Menu Zavřít

KATALOG ZÁSADNÍCH CHYB

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V l á d a

Kabinet Miloše Zemana schválil Zprávu vlády o stavu české společnosti. Podle její preambule realistická diagnóza naší nemoci, počínající přiznáním, že tato nemoc existuje, podmiňuje naděje na úspěšnou terapii, vedoucí Českou republiku mezi vyspělé státy Evropské unie. Diagnóza zní: Krize.

Růst hrubého domácího produktu byl na konci loňského roku o 4,5 procentního bodu nižší než v roce 1989. Minulé vlády různými formami restrikcí a absencí průmys-lové politiky snížily konkurenceschopnost naší země vůči zahraničí. Dále - kuponová privatizace byla zásadní chyba.

V nejhorší ekonomické situaci jsou totiž právě podniky privatizované kuponovou metodou, a to i ve srovnání s firmami, v nichž má rozhodující slovo stát. „Fakta, která máme k dispozici, dokládají, že minulé vlády vytvářely prostředí, které umožňovalo tuto zemi tunelovat, dodal k této pasáži zprávy místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík.

Druhou zásadní chybou pak byla politika centrální banky. Ta přílišnou restrikcí jen prohloubila současnou krizi ekonomiky.

MMF24

Napříště by se proto prioritou střednědobé rozpočtové a měnové politiky měl stát obrat k hospodářskému růstu, finanční stabilizace mikrosféry, podpora konkurenceschopnosti bank a udržení vnější rovnováhy. „Desinflační politika by měla být těmto prioritám podřízena, zdůrazňuje zpráva.

Text zprávy schválený vládou bude tento týden k dispozici na internetu. Už její pracovní verze však vzbudila ostrou kritiku ekonomů i politiků, část zprávy například odmítl guvernér české národní banky Josef Tošovský.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).