Menu Zavřít

Kellner za stovkou, nadějný je Lukačovič

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

miliardáři

KL24

V přehledu dolarových miliardářů, který každoročně zveřejňuje časopis Forbes, stojí za pozornost čtyři Češi. Nejbohatší z nich, majitel skupiny PPF Petr Kellner vypadl z první stovky světových boháčů, kde se ještě loni hřál na 97. místě. Letos se umístil na 110. příčce s odhadovaným majetkem 8,2 miliardy dolarů. „Nejde o to, že by vyloženě přišel o peníze. Jeho firmy dál vydělávají a rostou. V jeho případě jde ale v první řadě o firmy působící v oboru finančních služeb, což je odvětví, které jako celek hodně utrpělo kvůli finanční krizi,“ komentoval Kellnerovo umístění Forbes.
Druhým nejbohatším Čechem zůstává Zdeněk Bakala, jenž se s majetkem v hodnotě 1,9 miliardy dolarů skví na 683. příčce. Třetí Čech v žebříčku Andrej Babiš skončil na 913. místě s majetkem 1,4 miliardy dolarů. Z loňské 1057. pozice mu výše pomohlo to, že podniká v oborech souvisejících s půdou, která je v období krize „v kurzu“.
Za pozornost podle magazínu ještě stojí zakladatel a majitel internetového portálu Seznam Ivo Lukačovič, byl zařazen do speciálního přehledu „stoupajících hvězd“. Jeho majetek se sice odhaduje zatím jen na půl miliardy dolarů, ale k vytoužené miliardové metě by prý mohl brzy dosáhnout.
Na absolutně nejvyšších příčkách žebříčku se letos žádné velké překvapení nekonalo, stále mu kraluje mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú s 69 miliardami dolarů. Následuje ho zakladatel softwarové firmy Microsoft Bill Gates s majetkem 61 miliardy a stupně vítězů uzavírá investor Warren Buffett se 44 miliardami dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?