Menu Zavřít

Když se 3G plouží jako šnek...

12. 11. 2004
Autor: Euro.cz

DoCoMo již testuje technologii čtvrté generace, jež hravě překoná tu současnou

Mamoru Sawahaši už šestnáct měsíců jezdí pořád dokola, přesto prý získává obrovský náskok. Sawahaši je technik studující potenciál ultrarychlých mobilních služeb čtvrté generace (4G) pro japonskou firmu NTT DoCoMo. Od loňského července projíždí se svým týmem v dodávce Isuzu dvěstěpadesátkrát týdně stejnou osmisetmetrovou trasu na bujně porostlém poloostrově Miura jižně od Tokia, jen aby vyzkoušel příjem z nedaleké antény mobilní sítě. „Ještě zbývá dořešit spoustu problémů, ale už jsme dosáhli značného pokroku,“ tvrdí Sawahaši.
Je to tak, čtvrtá generace přichází. Většina světa sice ještě nestihla přejít na technologii třetí generace a vysokorychlostní datové služby, které umožňuje, ale v Japonsku už jsou mobily 3G realitou. Miliony uživatelů si každý den volají videotelefonem, stahují záběry z fotbalových utkání, sledují dopravní informace a posílají přátelům animované e-maily. Proto se DoCoMo vrhla s plným nasazením na vývoj dalšího průlomu v oblasti mobilních telekomunikací. Ostatně ani nemá moc na výběr. Firma 29. října oznámila, že se její zisky v prvním pololetí letošního fiskálního roku propadly oproti stejnému období loňského roku o šest procent, přičemž tržby klesly o 3,3 procenta, protože tvrdá konkurence nutí firmy snižovat ceny.
Situace podstatně zvyšuje tlak na technické kádry, jako je Sawahaši. Jeho tým dokázal zvýšit přenosovou rychlost až na tři sta megabitů za sekundu. To je dvacetinásobek nejrychlejších linek 3G a asi stopadesátinásobek rychlosti širokopásmových připojení přes pevnou linku, jež standardně využívají americké domácnosti. Tento systém je založen na technologii zvané COFDM (Coded Orthogonal Frequency Division Multiplexing - kódovaný ortogonální kmitočtový multiplex), která efektivně využívá vysokofrekvenční spektrum. Díky rozdělení signálu na malé části a jejich rozeslání na různých frekvencích je účinnější než současné mobilní sítě, které je posílají na frekvenci jediné. Pomocí systému dokážou technici ze Sawahašiho týmu v bílé dodávce jedoucí čtyřicetikilometrovou rychlostí přijímat ze základní stanice dva téměř dokonalé televizní signály HDTV zároveň a v laboratoři jsou schopni takové přenosy přijmout dokonce čtyři, což hrdě předvádějí na čtveřici plochých obrazovek. Nejrychlejší pevné linky, které se dnes v Americe používají, nezvládnou přenos ani jediného signálu HDTV.
Nenechte se však mýlit – na technologii si musíme ještě počkat. DoCoMo předpokládá, že služby čtvrté generace uvede na trh nejdřív v roce 2010. Zčásti proto, že o rádiových frekvencích, na nichž budou systémy pracovat, bude rozhodnuto asi až v roce 2007. Navíc je nutné překonat mnoho technických překážek. Pokud se například dodávka vzdálí více než kilometr od základní stanice, kvalita signálu rapidně klesá. Také o kapesních telefonech čtvrté generace si můžeme nechat jen zdát. Přijímač je velký asi jako lednička a má podobnou spotřebu. Za tyto rozměry může zčásti fakt, že firma DoCoMo použila při konstrukci standardní součástky, jež lze v případě sériové výroby dále zmenšit. Těžší už bude omezit zmíněnou spotřebu elektřiny.

K čemu ta rychlost?

Někdo se může ptát, jestli to vůbec stojí za námahu. Technologie, jako jsou Wi-Fi a Wi-Max, používají volné úseky rádiového pásma a pro mnohá využití budou asi levnějšími a přijatelnými – i když ne tak rychlými – alternativami. Jen málokdo se chce dívat v autě na čtyři televizní programy nebo dělat něco jiného s tak velkými nároky na rozsah mobilního pásma. „Využití, jež by potřebovala takovou šířku pásma, dnes prostě neexistují a v nejbližší době existovat nebudou,“ kroutí hlavou Shiv Putcha, analytik společnosti Yankee Group, zabývající se analýzou světa telekomunikací.
DoCoMo pevně věří, že pokud technologii vyvine, využití se najde samo. Jen letos hodlá do technologie čtvrté generace investovat 91 milionů dolarů a na projekt vyčlenila 175 technických pracovníků – tedy patnáct procent výzkumného personálu firmy. Jedním z možných využití je prostě nahradit dnešní pevné linky v domácnostech i kancelářích, aby se uživatelé připojovali do téže sítě doma v ložnici, v autobuse i v podnikové zasedačce. Vedení společnosti DoCoMo také připomíná, že velké množství skeptiků existovalo i před nástupem 3G, na níž si firma díky nabídce datově náročných služeb – jako je video v telefonech – vybudovala solidní obchod. „Ihned po zajištění vyšších přenosových rychlostí budou následovat vhodné služby,“ slibuje Seizo Onoe, generální ředitel dozírající na rozvoj technologií 4G. Ale co se stane, až tyto služby a jejich uživatelé zahltí rádiové frekvence? Není se čeho bát. Výzkumné týmy firmy DoCoMo už totiž pracují na technologiích páté a šesté generace.

WT100

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Vladimír Nový, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).