Menu Zavřít

Kdo nemlaská, není Čech

10. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Jak se někdy hojně sejdou pozitivní zprávy

CIF24

Je s podivem, jak se někdy hojně sejdou pozitivní zprávy. Vyhráli jsme fotbal nad snaživou Andorrou i nebezpečnou Makedonií, a dokonce jsme i porazili Turky ve volejbalu. K tomu vývoz roste tempy, která dělají z Česka tranzitivního tygra. A nakonec jsme se ještě minulý čtvrtek dozvěděli, že HDP se v prvním čtvrtletí zvýšil o 4,4 procenta (a stejně tak za celý loňský rok). Člověk aby se z toho uradoval.
David Marek z Patria Online tuto situaci vyjádřil příměrem, že Česká republika stále jede na čtvrtý rychlostní stupeň, ačkoli většina Evropy brzdí. To evokuje možnost dalšího zvýšení rychlosti zařazením pětky. To je takzvaný tempový rychlostní stupeň dlouhodobě udržující rozjeté vozidlo v potřebném „švuňku“. Kdyby byl vyjádřen třeba pětiprocentním růstem HDP, moc by se to líbilo vládě a za současných měnových parametrů i ČNB.
Patrně aby nebylo moc pomlaskávání a olizování se u příležitosti dobrých výsledků, zapojil se výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach do diskuse štěpným článkem v Hospodářských novinách. Byl uveřejněn zrovna v den, kdy Český statistický úřad (ČSÚ) vydal povzbudivá čísla o HDP. Autor se pozastavuje nad výraznými rozdíly v české a německé statistice zahraničního obchodu. Saldo se liší o sto miliard korun. Zatímco my udáváme více než pětinový růst vývozu do Německa, tamní statistika mluví o poklesu. Petr Mach vypočítal, že kdyby platila německá čísla, rostla by loni česká ekonomika tempem hlemýždě – o 0,2 procenta.
ČSÚ tím Mach moc nepotěšil, hlavně značnou frekvencí slova „falšování“. Ale zatímco v minulosti ČSÚ dlouho trvalo, než se k výhradám ke svým číslům vyjádřil, tentokrát reagoval bleskurychle a sebevědomě. Hlavní šéf přes statistiku zahraničního obchodu Kamil Kudlák se kvůli tomu ani nemusel vracet z Paříže. Statistici tvrdí, že rozdíly mezi národními údaji jsou známé řadu let. Panuje údajně shoda v tom, že jsou způsobené výrazně rozdílnými prahy, od nichž se odvozuje statistická vykazovací povinnost, i vlivem tranzitu zboží. Německá firma namontuje agregát od českého dodavatele do svého stroje a ten pak vyveze. V Německu to není dovoz, ale v Česku je to vývoz. Svou roli prý hrají i rozdílné normy pro takzvaný zušlechťovací styk. „Mimo relaci“ si pak čeští statistici myslí, že zahraniční obchod umějí lépe než Němci.
Nemá-li Petr Mach po ruce další argumenty, je třeba toto vysvětlení považovat za směrodatné. Vzhledem k tomu, že CEP se hlásí k těsné vazbě na ODS, je nechuť jeho šéfa poslouchat zprávy o úspěších ČSSD a spol. pochopitelná. Ale za rok, může být, bude zase CEP zdůvodňovat souvislost mezi ekonomickými výsledky České republiky a blahodárnou politikou vlády v čele s ODS. Pokud se samozřejmě nestane zázrak a politický „buldozer“ Jiří Paroubek nesmaže ztrátu. Buldozery, jak známo, nemají pátou rychlost, zato odhrnou všechno, co jim stojí v cestě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).