Menu Zavřít

KARTY NA STOLE

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E v r o p s k á     u n i e

V zámku Petersberg nedaleko Bonnu se minulý týden sešly hlavy členských zemí Evropské unie na jednodenním mimořádném summitu, aby obrousily hrany rozdílným názorům na potřebnou reformu financování unie.

Neformální summit byl koncipován jako významný mezník v dlouhém sledu neúspěšných jednání, které vedou ministři zahraničních věcí, financí a zemědělství. Ještě před jeho zahájením se nechali významní představitelé unie slyšet, že neúspěch těchto přípravných jednání o Agendě 2000 a následné fiasko na mimořádném summitu v Berlíně by mohly negativně ovlivnit jak vnitřní hospodaření EU, tak rozhovory o přistoupení nových členů. Předseda Evropské komise Jacques Santer dokonce prohlásil, že neúspěch by zpochybnil věrohodnost eurozóny.

EBF24

Petersbergská schůzka potvrdila přetrvávající rozdíly ve stanoviscích jednotlivých členských zemí. K dohodě nedošlo a navíc podle kuloárních zdrojů vykrystalizoval reformu kritizující blok Francie a Špa- nělska. I přesto však německý kancléř Gerhard Schröder a předseda Komise Jacques Santer označili schůzku za přínosnou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).