Menu Zavřít

Kdo se bojí, nesmí kandidovat

30. 10. 2013
Autor: euro

Ani nahý, ani oblečený, ani pěšky, ani na voze, prostě politik Andrej Babiš

Každý, kdo jde do voleb, tam jde kvůli tomu, že se chce podílet na moci. Spolurozhodovat o státu, v němž žije a na jehož chod má nějaký názor. Andrej Babiš ten názor prezentoval mnohokrát a vůbec ne lichotivě. Tvrdil a tvrdí, že politici, kteří zde vládnou už 23 let, stojí za starou bačkoru a patří do ještě staršího železa. S tím ve volbách uspěl a voliči mu dali tolik mandátů, že může velmi efektivně chod tohoto státu ovlivnit.

A co od něj slyšíme nyní? „Budeme vládu tolerovat, když předloží zákony, které máme v našem programu.“ Říká se tomu taktika chytré horákyně. Ani nahý, ani oblečený, ani pěšky, ani na voze, prostě politik Babiš. Necháme ty šmejdy, ať nám vládnou, ale musejí nás poslouchat. Fakt dobrá strategie, jen potřebuje ještě druhou stranu, která na to skočí.

Že to voliči ocení a další volby ANO s přehledem vyhraje? Je ale Babišův volič tak hloupý, že si nechá namluvit, že se partaj s vládnoucími socany a lidovci neumazala? Ani argument o bránění vyšším daním a o hrázi vůči levici nepřesvědčí. Proč by ze sebe socani měli nechat dělat kašpárky, nést politické náklady a prosazovat program strany, která je jen toleruje? To by jim musel také na něco kývnout.

S kým vládnout

Ostatně i kdyby ty další volby Babiš vyhrál, s kým by nám vládl? S pravicí, jejíž hlasy nyní dokázal velmi úspěšně odčerpat? Ale to je pořád ta TOP 09 a ODS, které jsou pro Babiše dokola omílaným symbolem korupce. Nebo s Tomiem Okamurou?

Babišův volební výsledek je prostě příliš dobrý na to, aby si mohl hrát na onen pověstný jazýček na vahách. Dostal od voličů mandát politiku tvořit a zásadně ovlivňovat. Ten mandát musí přijmout, protože jinak ho podruhé nedostane. Voliči jsou nemilosrdní a nezajímá je, zda se lídr hnutí bojí lustrací či problémů s jeho miliardovou firmou. Kdo se bojí politické odpovědnosti, nesmí prostě kandidovat.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Zase Babišovo

Vyhuleno

EBF24

Pár kroků zpět


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).