Menu Zavřít

Kdo řídí Trumpa aneb Tři šedé eminence v pozadí nového pána Bílého domu

5. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Říká se jim „bannonité“, chtějí cosi jako leninskou revoluci a připravují se na válku s islámem.

Zní to jako laciná propaganda, jenže za skupinu nejbližších poradců amerického prezidenta mluví jejich vlastní slova. Ta už dnes nepobuřují zdaleka jen liberály, nýbrž i tradiční konzervativce, kteří nevycházejí z úžasu, jak kalné vody dnes Republikánská strana brázdí. „Je to etnicky nacionalistická klika blogerů,“ napsal v New York Times pravicový komentátor David Brooks, „kdo se s nimi spojí, nasákne zápachem.“

Administrativa ještě zdaleka není hotová, ale prezident už několik týdnů vládne pomocí exekutivních příkazů čili dekretů. Sám je většinou jen podepisuje, autorství je připisováno nejbližším poradcům. První z dekretů včetně „cestovního zákazu“ pro muslimy očividně napsali vrchní stratég Bílého domu Steve Bannon a poradce Stephen Miller. První jmenovaný do jednoho z dekretů dokonce propašoval zmínku o svém jmenování do Národní bezpečností rady (post zastávaný většinou generály), což nadzvedlo mandle vedoucímu kanceláře Bílého domu Priebusovi natolik, že nechal do New York Times uniknout zmínku následujícího znění: „Donald Trump nebyl řádně informován, co vlastně podepisuje.“

Trumpův tým je dnes třeba chápat jako tábor vzájemně soupeřících frakcí, v němž jsou relativně umírnění členové (Reince Priebus nebo Trumpův zet’ Jared Kushner) vytlačováni na okraj ambiciózními blouznivci, od nichž si prezident už rok vypůjčuje rétoriku.

Faustův Mefistofeles

Guru číslo jedna je bezesporu multimilionář Steve Bannon. Historiku a konzervativci Ronaldu Radoshovi se zakladatel serveru s „alternativním zpravodajstvím“ Breitbart v družném rozhovoru před třemi lety představil jako „leninista“. „Co tím myslíte?“ zeptal se překvapeně Radosh. „Lenin chtěl zničit stát a to je i můj cíl. Chci rozbít na kousíčky všechno, co tvoří dnešní establishment,“ zněla Bannonova odpověď. Ještě upřesnil, že tím myslí nejen demokraty ovládaný Washington, ale i tradiční strany včetně republikánů a jejich reprezentace v Kongresu a také tradiční média včetně těch konzervativních.


Přečtěte si, jak autor komentuje nového pána Bílého domu:

Hovězí ve vlastní hlavě

Autokratický trumpoměr: I. díl


Pár týdnů po publikování materiálu v Daily Beast se přihlásilo několik bývalých Bannonových souputníků včetně Julie Jonesové, která se s ním před 13 lety podílela na tvorbě apokalypticky laděného dokumentu o Ronaldu Reaganovi. „Steve je přesvědčený militarista, jeho láskou je válka – považuje ji téměř za poezii,“ řekla. „Studoval všechny války od starověkého Řecka a Říma, každou bitvu. Jeho krédem je – nikdy neustupujte, nikdy se neomlouvejte, nikdy neukazujte slabost. Žije neustále uprostřed přestřelky u O. K. Corralu,“ podotkla v narážce na patrně nejznámější kovbojský incident Divokého západu.

Steve Bannon:Bude válka
Steve Bannon V roce 2014 pronesl katolík Steve Bannon přes Skype řeč k účastníkům konference katolických stran, která se konala ve Vatikánu. „Přesně před sto lety zažehl atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda v Sarajevu první světovou válku,“ začal. Až do onoho dne panoval podle něj „naprostý mír“. „Obchodovalo se, pokračovala globalizace, probíhala technologická výměna. O sedm týdnů později navléklo pět milionů mužů uniformy a do 30 dní jich přes milion padlo,“ čaroval Bannon s čísly. Důležitější je ovšem druhá část sdělení – svět je podle Bannona opět ve stejném bodě: „Jsme v počáteční fázi krutého a krvavého konfliktu.“ Na vině je podle něj „krize křesťanských církví, krize víry, krize Západu a krize kapitalismu“. Jediným řešením je prý „osvícený kapitalismus židokřesťanského Západu“. Ten ovšem čelí náporu ateismu a především je „v otevřené válce s islámským fašismem“. Proto musí vzplanout „populistické povstání proti Wall Streetu a islámu současně“. Ano – bývalý investiční bankéř, který zbohatl prací pro společnost Goldman Sachs, chce vést bitvu proti bývalým kolegům s pomocí „populismu“.

Bannonovy postoje jsou natolik militantní, že se při jejich poslechu zakucká i kdejaký republikán. „Čeká nás válka v Jihočínském moři. Vypukne do deseti let, o tom není pochyb,“ předpověděl loni. Svou rolí Mefistofela pro současného prezidenta se nikdy netajil. „Trump je pouhým naším nástrojem. Ani nevím, jestli to chápe,“ řekl loni pro magazín Vanity Fair. Pod slovem „naším“ je třeba si představit radikální křídlo hnutí Tea Party, které už několik let předpovídá revoluci, již bude nutno vybojovat na třech frontách: proti zkorumpovaným elitám, proti odpadlíkům od křesťanské církve a proti islámu.

Mistři faktoidů

Jestli si Donald Trump myslí, že věří nějaké ideologii, je to právě světonázor Steva Bannona. Konkrétní slovní obraty si zase půjčuje od Stephena Millera, který je považován za autora jeho inauguračního projevu. Do loňska neznámý mluvčí (je mu teprve 31 let) republikánských politiků zaujímá prominentní místo mezi poradci, neboť podle Trumpa umí čarovat s davy (viz box Mistr tirád).

Ve skutečnosti je expertem na tvorbu faktoidů, tedy tvrzení, která nemají žádnou oporu v realitě, ale tváří se jako diagnóza nemocné společnosti: imigranti vyvolávající jatka v ulicích velkoměst, Američané „prolévající rudou krev“ za vlast v cizině a podobně.

Frank Gaffney: agenti islámu mezi námi
Frank Gaffney Neoddělitelnou součástí světonázoru Bannona, Millera, Conwayové, Flynna, ale i nového generálního prokurátora Jeffa Sessionse a ředitele CIA Mika Pompea je teorie „islámského fašismu“. Jedná se o sadu vzájemně nesouvisejících polopravd a bludů, podle nichž například korán zavazuje každého muslima bojovat za chalífát, i když to muslimové popírají, neboť korán jim zároveň nakazuje o svém poslání lhát (pravidlo takíja). Pravidlo nasch prý zase učence zavazuje nadřadit pozdější súry těm dřívějším, které vznikly před ovládnutím Medíny, jsou méně politické a je v nich méně násilí. Většina imámů a učenců to sice popírá, nicméně lžou a zakrývají tím své pravé fašistické poslání. Prominentním šiřitelem této fantaskní konspirační teorie je ředitel vlivného think tanku CSP a někdejší zaměstnanec Pentagonu Frank Gaffney. Jeho nejnebezpečnější myšlenkou je teorie „skrytého džihádu“ – miliony muslimů po celých USA jsou ve skutečnosti tajnými agenty Muslimského bratrstva a čekají na převzetí moci.

Dalšími členy Trumpovy kabalistické kliky jsou Kellyanne Conwayová (razí termín „alternativní fakt“ pro lživá tvrzení Bílého domu, třeba že Trumpova inaugurace měla rekordní návštěvnost nebo že miliony demokratů hlasovaly ve volbách nelegálně), producent Ted Malloch a také popírač globálního oteplování Myron Ebell (autor termínu „klimaticko-průmyslový komplex“). Patřil sem do minulého týdne i Michael Flynn, extrémně nepopulární rozvědčík, který – jak právě vyšlo najevo – už v lednu agilně sliboval ruskému velvyslanci zrušení sankcí proti Rusku. Když Trump nečekaně v otázce Krymu otočil, byla kariéra známého rusofila a islamofoba – už poněkolikáté – v troskách.

Všichni jmenovaní včetně Trumpa jsou pak nadšenými obdivovateli antidžihádisty Franka Gaffneyho, který je šiřitelem té nejúspěšnější teorie spiknutí, jež kdy spatřila světlo světa. Pod jeho ideologickým dozorem budou všichni muslimové v USA v nejbližších měsících a letech odhalováni jako tajní agenti Muslimského bratrstva. Mccarthismus 50. let vedle příštího tažení bude možná rázem vypadat jako branné cvičení na základní škole.

Stephen Miller: mistr tirád
Stephen Miller Loni na jaře během primárek na Floridě poslal Donald Trump řadového pomocníka kampaně Stephena Millera, aby „rozehřál“ dav před jeho vystoupením. Vedl si tak zdatně, až Trump užasl. „Politici nás klamali rok za rokem a za rokem a za rokem a za rokem,“ zahájil Miller svou tirádu v rockovém stylu křik–odpověď, „říkali nám – zabezpečíme hranice. Lidi, myslíte, že je zabezpečili?“ „Ne!“ Miller zavře oči a potřese hlavou: „Říkali, že nám vrátí naše místa ve výrobě. Vrátilo se jediné z těch míst?“ „Ne!“ „Říkali, že vyčistí Washington od lobbistů. Odešel někdy nějaký lobbista?“ „Ne!!!“ Trump následně najal roztleskávače Millera, aby mu psal projevy, které rychle vpluly do žánru „tiráda“ a staly se esencí Trumpova stylu.

Foto: Profimedia.cz

MMF24


Trump chtěl USA vrátit jejich velikost. Potřebují to ale? Čtěte esej Lubomíra Hegera:

Esej: Jak veliká má být vlastně Amerika?

Centrum New Yorku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).