Menu Zavřít

Kauza Babišových nahrávek míří výš: europarlament bude řešit politické zneužití médií v Česku

11. 5. 2017
Autor: čtk

Stavem médií v České republice a rizikem jejich politického zneužití se nejspíš bude 1. června zabývat Evropský parlament. Vyplývá to z návrhu programu jeho plenární schůze, který dnes schválilo vedení politických frakcí europarlamentu.

Na druhý den bruselského plenárního jednání, tedy na dopoledne 1. června, je naplánován bod s názvem „Prohlášení komise - riziko politického zneužití médií v České republice“. Bod navrhlo zařadit na program jednání europarlamentu vedení jeho nejsilnější frakce, tedy Evropské lidové strany (EPP). Na jeho zařazení prý ale už delší dobu „byla širší shoda“.

O věci se původně mělo diskutovat už příští týden na schůzi ve Štrasburku, nakonec byl ale bod přesunut až na bruselskou dvoudenní „miniplenární schůzi“ na přelomu května a června.

Není přitom vyloučeno, že do té doby se podoba názvu či přesného obsahu tohoto bodu jednání změní, frakce se samozřejmě také ještě mohou dohodnout na jeho úplném vyřazení z programu schůze.

Pokud se tak nestane, bude se europarlament o situaci médií v Česku bavit nedlouho poté, co se v ČR na veřejnost dostaly nahrávky údajně dokazující, že vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah jím vlastněných médií. Také tato okolnost přispěla k nynější politické krizi v ČR, kde prezident Miloš Zeman stále nevyhověl návrhu premiéra Bohuslava Sobotky na Babišovo odvolání z vlády.

Bruselský zpravodaj České televize Bohumil Vostal dnes na twitteru uvedl, že Babišovou aférou se bude 18. května ve Štrasburku na mimořádném zasedání zabývat výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

KL24

Přečtěte si také:

Hromadné odchody z Mafry? Novináři protestují proti ovlivňování obsahu Babišem


  • Našli jste v článku chybu?