Menu Zavřít

KB a Erste v kursu

10. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Bankovní akcie

EBF24

PRAHA (myd, hns) - Ten, kdo si počátkem minulého roku koupil akcie Komerční banky (KB), neprodělal. Tato investice přinesla famózní meziroční zhodnocení, které přesáhlo sto procent. Analytik Wood & Company Tomáš Vyskočil k tomu podotýká, že KB je oblíbeným domácím titulem a dosavadní růst její ceny byl tažen výbornými výsledky, kdy loňský zisk zcela jistě přesáhne sedm miliard Kč po předloňských 2,5 miliardy. Vyskočil doplnil, že tento skokový nárůst profitu banka docílila prodejem špatných aktiv. Celá operace navíc umožnila rozpuštění rezerv tvořených na prodávaná problematická aktiva, což se také okamžitě promítlo do zisku. V průběhu minulého týdne se kurs dostal nad rekordní hranici 2200 korun. Na další posilování akcií KB však nelze podle Vyskočila spoléhat.
Podobně atraktivním investičním titulem se stala rakouská Erste Bank, která začátkem loňského října vstoupila na pražskou burzu cenných papírů. Vyskočil se domnívá, že atraktivnost akcií Erste je dána vysokým podílem na domácím indexu PX-D a souběžnou kótací ve Vídni. Domácí investoři, kteří chtějí sledovat PX-D, jsou tak „nuceni“ k nákupu akcií Erste. Tuzemský trh je prý tažen vídeňskou burzou, kde realizují významnou část obchodů i domácí investoři.
Na burzu chce vstoupit i největší česká banka ČSOB. „Zatím nejde o nic aktuálního, je to náš strategický záměr, který stále platí,“ řekl týdeníku EURO mluvčí banky Milan Tománek. Před uvedením na burzu bude prý třeba konsolidovat akcionářskou strukturu banky. Mluvčí ČSOB nechtěl blíže specifikovat, v jakém časovém horizontu by se tak mělo stát. „Tato prohlášení ze strany ČSOB mají dlouhou tradici a investoři se proti nim stali imunní,“ sdělil týdeníku EURO Tomáš Vyskočil. I když by nový bankovní titul dozajista znamenal oživení trhu, je k pravděpodobnosti jeho uvedení Vyskočil skeptický. Navíc by údajně nejspíše došlo jen k určité realokaci existujících finančních prostředků na kapitálovém trhu, protože zejména u zahraničních investorů jsou investiční rámce pro český trh pevně dané.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).