Menu Zavřít

Kimova raketová parta. Kdo jsou ti, jimž vůdce KLDR skáče do náruče?

1. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Severokorejský diktátor Kim Čong-un slaví úspěšné raketové testy ve společnosti stále stejné trojice mužů. Ta se těší mimořádnému zájmu jak domácího režimu, tak i zahraničních tajných služeb, které už mají tyto šéfy Kimových zbrojních vývojářů zčásti přečtené.

Jejich význačné postavení je z oficiálních televizních záběrů i fotografií patrné na první pohled. Zatímco ostatní poradci se ve vůdcově přítomnosti lámou v pase, prominentní trio si s Kimem samou radostí padá do náruče. Tito vrcholní vývojáři severokorejského raketového programu - Ri Pchjong-čchol, Kim Čong-sik a Jang Čcheng-ha jsou vzhledem k technickým pokrokům z poslední doby středem zájmu zahraničních tajných služeb a figurují na různých sankčních seznamech.

Hrozba raket je o to vážnější, že pokroky vykazuje i severokorejský jaderný program. Podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amana se velikost zařízení KLDR na obohacování uranu za posledních několik let zdvojnásobila.


Přečtěte si více o možnostech KLDR vyzbrojit se jadernou bombou:

Kolik atomových bomb může vyrobit KLDR? 7 otázek a odpovědí o severokorejské hrozbě

Jaderný výbuch


Severokorejský raketový program zahajovala začátkem století jiná trojice mužů, z níž jeden zemřel a zbývající dva, už pokročilého věku, se stáhli do ústraní. Stávající tým si Kim podle znalce KLDR Michaela Maddena, sestavil sám. Kim si záměrně sestavuje štáb poradců mimo kruhy, které měl k ruce jeho otec a předchůdce Kim Čong-il, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké jihokorejské vládě.

„Kim Čong-un přiděluje práci vývojářů raket i jaderných hlavic podle výsledků,“ popisuje Madden a severokorejští emigranti jeho slova potvrzují. „Aby obešel byrokracii, podřídil tyto technokraty přímo sobě a je s nimi v těsném spojení. To jen ukazuje velký význam, jaký přikládá vývoji raket,“ myslí si uprchlý severokorejský důstojník An Čchan-il, na nějž odkazuje agentura Reuters.

Stranický prominent Ri Pchjong-čchol

Podle jihokorejských analytiků je tento bývalý generál vzdušných sil šéfem tria. Muž, jemuž Madden přezdívá „velká brambora“, se narodil v roce 1948. Ri, který má na většině dostupných fotografií ústa od ucha k uchu, to dotáhl na zástupce ředitele stranického oddělení pro muniční výrobu. Pojmem „stranický“ se rozumí Korejská strana práce, která na vývoj balistických raket dohlíží. „Nejspíš zastupuje stranu v raketovém programu,“ tipuje analytik Kim Čin-mu ze Soulu. Napovídalo by tomu i to, že Ri si část studií odbyl v Rusku.

Raketový výzkumník Kim Čong-sik

Vůdcův jmenovec zahájil kariéru v civilním letectví, nicméně obléká generálský stejnokroj. Jeho věk není známý. Režim mu připsal k dobru, že v roce 2012 poprvé dostal severokorejskou raketu na nízkou oběžnou dráhu. Záběry státní televize jej zachycují, jak soukromým letadlem veze vůdce Kima k odpalovací rampě. Loni se ukázal na severokorejském úřadě pro letectví a kosmonautiku (Nada), kde před úspěšným startem ukázal Kimovi velín.

Tajemný Jang Čcheng-ha

O Jangovi toho pozorovatelé vědí jen poskrovnu. Je prezidentem Národní akademie pro výzkum ve zbrojení (dříve označované sympatičtějším přízviskem „přírodních věd“), zodpovědné za výzkum a vývoj pokročilých zbraňových systémů. Podle informací z jihokorejských médií tam pracuje na 15 000 lidí, mezi nimi i 3000 raketových inženýrů. Americké ministerstvo jej od prosince 2016 vede na sankčním seznamu s poukazem na to, že Akademie zřejmě vyvíjí i jaderné zbraně. Jangovo jméno (Jang Chang Ha) je kromě toho k nalezení i na sankčním seznamu Rady bezpečnosti OSN.

Video: Kim Čung-un si testy balistických raket nenechává ujít:

Ve světle akce izraelské tajné služby Mossad, která v listopadu 2010 odpálila bomby na autech se dvěma íránskými jadernými fyziky, by se mohlo zdát nerozumné, že severokorejský diktátor své vědce staví před kamery. Vůdce svůj klid ovšem zjevně opírá o prostou skutečnost, že podobné akce by na území nejizolovanějšího státu světa byly prakticky neproveditelné.

MMF24

Nahrazovat vědce „loutkami“ by se Kimovi rovněž minulo účinkem. Tím je podle koreanisty Jaromíra Chlady, který v KLDR strávil půl roku na studijním pobytu, především vzkaz dovnitř KLDR. Kim zkrátka ukazuje, že i vědecké kapacity stojí při něm.

Přečtěte si více o zbrojním programu KLDR a napětí, které vyvolává:

Protiraketový štít v provozu. Jižní Korea je chráněna americkým deštníkem

KLDR vyvíjí rakety rychleji, než se čekalo. Rada bezpečnosti zkoušky odsuzuje

Japonci kupují jaderné kryty jako šílení. Poptávka stoupla až desetinásobně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).