Menu Zavřít

Každý má to svoje

14. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Mobilní operátoři

WT100

PRAHA (tpk) - Poté, co své finanční výsledky za loňský rok minulý týden zveřejnil i poslední z mobilních operátorů T-Mobile, je možné jejich výkony v uplynulém roce porovnávat podle přesných čísel. Každý z nich se přitom soustředil na zvýraznění té oblasti, v níž dosáhl největšího posunu.
Oskar zdůrazňuje, že jeho tržby vzrostly meziročně o 81 procent na 7,4 miliardy a s ukazatelem EBITDA (tedy ziskem před zdaněním, úroky a odpisy) se poprvé dostal do černých čísel částkou 649,4 milionu proti loňské ztrátě. T-Mobile jako jediný zase dosáhl proti roku 2001 dvojciferného růstu čistého zisku, a to ve výši čtrnácti procent. Změna z Paegasu na T-Mobile se podle společnosti projevila mírným nárůstem v segmentu firemních zákazníků o 2,9 procenta (údaj společnosti t-Audit), lídrem v této oblasti však zůstává Eurotel. Největší český mobilní operátor upozornil na to, že mu narostl počet zákazníků o dvacet procent na 3, 9 milionu a zlepšil svou pozici v oblasti služeb pro firemní zákazníky.
V tomto roce se především očekává další zvýšení penetrace v České republice až přes devadesát procent - odhadovaná penetrace na konci loňského roku byla kolem 84 procent obyvatel. Společnosti Eurotel a T-Mobile se budou připravovat na zavedení sítí UMTS (Eurotel již začal s testováním, EURO 8/2003) a všichni tři operátoři se soustředí na rozšíření mobilních plateb a internetových služeb, velkou nadějí týkající se dalšího růstu je posílání multimediálních zpráv (MMS) či videí. Stále menší prostor pro růst Eurotel - T-Mobile - Oskar
Celkové tržby (miliardy Kč) 28,8 - 21,6 - 7,4
Čistý zisk (miliardy Kč) 6,3 - 2,9 - EBITDA* (miliardy Kč) 13,712 - 9,5 - 0,6
Počet zákazníků (ke konci roku 2002, v milionech) 3,891 - 3,509 - 1,179 * zisk před zdaněním, úroky a odpisy
společnost čistý zisk/ztrátu neuvedla

Zdroj: Společnosti Eurotel, Radiomobil, Český Mobil

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).