Menu Zavřít

Kilový biftek zdarma!

2. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Je to výzva: jen dva z pěti hostů se s ním popasují

Coby malý ostrůvek klidu v kotácejícím se moři lidských těl v pražské ulici Na Můstku, tak by mohla být vnímána restaurace stejného jména. Neměl jsem nikdy mnoho důvodů se tam zastavit, v hlavě mi vězí vzpomínka na „lidovou jídelnu“, kde jsme mnozí jako vlčáci hltali teplou „sekačku“ nebo srkali příliš horké proužky drštěk z polévky. Chodíval jsem tam také, přiznávám, ovšem vždy jen v nouzi nejvyšší. Ať už z potřeby okamžitě nasytit stávkující žaludek, nebo prostě stran nevalného stavu oběživa.
Doba se však změnila. Místo věčné fronty před výdejním pultem a málo estetické jeskyně s omrněnými jídelními pulty ve výši ohryzku středně vzrostlého muže se zde objevil podnik, jenž si od úzké spojnice dvou hlavních center města vypůjčil název. Doposud jsem se neodhodlal k tomu, abych usedl k zahradnímu stolku před lokálem samým. Nemám ambice nechat se i se židlí posunovat sem a tam řekou okolo se valících turistů ani být oblažován davem notně ochmelených anglických výrostků, sdělujících halasně celému okolí výsledek jakéhosi zápasu ve sportu mně neznámém. Procházeje však často kolem, vždy popatřím na značný „mazec“, který se odehrává uvnitř podniku téměř vždy po střechu nabitého, nutně mne napadlo, že to zřejmě není jen pro jeho strategicky velice příznivou polohu. Proto dnes stojím před doširoka otevřenými auslágy a prodírám se zahrádkou do nitra Můstku.
Vzhled restaurace je překvapivě příjemný. Tam, kde visívaly pletence uzenek, je dnes bar, z „oddělení masa“ vznikla otevřená kuchyně. Lomený, hluboce proklenutý prostor se díky barevné kombinaci stěn a použití dřeva, pestrým obkladům, hrubě kovanému železu, níže pod stropem kopírujícímu žebra klenboví, jednoduchým svítidlům i prostému nábytku proměnil v zajímavý, příjemný lokál.
Je zde plno a personál „plave“. Nicméně číšníci a servírky stíhají všechny bryskně obstarat, byť za cenu trochu krkolomného slalomu mezi poměrně hustě nahloučenými stoly. Není to obsluha jako v Ritzu, nicméně lehce uvolněný, „italský“ styl práce s hostem je přesně to, co restaurace potřebuje. Vybírám si menu a v čase téměř „fastfoodovém“ je mi předložen první chod. Minestrone, kterou jsem si poručil, už napohled pokulhávala za mými představami. Řiďounká hladina zelenkavého odstínu, na jejímž povrchu smutně mrkalo semtam plovoucí očko tuku, kolečka těstovin, něco bílých fazolek a zelenina, nosný to prvek polévky, téměř žádná. Existují desítky receptur této obyčejně velice chutné krmě, snad každý kraj v Itálii má nějakou. Moje dnešní minestrone byl jakýsi hybrid mezi několika variantami. A nutno říci málo podařený. Vývar byl tenký, voněl a chutnal „pytlíkově“, jiný výraz mu chyběl. Těstovina se ukázala být nakonec nejvydařenější složkou. Uvařená akorát splnila svou obilnou chutí funkci „plnidla“. Problémem se ukázaly být fazolky. Malé, bílé, vyhlížely lákavě a při minimální přítomnosti ostatní zeleniny to měly být ony, kdo vymodeluje charakter chuti. Bohužel, nestalo se tak. Pokud je něco horšího než převařené fazole, jsou to fazole nedovařené, více než zpola syrové. Což byl případ těch v mé polévce. Rozkousnout je byl oříšek, a když se to podařilo, syrová, ordinérní příchuť ještě oslabila už tak nijak mimořádný výraz sousta.
Nepotěšen se zaobírám smutnou úvahou, jakže asi bude chutnat hlavní chod, na úpravu přece jen náročnější. Nevybral jsem si žádnou z atraktivně servírovaných specialit, ani jsem si netroufl na „kilový biftek zdarma!“. Ten je zdejším hitem a prý se s ním vítězně utkají dva z pěti těch, kdo si jej poručí. Když se přede mnou objevily vepřové medailonky s mozzarellou a rajčaty, už sám vzhled dával více nadějí. Zvláštní dvoubarevný talíř byl příčinou toho, že totéž jídlo mělo jiný vzhled na tmavém a jiný na světlém podkladu. Kol středu se v pravidelné střídě vinuly plátky rajčat pokryté krémovou čepicí sýra s dozlatova opečenými medailemi panenky velikosti „mexického dolaru“. Čupřina garnitury - pestrá a čerstvá - vdechla kompozici jarost a život. Vůně masa zdůrazněná kořením byla průvodním znakem. Jak kuchaři ulítli na minestrone, zde se trefili velice blízko „desítky“. Maso, v řezu přecházející směrem ke středu do selečí růžové, mělo dostatek šťávy, po skusu se s lehkým převalením poddalo tlaku čelisti, přičemž došlo k dalšímu výronu vonné a kořením ozvláštněné šťávy. V počátku s lehkou razancí vedl celý bábel chutí až ostrý pepřový valér. Vzápětí se ale přidala latentně krvavá chuť masa a konejšivý, stopový akord bazalky. Čerstvé a chutné tomaty - s chutí „opravdových“ rajčat - spolu s mozzarellou byly opozicí masové převaze, uhladily celek a postaraly se o „jižní“ vyznění jídla. Výsledkem byla příjemná živá chuť, evidentně mediteránní, navíc v parném dni kupodivu vzácně svěží. Sýr sám o sobě již trochu ovadal a ztrácel na výrazu, ale stále ještě byl ostatním vstupům důstojným partnerem. Nedělám to vždy, tady jsem ale pečivem vytřel talíř tak, aby ani kapička šťávy, ani zrníčko pepře, ba ani snítka bazalky nezůstaly.
O poznání lépe uspokojen rozhoduji se - mimo jiné proto, že pobyt v klimatizovaném, útěšlivém lokále je příjemným posezením - pro jeden z nabídky dezertů. Pohár se dvěma kopečky zmrzliny, řádnou porcí lesního ovoce a hřívou šlehačky mi přinesli snad dříve, než jsem naň stačil pomyslet. Ze šlehačky ještě jako dvě pitoreskní zelená zaječí ouška vyčuhoval dvojlístek čerstvé máty.
Ani s dezertem jsem neprohloupil. Zmrzlina postrádala onen unifikovaný přídech velkovýroby a chutnala, jak měla: čokoládová čokoládově, vanilková vanilkově. Přírodní, natrpklý projev ovoce rozhojnil chutě a „rozhodil“ v žádoucím rámci jejich až sametovou hladivost. Její příčinou byla šlehačka, velmi pevná a hutná, s jakou jsem se dlouho nesetkal.
Ve finále mi číšník napočítal 570 korun. Cena mi přijde z velké části postavená na atraktivnosti místa a převaze zahraniční klientely, pro niž je jistě akceptovatelná. Našinci vzhledem k předvedenému však přijde poněkud nadsazená. Jinak vzhledem k obrátce hostí si především obsluha zaslouží absolutorium. Ataky hladovců zejména z řad turistů zvládá při takovém „zápřahu“ s rychlostí a vlídností nečekanou.

Value for Money 7/10
Plus: zajímavě pojednaný interiér
Minus: ceny, které trochu těží z lokace podniku

Restaurant Můstek
Na Můstku 8, 110 00 Praha 1
tel./fax: +420 224 219 974
e-mail: mustek@borskygastro.cz, www.restaurantmustek.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 10.00-24.00
  • Počet míst: restaurace 70, zahrádka 20
  • Druh kuchyně: převážně mezinárodní se segmentem české klasiky
  • Přijímané platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Země původu nabízených vín: Česko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem 49 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Závitky z uzeného lososa - Váha syrového masa 150g (losos, uzený losos, medový dresing, citron) 190 Kč
Ostré tygří krevety Al Ajillo pečené v olivovém oleji ratatouille se zeleninou a česnekem - Váha syrového masa 100g (tygří krevety, chilli papričky, cuketa, lilek, česnek, olivy) 290 Kč
Slepičí polévka se zeleninou a nudlemi Objem 3dcl (zelenina, nudle, drůbeží maso, vývar) Cena 60 Kč
Letní salát s dozlatova orestovanou slaninou a křupavými krutony Celková váha 350g (zelený salát, rajčata, okurky, papriky, krutónky z bílého pečiva, osmažená anglická slanina, vinigret) 190 Kč
Svatomartinská kachna plněná kuřecími prsy a uzenými stehny - Váha syrového masa 280g (kachna, kuřecí prsa, uzená kuřecí stehna, papriky, žemle) 290 Kč
Biftek s liškami - Váha syrového masa 400g (hovězí svíčková, lišky, smetana, amareto) 590 Kč
Vepřové medailonky s mozzarelou a rajčaty - Váha syrového masa 200g (vepřová panenka, rajčata, mozzarela, bazalka) 330 Kč
Pečené jehněčí kotlety „Chasser“ na červeném víně s fazolkovým ragů - Váha syrového masa 220g (jehněčí kotlety, pórek, červené víno, žampiony, rajčata) 690 Kč
Špíz z obřích krevet se šálou z Parmské šunky a tomatovou omáčkou - Váha syrového masa 150g (tygří krevety, Parmská šunka, drcená rajčata, bazalka) 590 Kč
Tagliatelle s houbovou omáčkou a parmezánem (tagliatelle, smetana, houby, parmezán) 250 Kč
Palačinky s lesními plody a zmrzlinou 150 Kč

WT100

Výběr z vinného lístku:
Sekt Lechovice Brut 690 Kč
Sekt Vranov exckusive 0,75 l 2900 Kč
Müller Thurgau jakostní 0,187 l 80 Kč
Muškát moravský kabinet 0,75 l 590 Kč
Pálava pozdní sběr 0,75 l 990 Kč
Cabernet Sauvignon Rosé 0,75 l 690 Kč
Frankovka jakostní 0,178 l 90 Kč
André 0,75 l 490 Kč
Frankovka pozdní sběr 0,75 l 690 Kč
Rulandské modré výběr z hroznů 0,75 l 890 Kč
Auerův Kříž - likérové víno 0,187 l 190 Kč

  • Našli jste v článku chybu?