Menu Zavřít

Kdy přijde zubatá

7. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Řešení krize v Union bance se nadále odkládá

Ostravská banka zůstává ve vzduchoprázdnu. Pobočky jsou uzavřeny a stále se čeká. Arbitrážní spor mezi Union bankou (UB) a ČNB o 1,762 miliardy korun se minulý čtvrtek ani nezačal projednávat a byl odročen na 21. března, prý kvůli novým důkazům, které UB předložila. Centrální banka zase odložila své vlastní rozhodnutí ve věci řízení o odebrání licence minimálně na tento týden. Na stole je totiž již třetí verze restrukturalizačního plánu, kterou připravil nový management v čele s Romanem Mentlíkem. Bývalý šéf Union banky Radovan Vávra přitom v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že banka má minimální šanci na přežití.

Létající miliardy.

Týdeník EURO získal dokument Union banky nazvaný „Žádost o povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory – Restrukturalizační plán, druhá verze“. Tento materiál byl v únoru 2003 předán ministerstvu financí, které na jeho základě následně odmítlo jakékoliv diskuse o účasti státu při restrukturalizaci UB. Za pozornost stojí předpoklady, na nichž je únorový restrukturalizační plán postaven.
První nutnou, a nikoli postačující podmínkou je vítězství v arbitráži s ČNB o 1,762 miliardy korun. Tato sporná pohledávka je již zanesena v účetnictví banky, a jak uvádí restrukturalizační plán, „pokud by tato pohledávka vymizela z bilance UB, nebyla by banka schopna plnit základní ukazatele stanovené pro hospodaření banky a musela by ukončit činnost jako banka“. Pokud by banka spor vyhrála, odpadla by uvažovaná varianta dvě, která počítala se státní zárukou na část zdecimovaného úvěrového portfolia (tu ministerstvo financí stejně odmítlo – pozn. red.). Tyto „černé“ úvěry jsou obsaženy v doprovodné tabulce. Jejich drtivá většina přitom pochází přímo z Union banky, nikoliv z přebíraných bank.
Druhou nutnou, a nikoli postačující podmínkou je vyrovnání závazku UB vůči České finanční ve výši 1,591 miliardy korun (očekávaná hodnota tohoto závazku v době splatnosti, to jest ke konci roku 2004), v němž by se měla použít nárokovaná pohledávka za ČNB jako alternativní plnění ze strany UB. Plán obsahoval i více subvariant, avšak v současné situaci je reálný pouze výše uvedený postup. Celá tato operace měla umožnit nastartování zdravého vývoje v bance.

Za dvacet.

Management v čele s Radovanem Vávrou odhadl dopady krachu Union banky na nejméně dvacet miliard korun přímých nákladů plus několik miliard nepřímých ekonomických dopadů. Union banka by měla do propasti strhnout i polský Bank Przemyslovy, alespoň to vyplývá z materiálu, který má týdeník EURO k dispozici. „Union banka vlastní v Polsku Bank Przemyslovy, který v současné době finančně sanuje Invesmart B. V. V případě jeho odchodu dojde k bankrotu polské banky vlastněné českým investorem. Nic na tom nemění skutečnost, že akcionářem polské banky je Union Group, a nikoliv přímo Union banka. Dopady včetně dalších soudních sporů nelze přesně vyčíslit,“ uvádí únorový dokument vytvořený managementem UB. V Polsku však údajně došlo v posledních dnech ke změnám, které by měly Bank Przemyslovy udržet při životě.

Konkursní vrátka.

Transakce, kterou týdeník EURO popsal minulý týden (EURO 9/2003), je opět o něco jasnější. Invesmart získal 60 procent Union Group a 22 procent Union banky a v té souvislosti mu vznikl závazek 2,643 miliardy korun z titulu převzatých dluhů bývalých akcionářů. Z odpovědí, jež týdeníku EURO poskytl šéf Invesmartu Paolo Catalfamo, vyplývá, že existuje ještě další dluh Invesmartu vůči Union bance ve výši 400 milionů korun. Ten má údajně přímo souviset s výše uvedenou transakcí. Celkový závazek italského investora vůči UB tak činí 3,043 miliardy korun. Na základě uzavřené smlouvy mělo k vyrovnání (prostřednictvím splacení všech závazků) dojít ve chvíli, kdy se stát zaváže k pokrytí ztrát vyplývajících z převzetí problematických bank v minulosti v minimální výši 1,6 miliardy korun. Logickým závěrem proto je, že transakce je stále nevyrovnaná. Smlouva neobsahovala žádné klauzule o tom, že by se za určitých podmínek mohlo vše vrátit do původního stavu. Jedna taková možnost však existuje. „Pokud by UB skončila v konkursu, mohlo by být převzetí akcií banky Invesmartem B. V. vráceno soudem na základě návrhu správce konkursní podstaty zpět a původní akcionáři, kterými jsou Omnipol, a. s., Sigma, a. s., a další, budou čelit všem negativním dopadům konkursního řízení,“ píše se v restrukturalizačním plánu.

Ta kvalita.

Kvalita úvěrového portfolia Union banky měla být jen za loňský rok „oceněna“ tvorbou opravných položek a rezerv v celkové výši 2,042 miliardy korun. Více než miliarda z této částky se přímo týká komerčního portfolia UB. Ještě v únoru se počítalo s tím, že banka skončí pro rok 2002 ve ztrátě „pouhých“ 97 milionů. Projektované finanční výkazy přitom kvantifikují optimistickou cestu, již měla UB ujít až k téměř šestisetmilionovému zisku v roce 2007. Financování banky mělo stát na vkladech drobných klientů, zatímco na aktivní straně bilance měly figurovat úvěry malým a středním podnikům. Celková bilanční suma měla zůstat relativně stabilní okolo 24 miliard korun. Obrat k zisku byl přitom naplánován na rok 2004. Plán počítal s udržováním trvale nejvyšších depozitních sazeb na trhu a úvěrováním malých a středních podniků při průměrné marži pět procent, kterou oslovení bankéři označili za dost vysokou. Při pohledu do projektované výsledovky však zaujme téměř dvojnásobné zvýšení čistého úrokového výnosu v období let 2001 až 2007. Tento vývoj evidentně souvisí s růstem položky úvěry malým a středním podnikům, která má ze současné nuly vyrůst až na jedenáct miliard v roce 2007. Za úvahu stojí, jestli banka s vysokými sazbami na depozitech a konkurenceschopnými sazbami na úvěrech bude schopná projektovaného růstu výnosů dosáhnout. Kromě ambiciózních projektů v obchodu UB zamýšlela provést téměř kompletní outsourcing od informačních technologií až po bankovní provoz a podpůrné služby. Týdeník EURO tento plán konzultoval se zkušeným investičním bankéřem, který jej označil za „velice optimistický, avšak ne úplně nereálný“.

Co chce Mentlík.

Po odvolání Radovana Vávry před dvěma týdny nastoupil do čela UB Roman Mentlík, který ihned začal pracovat na vlastním restrukturalizačním plánu, který teď leží na ČNB a ministerstvu financí. Banka byla již v kritické situaci a nad jejím dalším fungováním visí obrovský otazník. Krizový manažer Mentlík uvažuje, že by banka v nejbližších týdnech začala obnovovat provoz a několikrát zopakoval, že klienti se musí dostat ke svým vkladům. To by však pro banku znamenalo postupnou smrt. Mentlík však v rozhovoru pro týdeník EURO tuto tezi odmítl s tím, že částečné zpřístupnění vkladů je jen jedním z řady opatření, které management připravuje, a celý plán je prý třeba posuzovat komplexně. Mentlík uvedl, že jeho projekt stojí na jiné filozofii než předchozí dokument vypracovaný týmem Radovana Vávry, avšak bližší podrobnosti sdělit odmítl. Ideální by prý bylo dostat Union banku do pozice, ve které byla před akvizicemi problematických bank ve stabilizačním programu. Kromě otevření poboček se uvažuje i o rozprodeji různých aktiv ze skupiny Union Group. V úvahu připadá Union Pojišťovna, Bank Przemyslovy a společnost CDZ, která se specializuje na celní problematiku. „Prodej aktiv však nebude stačit k vyřešení problému v Union bance. Kdyby tomu tak bylo, udělali by tyto kroky již bývalí akcionáři,“ řekl týdeníku EURO šéf Invesmartu Paolo Catalfamo.

Box
Polská sestra je v klidu Situace ostravské Union banky nijak neznepokojuje klienty sesterského podniku Bank Przemysłowy (BP) s centrálou v polské Lodži. „Žádné fronty před pobočkami se nekonaly,“ potvrdil Jacek Iskra, ekonomický novinář deníku Gazeta Wyborcza. Stejně jako v případě české banky má v BP hlavní podíl Union Group. Případný bankrot ostravské banky nás nemůže nijak ovlivnit, protože s ní již delší dobu neprovádíme žádné transakce, ujišťoval šéf představenstva Krzysztof Janicki polský tisk. Přes příslib, že odpoví na otázky týdeníku EURO, však nebyl Janicki dva dny před uzávěrkou k zastižení. Rovněž poradce předsedy polské centrální banky Łukasz Kwiecień ujistil, že k obavám nejsou důvody. Bankovní dohled je podle něho v Polsku velmi přísný a dbá na to, aby střadatelé nepřišli k újmě. „Máme dostatek informací, spolupracujeme také s Českou národní bankou,“ řekl pro týdeník EURO Kwiecień. Navíc většinovým vlastníkem BP již není česká Union Group, ale přímo Invesmart. Valná hromada totiž koncem února odsouhlasila navýšení kapitálu banky o pětasedmdesát až sto milionů zlotých, čímž dostála dřívějším požadavkům bankovního dohledu. Stomilionový polštář má být protiváhou sedmašedesátimilionové ztrátě vytvořené v posledních dvou letech. Invesmart by měl další kapitál splatit nejpozději do poloviny března. Na otázku, zda Narodowy Bank Polski považuje za reálné navýšení kapitálu Invesmartem v situaci, kdy v Česku žádá stejná firma o pomoc stát, poradce předsedy centrální banky Łukasz Kwiecień odmítl telefonicky odpovědět. Slíbená písemná reakce z Varšavy do uzávěrky nedorazila. Bank Przemysłowy je se sedmadvaceti pobočkami jedním z nejmenších finančních domů v Polsku. Jeho bilanční suma na konci loňského roku dosáhla 874,4 milionu zlotých. Akcionářem banky je také město Lodž, které před březnovým navýšením kapitálu Invesmartem kontrolovalo 6,7 procenta hlasů.

Vlastnická struktura zainteresovaných skupin INVESMART B. V. Paolo Catalfamo a soukromí investoři (Barilla atd.) 57,50%
BS Electra a IPEF III 40%
Gabelli Securities Inc. 2,50%
Poznámka: Akcionáři Invesmartu prošli zkoumáním italské a české centrální banky

UNION Group, a. s. Invesmart B.V 60% Pivovarský Holding, a. s. 10,06% Vítkovice, a. s.9,99% Nová Huť, a. s. 7,73% Česká konsolidační agentura 5,22% MS-Unikov Ostrava, s. r. . 2,89% Severomoravská plynárenská, a. s. 1,76% Severomoravská energetika, a. s. 1,61% Město Ostrava 0,53% Vítkovice-Export, a. s. 0,14% Vítkovice-Tours, a. s. 0,04% INGNOVA, s. r. o . 0,03% Robert Schejbal 0,00%

ebf - tip - debata

Union banka, a. s. Union Group, a. s. 75,36% Invesmart B.V. 22,60% Další akcionáři 2,04%

Bank Przemyslowy SA Union Group a.s. 84,27% Město Lodž 6,40% Kredyt Banka SA 1,13% Další akcionáři* 8,20% *Banka má 18 malých akcionářů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).