Menu Zavřít

Kdo je Jan Kněžínek? Vládní prošetřovatel, který očistil Babiše

10. 7. 2018
Autor: čtk

Novým ministrem spravedlnosti se stal místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek. Před dvěma lety Babišovi významně pomohl, když se jako vládní prošetřovatel zabýval slíděním Babišových podřízených v Bruselu kvůli kauze Čapí hnízdo. Kněžínek konstatoval, že Babiš tehdy neporušil žádný zákon.

Po včerejším oznámení rezignace dosavadní ministryně spravedlnosti Taťány Malé dnes premiér Andrej Babiš navrhl do čela rezortu prezidentovi stávajícího náměstka pro řízení sekce Legislativní rady vlády Jana Kněžínka a prezident Miloš Zeman ho do funkce hned poté jmenoval.

Zkušený legislativec působí na Úřadu vlády už od roku 2007, před tím čtyři roky pracoval na ministerstvu dopravy. Před dvěma lety očistil Andreje Babiše v kauze slídění po informacích o Čapím hnízdě v Bruselu. Kněžínek tehdy jako hlavní prošetřovatel, který má vyšetřovat protiprávní jednání členů vlády, konstatoval, že Andrej Babiš neporušil zákon, když se jeho podřízení v Bruselu zajímali o vývoj vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Detaily Kněžínkova vyšetřování však zůstaly utajeny.

„Vládní prošetřovatel dospěl k závěru, že protiprávního jednání, jež bylo předmětem oznámení, se první místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš nedopustil. Z uvedeného důvodu bylo oznámení proti Andreji Babišovi odloženo, aniž by byl dán důvod k postoupení věci jinému orgánu,” napsal tehdy Kněžínek do rozhodnutí o stížnosti, kterou podali dva vysoce postavení úředníci ministerstva financí. Celá věc tím skončila.


Čtěte komentář Petra Weikerta:

Vláda jako z betonu

 Weikert


Babiš přitom tehdy veřejně popřel, že by si sám u Vyhnánka vyzvídání v Bruselu objednal. „Jednal z vlastní iniciativy,“ řekl Babiš. A náměstek Vyhnánek, který získáním aktuálních informací k vyšetřování zaúkoloval řadovou referentku ministerstva, se bránil tím, že si chtěl jen ověřit zprávy z médií, že bruselský vyšetřovací orgán OLAF skutečně Čapí hnízdo řeší.

WT100

Babiš se pro nominaci Kněžínka na post ministra spravedlnosti rozhodl poté, co nejprve oznámil, že ministerstvo spravedlnosti povede dočasně sám. Ke změně názoru jej prý přiměla zejména kritika ze strany opozičních politiků, jimž se nelíbilo, že by spravedlnost vedl trestně stíhaný premiér. „Přivedlo mě k tomu, abych nemusel poslouchat ty blbé kecy od opozice a twitterové bubliny,“ odůvodnil svůj obrat premiér.

Čtěte více o případu Taťány Malé:

Malá plagiátorství odmítá: Shodné stránky v diplomkách nejsou

Pokud se prokáže, že Malá opisovala, měla by odstoupit, oznámil Babiš

Komentář: Tajemství malé údernice

Budoucí ministryně Malá: Výrok o Babišově stíhání měl vyvolat debatu o imunitě


  • Našli jste v článku chybu?