Menu Zavřít

Každá rada drahá

24. 10. 2003
Autor: Euro.cz

ČEZ

EBF24

PRAHA (foj) - V elektrárenské společnosti ČEZ se hraje o desítky milionů korun. Vedení firmy totiž vypsalo několik velkých výběrových řízení. Hledá například poradce pro chystanou privatizaci na Slovensku, v Bulharsku a nového auditora.
Vítěz tendru na auditora se má postarat o audit nejen elektrárenské společnosti, ale nově také všech firem, jež spadají do skupiny ČEZ (Severočeská energetika, Středočeská energetická, Západočeská energetika a další). Termín pro podání přihlášek vyprší ve středu 29. října. „Očekávám, že zájemců bude mnoho. Reálnou šanci však mají jen firmy z velké světové čtyřky,“ sdělil týdeníku EURO pracovník ČEZ, který si nepřál být jmenován. Ten tvrdí, že jen KPMG, PricewaterhouseCoopers, Deloitte & Touche a Ernst & Young jsou schopny splnit podmínky požadované ČEZ. Vedení firmy s vítěznou společností hodlá uzavřít kontrakt na dobu neurčitou.
Ve čtvrtek 30. října pak vyprší termín, dokdy musí podat přihlášky firmy, které hodlají ČEZ radit v jeho zamýšlené akvizici na Slovensku. Tamní vláda nabídla investorům k prodeji 49 procent Slovenských elektrární. Jak potvrdil dobře informovaný zdroj týdeníku EURO, zájemců je již několik: Patria Finance společně s Goldman Sachs, Wood & Company ve skupině s Merrill Lynch, CAIB a ING Bank.
Seznam se ale může ještě o pár jmen rozrůst. Většina uchazečů totiž s podáním přihlášky vyčkává až do poslední chvíle.
ČEZ navíc oslovil několik firem, které vyzval k předložení nabídek, za jakých jsou ochotny elektrárenské společnosti radit při privatizaci bulharské energetiky. Mezi oslovenými společnostmi jsou například KPMG, Deloitte & Touche a ABN Amro.
Dokdy vybere ČEZ nového auditora a poradce pro privatizační tendry v Bulharsku a na Slovensku, zatím není jasné. „Nejsou stanoveny žádné pevné termíny, při hladkém průběhu padne rozhodnutí do konce roku. Záleží, zda se firmy, které se ocitnou v poli poražených, proti výsledkům výběrových řízení budou odvolávat, či nikoliv,“ vysvětlil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
To, že se zájemci o zákazky se v pražské centrále ČEZ dveře „netrhnou“, svědčí i další tendr. Tentokrát na dodavatele výročních zpráv pro všechny firmy ve skupině. Termín pro předložení přihlášek do výběrového řízení skončil teprve před několika dny a rozhodne se mezi dvěma zájemci - B.I.G a společností Top Partners. Firmy se ucházejí o zakázku zhruba za deset milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).