Menu Zavřít

Když jaro udeří....

14. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Povedený kulinářský výlet do přírody

Pro mne jaro znamená první výlet do procitající přírody. Samozřejmě zakončený dobrou krmí v příjemném prostředí. Tentokrát jsme, trochu již ušlí a po celodenní túře vyhládlí, narazili na Spálený mlýn.
Nejdete jej, seběhnete-li – třeba za zatoulaným míčkem – z líšnického golfového areálu směrem ke trati na Dobříš. V malé kotlince, na břehu potoka se po rekonstrukci skví klasické stavení, které kdysi sloužilo opravdu jako mlýn. Restaurace uvnitř nabízí to, co je dnes k nalezení stále řidčeji. Obyčejnou hospodu ve stylu našich otců či dědů. Nízká místnost s trámovím na stropě, prostý nábytek a řada drobných věciček, nedávno ještě běžně používaných. Ač lokál dýše atmosférou babiččiny kuchyňky, my se rozhodujeme pro venkovní terasu. V nejbližších chvílích nás od přírodních scenérií odlákal jídelní lístek. Jeho nápadité textové variace s názvy jídel, hlavně však rozsah a udivujícně široký výběr krmí z celého světa jsou tématem na delší dobu. Několikrát měníme rozhodnutí, převracíme stránky sem a tam, až nakonec objednáváme následující menu. Jeden z nás volí Cibulové hlavičky syna Indíry, Rádžíva (pečené cibule plněné slaninou a listovým špenátem), následovat mělo cosi jménem Mravenci lezou ze stromu (svíčková, vepřová panenka, čínská voňavá houba, rýžové nudle) a stran dezertu se rozhoduje počkat, jak ho “Mravenci” uspokojí a zasytí. Já, oproti jindy nebývale nerozhodný, se nakonec usnáším na polévce – bude to Zelná Lájose Bácsiho s klobásou a šlehačkou - dále si dopřeji Kachní plátky pěti vůní a barev (sójová omáčka, med, kapie, karotka, pórek). A protože můj žaludek je velkokapacitní, vybírám naostro i jeden z moučníků, bude to Amaroun (hruška marinovaná v Amarettu). Cibule, které si objednal kamarád, jsou sklovité, s lehkým nádechem dozlatova. Voní a chutnají báječně, směs špenátu a slaniny, ač důrazná, je v opozici k ostrému, přitom však lahodně znějícímu tónu opečené cibule. Moje polévka je přesně to, čím má být. Horká a pikantní, hustá a sytá, vyladěná do konečného doznění, v němž se uplatní všechno použité koření, které oživí a zvedne poněkud natěžkaný dojem samotného zelí. Byvše upozorněni, že příprava si vyžádá chvíli času (terasa se mezitím zaplnila, i lokál je “naprásknut” a předkrmy i polévky zde jdou vždy první, aby ukonejšily nejběsnější ataky hladu a hlavně chuti), věnujene se znovu dálkové obhlídce okolí a podrobnému studiu jídelníčku. Je obsáhlý a lákavý. Zdejší šéfkuchař volí takovou taktiku, že na úkor časté změny lístku nabízí opravdu přebohatý výběr.
Když se objevuje číšník, již na dálku doslova cítíme správnost volby. Tak pronikavou vůni jídlo šíří i v otevřeném prostoru. Na dvou oválech se předvádějí výkony kuchařovy. Napohled originální “Mravenci”, kde na lůžku skleněných nudlí se hemží na drobounké “bobečky” připravené maso, chuťově prý zajímavě pojednané tak, aby s neutrálními rýžovými nudlemi vytvořilo komplex vyrovnané, exotické chuti, plné “východu”. A kachna na mém talíři? Drobná filátka, jedno jako druhé, se zlatohnědou kůžičkou nabízejí výtečné sousto. Upečené přesně tak, aby nevyschlo, ponořené do omáčky tisíce chutí, se v ústech rozplývá a zanechává dlouhotrvající, úžasně zkomponovaný pocit. Všechny prvky v lístku zmíněné jsou v “konci” patrné a každý má dost prostoru na krátké sólo. Příloha ani není potřeba, když, tak jen málo, maloučko rýže, pokud možno v nejjemnější úpravě.
Jen s obtížemi se srovnám s hruškou, naloženou v lázni vonného likéru. Je potěšujícím závěrem celého kulinářského výletu, sladká a pevná, bez toho, aby se rozbředala již na talířku. Tenhle noblesní piknik přišel – se spoustou dobrého pití – na 1063 korun. Může se to, vzhledem k tomu, že jde o “oběd v trávě”, zdát trochu nadsazené. Věřte ale, že to, co vám nadělí tamní kuchař společně s téměř zapomenutou pohodou zašlých časů a péčí obsluhy, je dobrým zbožím, a viděna pod tímto úhlem, je cena více než přijatelná.

Pension Spálený mlýn Líšnice 102, 252 10 Mníšek p. B.
Tel., fax: +420 / 257 770 662
e-mail: pension@spaleny-mlyn.cz, www.spaleny-mlyn.cz Otevírací doba: pondělí - čtvrtek 12.00 – 23.00, pátek 12.00 – 24.00, sobota 11.00 – 24.00, neděle – 11.00 – 23.00
Počet míst: restaurace 38, salonek 16, terasa 40
Druh kuchyně: mezinárodní
Přijímané platební karty: všechny obvyklé, i elektronické
Jídelní lístek: angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česká republika, Francie, Chile, Itálie, JAR, Maďarsko, Makedonie, Španělsko, USA

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem: 55 bodů ze 60

bitcoin školení listopad 24

Výběr z jídelního lístku: Chiles Chilpotles Adobados (kouřem uzené papričky Chilpotle v omáčce Adobado) Kč 87,-
Slivovicí zpité švestky s anglickou slaninou Kč 88,-
Tarator (studená okurková polévka s kysanou smetanou, koprem, česnekem a vlašskými ořechy) Kč 45,-
Zmatená svině (krkovice na mátě, červeném víně, rozmarýnu, pepři a estragonové hořčici) Kč 156,-
Duch Llana Estacada (kuřecí medailonky s proužky kaktusu Opuncie a pečenou slaninou) Kč 189,-
Jelení steak baronky Reginy von Seidel na houbovém karé Kč 346,-
Jehněčí skořicové curry s ovocem Kč 328,-
Pstruh s mandlovými šupinami ve smetanové tůňce (10 g nadváhy Kč 6,-) Kč 187,-
20 000 mil pod mořem (mušle a krevetky na skleněných nudlích, soja, med, zázvor, citr. šťáva) Kč 242,-
Miska, po které se stýská (svíčková, vepř. panenka i kýta a spousta chilli papriček) Kč 184,-
Banánové placičky zrzavé opičky Kč 50,-

Výběr z vinného lístku: Veuve Cliquot Ponsardin Brut Kč 2920,-
Neuburské, jakostní odrůdové bílé, ´94 – Patria Kobylí Kč 320,-
McGregor, Robertson Cape White (Chenin Blanc & Sauvignon Blanc) - JAR Kč 390,-
Gabriel Meffre, Château de la Coulerette Rosé AOC, Provance – Francie Kč 410,-
Robert Mondavi & Marchezi de´ Frescobaldi, Danzante Pinot Grigio delle Venezie IGT - Itálie Kč 550,-
Zweigeltrebe, pozdní sběr ´00, Novosedly – Víno Marcinčák Kč 290,-
Côtes du Rhône, Crozes Hermitage Domaine Michel Bernard - Francie Kč 850,-
Barón de Ley Reserva Tinto, Rioja - Španělsko Kč 970,-

  • Našli jste v článku chybu?