Menu Zavřít

Kiska odmítl jmenovat vládu. Pellegrini připraví nový návrh

20. 3. 2018
Autor: čtk

Slovenský prezident odmítl jmenovat novou vládu ve složení, které předložila současná koalice. Andrej Kiska to řekl po dnešním setkání s dosavadním vicepremiérem Peterem Pellegrinim, jehož minulý týden pověřil sestavením kabinetu. Kiska uvedl, že vicepremiéra seznámil se svými výhradami; přitom pouze naznačil, že má problém s obsazením křesla ministra vnitra. Pellegrini řekl, že prezidentovi ve středu předloží nový návrh.

Hlava státu dala k prvnímu návrhu najevo, že má problém mimo jiné s obsazením křesla ministra vnitra Jozefem Rážem, jenž se podle slovenských médií dobře zná s předchozím šéfem resortu, kontroverzním Robertem Kaliňákem. Opozice Kiskovo rozhodnutí vítá a organizátoři protivládních demonstrací za novou důvěryhodnou vládu svolali na pátek další protesty. Prezident organizátorům poděkoval za slušný způsob protestů.

Kiska odmítnutí navrhovaného kabinetu oznámil po setkání s vicepremiérem Peterem Pellegrinim, jehož minulý týden pověřil sestavením vlády poté, co dosavadní premiér a šéf strany Směr-sociální demokracie Robert Fico podal demisi. Pellegriniho zároveň požádal, aby mu do pátku předal nový návrh.

Pellegrini odpoledne řekl, že nový návrh předloží ve středu. Do funkce ministra vnitra navrhne dosavadního ministra zdravotnictví, nestraníka Tomáše Druckera. Novou ministryní zdravotnictví by měla být dosavadní státní tajemnice (náměstkyně) na tomto ministerstvu Andrea Kalavská.

Politická krize na Slovensku nekončí a právě v pátek se mají v Bratislavě a jiných slovenských městech uskutečnit další demonstrace. „Pan Pellegrini v pondělí předložil problematické nominace, kterým veřejnost po událostech a zjištěních Jána Kuciaka nedůvěřuje,“ napsali občanští aktivisté, kteří v uplynulých dvou týdnech pořádali největšími protesty v zemi od takzvané sametové revoluce v roce 1989.


Čtěte: Likvidace novinářů v Česku? Stačí kontroly a diskreditace, tvrdí Holcová

Hrob Jána Kuciaka, ilustrační foto


Byť ještě minulý týden demonstranti požadovali vypsání předčasných voleb, což koalice odmítla, tentokráte žádají vznik důvěryhodné vlády a důkladné a nezávislé vyšetření vraždy Kuciaka, jenž ve svých článcích kromě jiného psal o kontaktech blízkých spolupracovníků Fica na podnikatele spojovaného s mafií.

Jednou z prvních obětí politických otřesů a tlaku veřejnosti se ještě před demisí premiéra, a tím i celé vlády, stal jeho blízký spolupracovník, kontroverzní ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-SD), jehož osoba vrhá stín i na snahy o vytvoření nové vlády na stávajícím trojkoaličním půdorysu. Z informací médií totiž vyplývá, že původně navržený Kaliňákův nástupce Jozef Ráž, syn populárního rockera Joža Ráže, je Kaliňákův dobrý známý, s nímž sdílí zálibu v motocyklech.

„Poslední, co dnes potřebujeme, jsou další nekonečné diskuse a podezření o tom, kdo byl s kým na motorkách a oslavách narozenin nebo další spekulace o personálních propojeních,“ vyjádřil dnes Kiska své výhrady. Nová vláda podle Kisky musí přesvědčit veřejnost, že zajistí nestranné a nezávislé vyšetření vraždy novináře a jeho přítelkyně.

„Musí vytvořit stabilní vládu, jejíž obsazení, a to především osoby ministra či ministryně vnitra, dokáže uklidnit napjatou atmosféru ve společnosti,“ řekl Kiska, jenž má podle slovenských médií výhrady také k setrvání Jána Richtera (Směr-SD) na postu ministra sociálních věcí a k návrhu jmenovat poslance Ficovy strany Richarda Rašiho vicepremiérem.

Největší opoziční strany Kiskovo rozhodnutí odmítnout navrhovanou vládu uvítaly. „Krok pana prezidenta považujeme za výjimečný ve výjimečné situaci. Rozumíme tomu, že odmítl jmenovat vládu, ve které má být nástupcem (ministra vnitra) Roberta Kaliňáka jeho kamarád,“ uvedla nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita.

WT100

Místopředseda koaliční Slovenské národní strany (SNS) Jaroslav Paška už naznačil, že Ficův Směr by se mohl rozhodnout pro předčasné volby.

O situaci na Slovensku čtěte více:

Fico podal demisi, novou slovenskou vládu sestaví Pellegrini

Slovenský tisk má jasno: Fico bude obdobou Kaczyńského

Na Slovensku se hroutí vládní koalice. Most-Híd chce předčasné volby

Slovenská opozice chce sesadit Fica. Hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Vražda slovenského novináře: končí ministr kultury i Ficovi spolupracovníci

Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář. Pravděpodobně kvůli své práci


  • Našli jste v článku chybu?