Menu Zavřít

Kde vzít na kabely a nekrást

23. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Ministerstvo vnitra je ve finanční pasti. Na platby za používání komunikační infrastruktury si vyjednalo až čtyři měsíce

Když se před pěti lety převáděla síť optických kabelů, které protkávají celou Českou republiku, z ministerstva vnitra na Českou poštu, nikdo netušil, na jaký problém si resort zadělává. Problém už nespočívá v obavách, že by rozsáhlá datová síť, jíž protékají například informace z policejního vyšetřování, mohla být spolu s poštou privatizována, a důvěrné informace by se tak dostaly na veřejnost. Když byla síť vyčleněna z vnitra, jaksi se pozapomnělo na kapitolu, ze které by měl být nákladný provoz optických kabelů hrazen.
Ministerstvu se už druhým rokem nedostává peněz, aby závazky vůči České poště platilo v reálném čase. Jen letos bude stát provoz a údržba jednu miliardu a dvě stě milionů korun. Ministerstvo přitom odmítá hovořit o dluhu.
Problém se začal prohlubovat za ministra vnitra úřednické vlády Martina Peciny a bez větších úspěchů mu čelil i Radek John. S potížemi, jak ufinancovat provoz optických kabelů, přes které komunikují kromě policistů i hasiči nebo veřejná správa, se teď musí potýkat Jan Kubice.

ebf - tip - debata

Zaplatíme za 120 dnů

Jak se k uvedenému problému přistupuje, ilustruje vyjádření mluvčí České pošty Marty Selicharové: „Česká pošta neeviduje vůči ministerstvu vnitra ani jejím podřízeným složkám žádnou dlužnou částku po lhůtě splatnosti,“ zní její odpověď na otázku, jak to vypadá s platební morálkou resortu vnitra. Mluvčí pošty ovšem pozapomněla podotknout, že kvůli potížím s nalézáním finančních zdrojů byla už počátkem roku 2010 prodloužena splatnost závazků na sto dvacet dní, což není v obchodním styku úplně běžný termín.
„V důsledku snížení výdajů kapitoly ministerstva v roce 2010 a zejména v roce 2011 bylo nezbytné přijmout řadu opatření, mezi kterými bylo mimo jiné prodloužení doby splatnosti faktur o devadesát na sto dvacet dní,“ připouští mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. K prodloužení splatnosti faktur podle něj došlo od začátku roku 2010 na základě dodatku k rámcové smlouvě s Českou poštou. „V závislosti na objemu odebíraných služeb jsou měsíční fakturace v rozmezí padesáti až sedmdesáti milionů korun,“ dodal Novák a připomněl, že vnitro v rámci transformace komunikačních a informačních technologií (ICT) platí i za provoz dalších systémů. „Kromě závazků vůči České poště je zde řada závazků vyplývajících z členství v Evropské unii – zavedení a provoz Vízového informačního systému, Schengenského informačního systému a podobně,“ vyjmenoval. Do těchto položek spadá a bude spadat vícero projektů z elektronizace veřejné správy, například náklady spojené s provozem základních registrů (od července 2012), které je třeba zohlednit v návrhu rozpočtu na příští rok, nebo zajištění provozu, servisu a rozvoje radiokomunikačního systému Pegas (od francouzské společnosti Matra), který využívá policie a hasiči.

Jen deset procent

Smlouvy o převodu ICT mezi ministerstvem vnitra a poštou byly podepsány 31. října 2008. Lidé, kteří předtím zajišťovali tok dat na ministerstvu a v policii, byli převedeni pod poštu. „Chtěli jsme snížit počty zaměstnanců, odstranit roztříštěnost služeb poskytovaných ministerstvem vnitra a oddělit správu komunikační infrastruktury od správy dat,“ komentoval tehdy podpis smluv náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček. Česká pošta prý splňovala předpoklady jak z hlediska ochrany citlivých informací, tak zároveň vyhovovala požadavku, aby měl stát přímou kontrolu nad tím, jak bude pošta plnit smluvní závazky ve vztahu k ministerstvu vnitra. „Náklady, které budeme platit České poště, znamenají, že uspoříme za následující pětileté období asi 368 milionů korun,“ zdůraznil Zajíček. Optickou síť pořídil stát zhruba za 6,7 miliardy korun za éry ministra vnitra Stanislava Grosse. Vnitro platilo za správu a údržbu ročně až 1,3 miliardy korun. Síť však byla dlouhodobě vytížena pouze na deset procent, vyplynulo ze znaleckého posudku, který si ministerstvo vnitra nechalo vypracovat.
„V současné době probíhá analýza rozsahu a struktury výše uvedených služeb. Na základě výstupů z této analýzy bude zahájeno jednání s Českou poštou, jehož výsledkem bude aktualizace stávajícího smluvního vztahu s cílem zabezpečit všechny nezbytné služby v optimální struktuře za nejnižší možnou cenu,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Novák.
Zdeněk Zajíček, který je dnes náměstkem ministra financí, ovšem tvrdí, že vnitro datovou síť stále nevyužívá dostatečně. „Ministerstvo si musí rozmyslet, jak bude s optickou sítí dál nakládat. Jestli ji potřebuje, a pokud ji potřebuje, musí ji začít pořádně využívat,“ konstatuje Zajíček.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).