Menu Zavřít

KEJKLE, PODVODY, DRANCOVÁNÍ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E v r o p s k á     u n i e

Pokladny Evropské unie přicházejí každoročně kvůli podvodům a korupci o neskutečné částky. Odhady hovoří o roční ztrátě kolem dvaceti miliard marek. Mnozí poslanci Evropského parlamentu jsou proto rozhodnuti: musí padnout hlavy komisařů.

Ve Štrasburku se schyluje k dosud nejtvrdšímu měření sil mezi Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Jeho poslanci budou ve čtvrtek schvalovat rozpočet komise a hodlají přitom prošetřit i podvody a nedostatky v práci orgánů komise. Informace, které hrozí obrovským skandálem, vynesl na veřejnost finanční kontrolor Evropské komise Paul Van Buitenen a byl za to suspendován. Některé případy přesto již byly předány policii, další patrně budou následovat.

„Chaotické, nepostižitelné, nezodpovědné, Juan Fabra Vallés, španělský poslanec Evropského parlamentu, který projednává a přijímá rozpočet unie a kontroluje práci její komise, se dostává do ráže, když mluví o praktikách „Agentury pro středomořskou síť . Ta byla založena, aby pokud možno spravedlivě rozdělovala peníze z Bruselu mezi potřebné středomořské regiony. Nyní se odpovědní činitelé dostali do palby kritiky evropských politiků a vyšetřovatelů. Ti požadují detailní vysvětlení, co se stalo se zhruba 150 miliony marek, které byly agentuře v posledních třech letech poskytnuty. Komisi EU - nejvyšší nadnárodní výkonné instituci, jejímž posláním je dbát na celoevropské zájmy - tak hrozí další skandál.

Prosím, poslužte si

Pochybná struktura a personální vazby udělaly ze středomořské agentury samoobslužný sklad. V jejím čele stojí dva předsedové, kteří těží nejen z nejlepších kontaktů se špičkami EU. Tito pánové působí také jako obchodní ředitelé dvou firem, které byly pověřeny prováděním a kontrolou podpůrných projektů. Obě společnosti mají vliv na další podniky, z nichž jeden patří manželce jednoho z předsedů agentury. „Oba předsedové sedí při všech rozhodováních agentury za jedním stolem a mohou firmám, na nichž jsou osobně zainteresováni, zajistit lukrativní zakázky, rozčiluje se Fabra Vallés.

Celý tento propletenec se zjevně dokáže postarat sám o sebe. Po prověření třiceti projektů, jimiž se zabývala finanční kontrola Evropské unie, tvrdí Fabra Vallés: „Předpisy se obcházely, řada firem byla zvýhodněna při rozdílení zakázek, peníze byly vyplaceny na projekty, kterým nebyla podpora určena. Cestovní výdaje, diety a denní honoráře byly příliš vysoké, nebo vícekrát účtovány, účetní knihy nebyly vedeny požadovaným způsobem.

Těmito způsoby mizely z Evropské unie miliony; v případě asi čtyřiceti milionů marek není s určitostí jasné, zda byly vůbec použity. Současný předseda EK nicméně váhá a podvod vylučuje. Poslanec Fabra Vallés ovšem ve vyšetřovacích spisech jasně říká, že i v těchto případech byly ve hře „podvodné manévry . Agentura pro středomořskou síť byla mezitím zrušena.

Kapka za kapkou

Aféra s pochybným tokem peněz do Středomoří je podle všeho stejnou bombou jako „případ ECHO . Vyšetřovatelé speciální jednotky UCLAF, která se při Evropské unii zabývá podezřeními z finančních podvodů a zpronevěry, v létě zjistili, že milionové částky z Bruselu, jež byly zamýšleny jako humanitární pomoc pro uprchlíky v Bosně, Rwandě a Burundi, byly buď použity na zcela jiné účely, nebo zmizely beze stopy.

Kolem 5000 podvodných případů předložila UCLAF ve své výroční zprávě za rok 1997, o celých 500 více než v předchozím roce. Téměř tři miliardy marek halí stín. Evropští poslanci odhadují, že ze 170 miliard marek rozpočtu EU, do něhož přispěli převážně němečtí daňoví poplatníci, se každoročně vypaří kolem dvaceti miliard.

Adresát: Perry-Lux

Vinu na obrovských finančních únicích má i neuvěřitelná laxnost, která se rozšířila v bruselských a lucemburských úřadovnách. UCLAF nyní vyšetřuje asi dvacet případů podezření z nezákonného obohacování. Styčné body: středomořská agentura a kauza Echo.

V tomto úřadu Evropské unie pro humanitární pomoc, který vydává miliardy na zmírnění útrap ve světě, narazili vyšetřovatelé na kuriózní situaci. ECHO vzal při rozdělování peněz, údajně kvůli nedostatku lidí, zavděk službami lucemburského státního příslušníka Clauda Perryho, který už dvacet let obchoduje s Evropskou komisí. Částky v milionové výši z pokladny EU - dokládá UCLAF - plynuly na konzultační firmu Perry-Lux a do Bosny nikdy nedorazily.

Podle poznatků kontrolorů byly prostředky - na přání nebo za souhlasu úředníků z centra pomoci ECHO - využity jako odměna pro „ponorky , jak se v bruselském žargonu říká pracovníkům, kteří nejsou na výplatních listinách unie. Kamuflovány byly pomocí falešných smluv, které byly uzavírány se dvěma irskými dceřinými společnosti firmy Perry-Lux.

Kromě Perryho, který inkasoval za své služby tučné provize, profitovalo na nepřípustných machinacích dalších zhruba třicet osob. Na výplatní listině společnosti firmy Perry-Lux figuruje mimo jiné i manželka současného šéfa jednoho z oddělení úřadu sekce Echo a také dobrý přítel francouzské komisařky Edith Cressonové, někdejší předsedkyně vlády a nyní členky Komise EU pro školství, vědu a výzkum. Zubní lékař René Barthelot, který působil zprvu pro a později přímo v sekci Cressonové jako vědecký poradce, byl podle vyšetřovatelů odměňován měsíční gáží zhruba osmi tisíc marek, přiděleným bytem a služebním vozem. Cressonová - žena, která patří ke špičkám EU - na tom však neshledává nic divného: „Smí se snad spolupracovat pouze s lidmi, které neznáme?

Komisaři na mušce

Poslankyně Rosemarie Wemheuerová (SPD) odsuzuje ECHO-aféru jako kombinaci neschopnosti a utajování. Komise Evropské unie nejprve oznámila, že se celý obnos 800 000 až 1,2 milionu marek minul účelem. Poté přiznala, že na zhruba pětimilionové výdaje pro ECHO chybějí u Perry-Lux, ale i v Bruselu téměř veškeré doklady. Kvůli podezření z machinací s humanitárními penězi unie byla už zahájena tři policejní vyšetřování. Prozatímní závěry - peníze v milionové výši mohly být zřejmě poukázány i na lucemburskou pobočku japonské sekce Mahikari. Vedoucí sekce ECHO Onidi byl suspendován. Lucemburčanovi Claudu Perrymu odňala Evropská unie všechny zakázky, ten se však cítí nevinen a žaluje o náhradu škody.

Evropští poslanci mají nyní na mušce kromě komisařky Cressonové i další bruselské špičky. Mají jimi být Italka Emma Boninová, rovněž zodpovědná za podpůrné programy, která údajně věděla o falešných smlouvách a „ponorkách , stejně jako její kolega Manuel Marín, který byl počátkem 90. let za ECHO odpovědný.

Konec nedotknutelných?

Podezřelí komisaři i jejich šéf Jacques Santer sice všechna nařčení rozhodně odmítají, Evropský parlament ve Štrasburku však zřejmě neukonejší. Desetiletí „přítelíčkovského hospodaření, nepořádku, úplatných praktik a podvádění v Bruselu rozzuřilo totiž mnohé:

  1. Na ředitelství podpory cestovního ruchu byli odhaleni dva vysoce postavení úředníci, kteří převedli peníze určené na rozvoj turistiky přes nastrčené firmy na sebe a své pomocníky. Německý generální ředitel Heinrich von Moltke, který za financování odboru zodpovídal, odešel do předčasného důchodu.
  1. Přes zhruba roční zákaz zaměstnávat „ponorky je jejich počet ve službách EU stále odhadován na několik stovek. Detlev Samland (SPD), šéf rozpočtového výboru Evropského parlamentu, požaduje okamžité vysvětlení a ukončení této praxe.
  1. Podle zprávy Evropského účetního dvoru, který jako nezávislá instituce kontroluje hospodaření unie, byly milionové částky z Bruselu, vypsané na zajištění a odstavení východoevropských jaderných elektráren, promrhány, nebo přesunuty jinam. Poradním agenturám dává dvůr za vinu, že tajně ukryly v bankách 36 milionů marek a shrábly úroky.

Aby bylo vyčištěno Evropským účetním dvorem pranýřované bahno špatného managementu, protěžování a korupce, jsou podle názoru poslanců Evropského parlamentu - třeba Rosemarie Wemheuerové - nutné zásadní změny bruselské struktury. Nelze nadále strpět, aby se úředníci Evropské unie nemuseli obávat postihů. Při opodstatněném podezření z korupce musí následovat urychlené zrušení imunity a tvrdé postihy, shodují se kritici současných poměrů v unii.

EBF24

Urschula Schleicherová (CSU) považuje tento postoj za správný: „Kdyby bylo po mém, okamžitě bych odstřelila celou komisi, prohlásila pro časopis STERN.

Definitivní konec skandálu lze ale těžko odhadnout. Poslanci Evropského parlamentu si totiž již několikrát v různých interview postěžovali, že současný předseda komise Jacques Santer na ně vyvíjí nátlak a snaží se je zastrašit. Bouři nevole se mu ale zažehnat nedaří. „Ukazuje to pouze, že Evropská komise je ve stavu paniky, prohlásil britský konzervativec Edward McMillan-Scott. Frakce Zelených zase oznámila, že při interpelaci komise bude minimálně požadovat, aby byly uvedeny jasné důvody suspendace úředníka Paula Van Buitenena.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).