Menu Zavřít

Kde si učitel může vydělat miliony

6. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Děti se hrnou do přípravných kurzů – a rodiče platí za prominentní zábavu

Jeviště největší haly v Soulu je v rozích opatřeno dvěma obřími obrazovkami, aby bylo jisté, že i lidé na horších místech o nic nepřijdou. Když se vystupující dostaví na jeviště, propukne desetitisícové shromáždění v hromový potlesk. Hvězdou show 25. listopadu však není popová ani rapová skupina. Jsou jimi instruktoři z Megastudy, největší z 28 tisíců korejských doučovacích škol (cram schools), které pomáhají studentům pokročit v čemkoli, od fyziky po francouzštinu. „Z jeho podpisu cítím energii,“ září osmnáctiletá Yang Hae Jin po získání autogramu od jednoho ze slavných učitelů.
Korejci ochotně překonávají veškeré obtíže, aby si mohli být jistí tím, že se dostanou na nejlepší univerzitu. Titul z nejlepších škol znamená nejen klíč k dobré práci, ale je to také předpoklad pro výběr odpovídajícího partnera. Umožňuje to vytvářet pevné známosti, které mohou vydržet celý život. To podněcuje rychlý růst takzvaného „cramming“ průmyslu, který ročně vydělá celkově patnáct miliard dolarů. V nejlepších školách se platí za jeden předmět tisíc dolarů, což je menší jmění v zemi, kde průměrný roční příjem činí šestnáct tisíc dolarů. „Za přípravné kurzy pro své děti utratím asi polovinu příjmu, a to nejsem žádná výjimka,“ říká Kim Hyon Chol, otec dvou vysokoškoláků, poté, co se zúčastnil akce Megastudy. Šlo o informační setkání věnované předávání tipů rodičům, jejichž děti se chystají na vysokou školu.
Megastudy si vybudoval kvetoucí podnik na základě obav rodičů, jako je Kim. Přípravné kurzy vtrhly na scénu v roce 2000, kdy nabízely online videonahrávky přednášek. Dnes je ve webové nabídce dva tisíce kurzů, například Superrychlý přehled anglické gramatiky nebo Dvě stě klasických básní v deseti dnech. Ceny za přednášky, které lze sledovat na PC nebo na přenosných videopřehrávačích, se pohybují od třinácti do 120 dolarů.
A úspěch se zvětšuje. Onlinové prodeje Megastudy letos stoupnou o 40 procent, na 65 milionů dolarů. Společnost v posledních letech nabízela i přednášky v sálech a zvýšila dosavadní obrat na 107 milionů dolarů, který znamenal zisk 38 milionů dolarů, jak odhaduje brokerská společnost Hyundai Securities. V roce 2010 by výnosy mohly dosáhnout 300 milionů dolarů a navzdory ostré soutěži Hyundai očekává, že Megastudy bude posunovat jejich hranice téměř o 40 procent po několik dalších let. Investoři se naučili mít rádi představu, že se letos podíly Megastudy více než zdvojnásobí. „Elektronické učení v současnosti reprezentuje malou porci ze vzdělávacího koláče, ale rychlý růst je brzy zažene do hlavního proudu,“ říká výkonný ředitel Son Joo Eun, který založil Megastudy po čtrnáctiletém působení jako učitel historie v přípravných kurzech.

EBF24

Pestré menu.

Za hvězdný vzestup vděčí Megastudy spíše svým populárním přednáškám. Son Joo Eun si najal ty nejlepší přednášejí. Získal je nabídkou, že jim vyplatí 23 procent zisku z onlinového prodeje videí. Taková smlouva vydělala loni jednomu z učitelů angličtiny dva miliony dolarů.
Korejští středoškoláci, kteří tráví 18 hodin denně učením, oceňují flexibilitu, kterou jim Megastudy nabízí. „Místo vysedávání v přípravných kurzech čtyři hodiny denně si mohu vybrat předmět, na který se potřebuji soustředit,“ říká Kim Jun Woo (18), který se hlásí na prestižní Soulskou národní univerzitu. „A mohu se dívat na přednášky nejlepších učitelů, ačkoli působí v Soulu,“ dodává Kim, který žije 360 kilometrů od hlavního města v jihovýchodním Gyeongju.
Úspěch Megastudy ve virtuálním světě umožnil věnovat více zdrojů na operace v tom reálném. Společnost úspěšně založila sedm škol v Soulu a uvažuje o expanzi do dalších asijských zemí. „Online studium bude brzy hlavním médiem při učení,“ říká Son, „ale bude je nutné doplnit o přednášky, na nichž bude učitel přítomen.“

Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).