Menu Zavřít

Když garden party, tak s luxusní výbavou

25. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Na žádné pořádné letní firemní party by neměl chybět gril. Stále více Čechů griluje také doma na zahradě. Na trhu jsou k dostání grily a krby z kvalitních materiálů a s propracovanýmdesignem za desítky tisíc korun, které nabízejí dokonalý gurmánský i estetický zážitek.

Grily americké značky Weber patří mezinejluxusnější na trhu.

Autor: Webergrills

Gril nemusí být jen předmět, který občas vytáhnete z garáže, zbavíte prachu a pak na něm připravíte vepřovou kotletu. Může být reprezentativním prvkem vaší zahrady či verandy, který dokonale dotváří image celého domu.

Budete-li shánět luxusní gril, patrně při mapování nabídky na trhu narazíte na americkou značku Weber. Z dílny společnosti Weber-Stephen Products vzešel roku 1952 vůbec první kovový gril. Od té doby tato firma ovlivňuje trendy v oblasti grilování. Dnes její produkty na tuzemském trhu nabízí několik desítek firem. Ke špičce z nabídky této značky patří například plynový gril Summit S 650 se čtyřmi hořáky z ušlechtilé oceli, postranním vařičem a nerezovými rošty. Za tento skvost mezi plynovými grily zaplatíte více než 107 tisíc korun.

bitcoin_skoleni

Gril místo dovolené Grilování je v tuzemsku stále populárnější. Nedávný průzkum společnosti Unilever ukázal, že pravidelně griluje či opéká více než třetina Čechů. Jen za dresinky a dochucovadla grilovaného masa Češi ročně v obchodech utratí více než sto milionů korun. Výsledky průzkumu potvrzují i obchodníci. „V posledních letech obliba grilování v Česku opravdu stoupá, což se projevuje v rostoucím prodeji grilovacích specialit, a to jak uzenin, tak i marinovaných mas,“ říká mluvčí sítě hypermarketů Globus Boris Malý. Lidé, kteří pravidelně grilují, podle Malého také investují více peněz do kvalitních grilů i jejich příslušenství. „Celkově tento obor v Česku roste a profesionalizuje se,“ dodává. Podle Adama Havlíčka z firmy Wgrills, která nabízí výhradně grily zmiňované značky Weber, lidé začínají zjišťovat, že grilování může být obrovský gurmánský zážitek a nejde jen o kus masa hozený na rošt. Zájem o luxusní grily je prý velký. „Přes téměř všude proklamovanou krizi prodáváme velké množství drahých plynových grilů, například grilů řady Genesis v cenách přes 30 tisíc korun. Zájem je i o grily řady Summit, které začínají na ceně 76 tisíc korun,“ říká Havlíček „Mám na to svou teorii. Lidé se pravděpodobně rozhodli šetřit na drahé zahraniční dovolené, tráví volný čas doma a vybavili se na to kvalitním grilem,“ dodává s nadsázkou. Lidé si nejraději na grilu připravují špekáčky či jiné uzeniny a drůbeží a vepřové maso. Oblíbené jsou grilovací párky, roste popularita grilované zeleniny a ryb. Z průzkumu Unileveru vyplývá, že jídlo na grilu si nejčastěji připravují rodiny s dětmi. V červenci a srpnu griluje přes devadesát procent dotazovaných. Více než třetina respondentů označila za nejoblíbenější místo pro grilování zahradu či terasu domu, čtvrtina z nich nejraději griluje na zahradě u chaty či chalupy. Tradiční aroma versus zdraví Typů grilů je na trhu nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat ten správný a můžete grilovat na zahradě, terase, pod pergolami, na balkonech, či dokonce přímo doma. Klasikou jsou grily na dřevěné uhlí. Patří mezi nejlevnější. Jejich nevýhodou je škodlivost pokrmů v případě špatného grilování, kdy odkapávající tuk vzněcuje oheň a uvolňují se rakovinotvorné látky. Zastánci tohoto způsobu grilování ale tvrdí, že na plynovém či elektrickém grilu nikdy nedosáhnete tak dobré chuti a typického aroma, jako na právě na dřevěném uhlí. Grily plynové, elektrické nebo vodní se obejdou bez rozdělávání ohně. U prvních jmenovaných se ke vzniku tepla využívá plyn z propanbutanové láhve. Velmi oblíbenou variantou plynových grilů jsou grily s lávovými kameny. Tuk z jídla odkapává na nažhavené kameny, ne tedy do ohně. Lávové kameny jsou ale náročnější na údržbu. Plynové grily, stejně jako grily na dřevěné uhlí, nabízejí všechny řetězce, které jsou přímo nebo částečně zaměřené na zahradní nábytek. Najdete je v OBI, v Hornbachu i dalších podobných prodejnách. Řetězec Mountfield například z těch luxusnějších nabízí plynový gril Brahma 5.2 za necelých dvacet tisíc korun. Gril je vybaven třemi rošty, čtyřmi hořáky a postranní ploténkou. Pod grilovací deskou se za nerezovými dvířky skrývá úložný prostor. Tělo grilu, dvířka, víko i postranní poličky jsou z nerezu. Stoupá poptávka po plynu Do uzavřených prostor nebo na balkony bytových domů, kde se nevyplácí obtěžovat sousedy dýmem, jsou ideální elektrické grily. Bývají také menší a snadno přenosné, jejich obsluha a údržba je nenáročná. Ceny elektrických grilů začínají zhruba na tisíci korun. Například český výrobce ETA jich nabízí hned několik druhů. Nedávno představil jeden z těch dražších, Gril ETA 0162, který díky své konstrukci nabízí možnost grilování na dvou typech desek: kamenné a litinové, nebo dokonce na obou současně. Pořídíte ho zhruba za 3200 korun. Na elektrických grilech ale lidé grilují i venku. „Obrovským překvapením letošního roku byl neuvěřitelný prodej venkovních elektrických grilů Weber Q14O. Lidé jej dokázali vykoupit během tří měsíců a letos už není pro evropský trh dostupný,“ popisuje Adam Havlíček. Méně známé jsou vodní grily, na nichž se krmě připravuje ve směsi vodní páry a dýmu. Podstata je v tom, že se mezi ohništěm a roštem nachází nádoba s vodou. Do té odkapává tuk, a nedochází tak ke vzniku škodlivin. Rošt bývá zakrytý víkem, které zajišťuje uvnitř grilu stabilní teplotu. Spodní cenová hranice vodních grilů je zhruba čtyři tisíce korun. „Zákazníci poslední dobou upřednostňují plynové grily. Jejich výhodou je rychlá údržba, jednoduché čištění a velmi snadné a rychlé zapálení hořáků,“ říká Tomáš Kos ze společnosti Vladeko, která také prodává grily značky Weber. Dodává, že plynové grily Weber obsahují systém takzvaných flavorizérů. „Jedná se o trojúhelníky, které zakrývají plynové hořáky. Díky nim nedochází k znečištění hořáků a zároveň se vytváří to pravé aroma,“ přibližuje. Estetický doplněk zahrady**

Alternativou k přenosným grilům jsou zahradní krby. V Česku se na ně specializují desítky výrobců. „I přes rozšiřující se nabídku elektrických a plynových grilů různých variant, velikostí a cenových úrovní se zahradní krby stále těší značné oblibě. Je tomu tak především u zákazníků, kteří dávají přednost stabilnímu zařízení, které tvoří zároveň i jistý estetický doplněk zahrady,“ říká Petr Nosek, jednatel výrobce zahradních krbů, společnosti Norman. Z toho nejluxusnějšího, co firma nabízí, jmenuje Nosek například krb Avanta Exclusiv s černou broušenou pracovní deskou, leštěnou žulovou deskou před prostorem ohniště a nerezovou střechou. Za rohovou variantu tohoto krbu zaplatíte necelých 24 tisíc korun.

  • Našli jste v článku chybu?