Menu Zavřít

Kellner prorazil v Číně

6. 1. 2014
Autor: Euro.cz

Finance Miliardář Petr Kellner má na dosah životní obchod. Nejcennější části portfolia finanční skupiny PPF, kterou představuje poskytovatel spotřebitelských úvěrů Home Credit, se podařilo překonat největší překážku, která jí bránila v expanzi na čínském trhu. Čínská centrální banka firmě, jíž se zatím dařilo zejména v Rusku, povolila působení v dalších deseti čínských provinciích a v dohledné době by mělo následovat povolení pro celou Čínu. Společnost Home Credit dosud mohla působit jen ve zhruba 13milionové městské aglomeraci Tchien-ťin na severu země.

Před Kellnerem se otevírá trh, který je s téměř 1,5 miliardy obyvatel zhruba desetkrát větší než trh v Rusku. Tamní společnost Home Credit & Finance Bank přitom v roce 2012 zvýšila čistý zisk na více než 12 miliard korun.

KL24

V Číně se může nejbohatšímu Čechovi dařit ještě lépe. Navzdory přísným regulacím firma v Číně již poskytla zhruba 1,2 milionu úvěrů na nákup spotřebního zboží.

Ve prospěch Kellnerových ambicí hovoří skutečnost, že trh se spotřebitelskými úvěry není v Číně příliš rozvinutý, a například v roce 2012 dokonce zaznamenal propad. Číňané zatím raději využívají kreditní karty, ale vláda hodlá až do roku 2015 více podporovat právě spotřebitelské úvěry, kde vidí lepší možnosti pro oživení domácí poptávky. Velké možnosti se před Kellnerovým impériem otvírají i na venkově. Rolníci bohatnou jako zbytek Číny, ale nutně potřebují modernizovat.

  • Našli jste v článku chybu?