Menu Zavřít

Kdo koho sežere

14. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Rozhořel se boj o ovládnutí Zetoru prostřednictvím pohledávek

Další kolo souboje o ovládnutí výrobce traktorů, společnosti Zetor, se rozhořelo minulý týden. Slovenská skupina HTC Holding, která Zetor vlastní, zřejmě uspěla v podivném tendru České konsolidační agentury (ČKA) na prodej pohledávek za společnostmi firmy Zetor, jež vznikly z nespláceného provozního úvěru. Tendr byl evidentně ušit na míru HTC (viz strana 39). Jenže skupina ZKL už má v rukou proti Zetoru pravomocný a vykonatelný rozsudek na 230 milionů korun a v pátek 15, dubna poslala do fabriky na traktory exekutora. Do hry navíc vstupuje třetí hráč, který se snaží získat pohledávky za skupinou ZKL, které vlastní ČSOB a ministerstvo financí. Tím hráčem je zahraniční subjekt, pro kterého by prý Zetor byl strategickou akvizicí, a jehož v České republice zastupuje společnost Perseus Consulting. Jednatel Perseus Consulting Stanislav Pavel říká, že identitu svého klienta není oprávněn prozradit. Z informací, které má k dispozici týdeník EURO, vyplývá celkový obraz: ZKL se snaží ovládnout Zetor a zahraniční investor se snaží ovládnout skupinu ZKL a přes ni se dostat na Zetor.

Už není kam se odvolat.

Minulý týden v pondělí společnost Zetor zveřejnila své hospodářské výsledky za rok 2004, které dokazují, že výrobce traktorové techniky byl velmi úspěšný. Prodal 5419 traktorů, což je o patnáct procent více, než předpokládal plán, a o dvanáct procent více v porovnání s rokem 2003. Celkové tržby společnosti dosáhly v roce 2004 téměř tří miliard korun a provozní zisk 260 milionů korun, což znamená růst o 225 procent v meziročním srovnání. Celkově skončil výsledek hospodaření se ziskem 57 milionů korun, což je o 111 procent lepší než plán a o 338 procent více než v roce předešlém. Ve stejný den, kdy se výkonný ředitel Zetoru Vojtech Pánik chlubil těmito čísly, se stal vykonatelným rozsudek vydaný koncem ledna proti jím řízené společnosti. Soudní verdikt zní, že Zetor má do 10. dubna zaplatit společnostem ZKL, ZKL Hanušovice a VLT Brno 230 milionů. Dosud tak ale neučinil.
„Rozsudek nám nebyl ještě doručen, takže vám o tom nemohu více říci. Ubezpečuji vás však, že Zetor svoje závazky zaplatí, ať už vznikly z obchodní anebo jiné činnosti,“ napsal ředitel Pánik týdeníku EURO v pondělí 11. dubna. Jenže právní zástupkyně protistrany Vojtěška Burešová tvrdí, že rozsudek, proti kterému není kam se odvolat, byl doručen již 7. dubna.

Konkurz a exekuce.

Generální ředitel výrobce kuličkových ložisek ZKL Jiří Prášil se v březnu (tedy již po vynesení rozsudku, ale ještě před jeho doručením) snažil dohodnout s výkonným ředitelem Zetoru Vojtechem Pánikem na způsobu vyrovnání závazku ve výši 230 milionů korun. Prášil navrhoval, aby část byla uhrazena převedením majetku, který se týká ložiskové výroby. „ZKL v rámci vyrovnání se Zetor, a. s. požaduje vydat technologii, budovy a pozemky, které potřebuje pro rozvoj své podnikatelské činnosti,“ napsal ředitel Prášil. Zbylou část pohledávky je ZKL ochotné rozložit do 36 měsíční splátek po 3,3 milionu korun. Pánik s Prášilovým návrhem nesouhlasil, 230 milionů nezaplatil, a tak v pátek 15, dubna navštívili Zeto exekutoři a zablkovali výrobu. Poté ředitel Pánik uvedl, že nemohl sehnat čísla bankovních účtů, na které měli dlužnou částku uhradit. Akciové společnosti ZKL a Zetor mají stejný kořen v bývalém státním podniku Zetor. Státní podnik byl v roce 1993 transformován tak, že zdravá část byla vložena do společnosti Brno Diesel a přejmenována na Zetor, a. s. Zbytek se ze státního podniku dostal v roce 1997 do akciové společnosti VLT Brno. VLT založili bývalí manažeři Zetoru, získaný majetek rychle převedli do společností ZKL a dluhy (vůči státu a vůči ČSOB) ponechali ve VLT.

Klíč leží v ČSOB.

Právě tyto staré dluhy z první poloviny devadesátých let se mohou nakonec stát klíčem k dnes docela úspěšné traktorové fabrice a zejména k obrovským pozemkům v Brně, na nichž dříve hospodařila a jež dnes už nepotřebuje. A také k velkému bytovému fondu bývalého státního podniku. Stát, respektive ministerstvo financí eviduje více než dvoumiliardovou pohledávku a ČSOB více než miliardovou pohledávku za VLT Brno. ČSOB narozdíl od státu svoji pohledávku vymáhá. Již v roce 1998 podala návrh na konkurz a nesplácení pohledávky zažalovala, stejně tak jako převedení majetku z VLT Brno na ZKL Hanušovice. V tomto případu dosáhla ČSOB prvního úspěchu, pravomocného rozsudku, na základě kterého se může dostat nejen k majetku VLT Brno, ale i k majetku ZKL Hanušovice.
Loni v prosinci se ČSOB pokusila pohledávku za VLT Brno prodat. „Tendr byl však uzavřen bez vítěze, protože nabídky nedosáhly našich představ o ceně,“ řekl mluvčí ČSOB Milan Tománek. Výběrového řízení se tehdy zúčastnila i společnost zastupovaná firmou Perseus Consulting. Týdeník EURO má informaci, že ta se nyní obrátila na banku s novou vylepšenou nabídkou.

Ministerstvo se vymlouvá na Irák.

Narozdíl od ČSOB stát svoji pohledávku 2,1 miliardy vůči VLT Brno nevymáhá a dokonce se ani nepřipojil k návrhu banky na prohlášení konkurzu na majetek dlužníka. Pohledávku státu spravuje ministerstvo financí, jehož mluvčí Marek Zeman sdělil: „Výše pohledávek státu činí 2,1 miliardy korun. Na základě čtyřstranné dohody (VLT, Zetor, Motokov a ministerstvo financí) z 29. září 1997 měla být převedena inkasní práva na pohledávky v Iráku ve výši 94,5 milionu dolarů na ministerstvo. A to za úplatu ve výši onoho závazku vůči ministerstvu financí, tedy za zmíněných 2,1 miliardy. Dohoda nebyla dosud realizována.“ Na upřesňující dotazy mluvčí Zeman odpověděl, že k návrhu ČSOB na prohlášení konkurzu se ministerstvo nepřipojilo, protože „nechtělo přijít o iráckou pohledávku a protože konkurz by znamenal nízké uspokojení“. Připomněl, že dohoda z roku 1997 „nevešla v platnost mimo jiné i kvůli neochotě irácké strany“.

WT100

ČKA Tendr šitý na míru

Skupina HTC Holding má zjevně nadstandardní vztahy s ČKA. Přestože nedodržovala privatizační závazky (EURO 42, 43, 48 / 2003), ČKA proti ní nijak tvrdě nepostupovala. A nakonec ušila podmínky prodeje své pohledávky ve výši 700 milionů korun za Zetorem tak, aby ji získala právě HTC Holding. Zájemce o pohledávku se totiž musel zavázat, že by ji nepoužil k podání návrhu na konkurz, ani že by učinil „jakékoli kroky, které by vedly k vymáhání pohledávek či realizaci zajištění způsobem, který by ohrožoval hospodaření nebo existenci těchto společností“. Zájemce se tedy musel zavázat, že by pohledávku v podstatě nevymáhal. A dále měl také předložit „průkazný návrh řešení financování společností skupiny Zetor“ a zavázat se k „zachování výroby a zaměstnanosti“ či “ k udržení exportní pozice“. Je evidentní, že všechny tyto podmínky může splnit jen vlastník Zetoru.
Vítěze tendru, který byl uzavřen na apríla, ČKA zatím nevyhlásila. „Nabídky podaly tři zájemci, jejich jména nemohu uvést. Nyní jednáme o podmínkách smlouvy o postoupení pohledávek s jedním z nich,“ sdělil minulý čtvrtek mluvčí ČKA Jiří Pekárek. Tvrdí, že jednání by měla skončit do několika dnů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).