkou ekonomiku hodně pracovních míst a daňových příjmů. Podle něj sestavují podobné programy univerzitní kruhy, antikapitalisté a nadšenci, kteří nejsou za svou práci na Linuxu placeni a živit se musí jinde. Jeho názor však nemá být chápán jako stanovisko Microsoftu.

Systém Linux se od svého zrození v roce 1991 rozmohl neuvěřitelnou rychlostí. Od sta tisíc uživatelů v roce 1993 jich má už přes dvanáct milionů. Obecně se hodnotí jako nejvhodnější pro webové stránky a ostatní internetové aplikace, zejména pro svou stabilitu.

WT100

Podle americké výzkumné společnosti IDC Research byl Linux vloni nejrychleji se rozvíjejícím operačním systémem pro servery, zájem o něj vzrostl za pouhý rok o 190 procent, čímž získal na trhu sedmnáctiprocentní podíl. Konkurenční systémy Microsoftu pokrývají 36 procent trhu.

(kach)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).