Menu Zavřít

Kladívkem k bydlení

20. 3. 2009
Autor: Euro.cz

V Praze se chystá hromadná dražba nových bytů

Přiklepnuto! Nejen podpisem kupní smlouvy v realitní kanceláři či přímo v developerské společnosti se lze stát majitelem nového bytu. Vlastníka nemovitosti učiní z kupce i úder kladívka licitátora. Během května proběhne v Praze hromadná dražba nových rezidenčních nemovitostí. Organizátoři si slibují, že pomůže rozhýbat stagnující trh s byty.

Proti stagnaci „O projektu jsem přemýšlel asi dvacet let. Žil jsem v Austrálii, kde podobné akce probíhají běžně,“ říká Tomáš Duda, ředitel realitní kanceláře Professionals. Dle jeho názoru nyní nastala vhodná doba několikadenní dražbu v Praze uspořádat. Developeři si stěžují, že se nové byty prodávají málo a v některých projektech dokonce vůbec. Lidé vyčkávají a věří, že za měsíc dva pořídí nové bydlení levněji. Kvůli zamrzlému trhu je těžké zjistit, kam se ceny nových rezidenčních nemovitostí dostaly. Novinové titulky o tom, že již ceny klesly o padesát, o třicet procent nebo že stagnují, připomínají věštění z koule. „Správná cena není taková, kterou určí soudní znalec či developer, ale ten, kdo chce nemovitost koupit,“ dodává Duda.
Organizátor hromadné dražby, na které se kromě realitní kanceláře Professionals budou podílet aukční síň Gavlas, hypoteční makléř Gepard Finance a Česká spořitelna, tvrdí, že v Česku mají dražby doposud spíše negativní image. „Tento způsob prodeje je spojován s tím, že někdo někomu bere střechu nad hlavou. To jsou ale nedobrovolné dražby,“ říká Tomáš Duda. Pokud se konají dražby dobrovolné, většinou se v nich prý nabízejí něčím neobvyklé objekty. Dražebníci očekávají, že letos vynesou veřejné dražby nejméně pět miliard korun. Po šesti letech poklesu obchodů by se tak trend obrátil. Částka získaná ve veřejných dražbách loni dosáhla sumy 3,2 miliardy korun, což bylo o sedmnáct procent méně než předloni. „Očekávám nárůst objemu obchodů hlavně při prodeji nemovitostí státní správy. Objeví se i dražby některých developerských projektů, protože banky již zahájily tlak na developery v rámci splácení poskytnutých úvěrů. Reálné prodeje těchto projektů se dají předpokládat ve druhém pololetí, tržní cena se s ohledem na vývoj finanční krize stále ještě usazuje,“ konstatoval pro Hospodářské noviny Přemysl Jirák, ředitel dražební společnosti Clanroy Sale.

ebf - tip - debata

Luxusní i levné byty V hromadné dražbě budou nabízeny nové byty, které zbyly developerům v již dokončených projektech. Zákon totiž neumožňuje prodávat byty před dokončením. „Byt musí být zkolaudovaný a zapsaný v katastru nebo těsně před tím,“ upřesňuje ředitel realitní kanceláře Professionals. Dodává, že společnost nyní oslovuje developery. V nabídce se objeví například poslední volné byty z luxusního rezidenčního projektu Františkánská zahrada v centru Prahy, zájemci si budou moci pořídit bydlení v projektu Central Park Praha či Nový Vinohrad. „Doporučujeme developerům, aby z ceny, za kterou byty nyní nabízejí, zlevnili minimálně třicet procent,“ říká Duda. Upozorňuje, že to bude vyvolávací cena, což neznamená, že za ni bude byt prodán. Ideální by dle jeho názoru bylo, kdyby se začínalo dražit od nuly. To však v Česku nelze. „Jsem přesvědčen, že kdyby se začínalo nabízet od nuly, většina bytů by se prodala za víc, než developeři požadují. Takový krok by totiž přilákal hodně potenciálních kupců,“ vysvětluje Duda.
V průběhu dražby se mělo nabízet kolem stovky bytů. Organizátoři jich mají nyní domluveno zhruba 55. Akce by měla proběhnout v květnu a minimálně prý bude trvat týden. Byty budou rozděleny do kategorií – jedna seance bude zaměřena na levnější byty, další na luxusní rezidence, rodinné domky… Zájemci si budou moci byty před dražbou prohlédnout. Podobně, jako když kupují byty přímo od developerů či realitních kanceláří, i vydražené byty budou moci financovat prostřednictvím hypotéky. „Předem ale budou muset získat od banky příslib, že mohou získat hypotéku v určité výši,“ upřesňuje Tomáš Duda.

Efektivní prodej Hromadné dražby bytů nejsou v západní Evropě či ve Spojených státech ničím neobvyklým. V době krize se v aukcích většinou prodávají byty, které byly zabaveny majitelům, kteří nemohli splácet hypotéky. Realitní makléři upozorňují, že dražby jsou efektivní možností, jak rychle a efektivně nalézt nového majitele nemovitosti. „Koluje mýtus, že dražby jsou vhodné pouze pro nucené prodeje nebo pro lidi, kteří se ocitli v potížích. To není pravda. Dražby jsou jednou z cest, jak prodat nemovitost,“ konstatoval jeden z amerických licitátorů pro internetový realitní server Propertywire.com. Zdroj cituje studii nejmenované kalifornské poradenské firmy, která tvrdí, že podpora určená pro bydlení a stimulační programy americké ekonomiky, které přijal kabinet Baracka Obamy, zvýší aktivitu, a to nejen na trhu bydlení. Dražby nemovitostí se tak mohou stát ještě běžnějším způsobem zpeněžení majetku.
Stejný trend je patrný například ve Velké Británii. Londýnským aukčním síním Barnard Marcus a Harman Healy se od začátku letošního roku daří prodat během jednotlivých dražeb nejméně 69 procent nabízených rezidenčních nemovitostí. Již během loňského roku zaznamenaly jedenáctiprocentní nárůst obchodu a polepšit by si měly i v letošním roce. Pozitivní očekávání vysvětlují tím, že mezi investory je hodně peněz, které chtějí utratit. Navíc prý nastal správný čas nakupovat. Statistická data z britského trhu uvádějí, že dvě třetiny vydražených rezidenčních nemovitostí byly zakoupeny jako investice nikoliv na bydlení. Mezi kupci se prý stále častěji objevují amatérští kupci, kteří navštěvují dražby poprvé.
Realitní odborníci upozorňují, že dražba nemovitostí má oproti jiných způsobům prodeje řadu výhod. Tou první je rychlost. Další je propagace. Reality, které jsou nabízeny prostřednictvím dražeb, dostávají masivní marketingovou podporu. Realitní společnosti se nyní spoléhají také na to, že prodejem nemovitostí dojde ke stimulaci nejen realitního trhu, ale celé ekonomiky. Noví majitelé, kteří se nastěhují do prázdných domů či bytů, jsou údajně motivováni k tomu, aby si udrželi práci nebo hledali jinou.
Proti dražbám nemovitostí se však zvedá i odpor. Kritici varují, že snížené ceny nemovitostí pomáhají jenom investorům. V New Yorku dokonce proběhla demonstrace proti dražbě zabavených bytů a domů. „Je to děsivé, jak ceny padají, ale to nikomu z nás nepomůže. Nepomůže to hlavně lidem, kteří jsou poškozeni, když hodnota jejich majetku bude dál klesat. Profitovat z toho budou jen investoři,“ varovala Sharon Blacková, jedna z demonstrujících. „Myslíme si, že aukce ještě víc zraňuje lidi, které vyhodili z jejich domovů. A také miliony těch, kteří přišli o svůj majetek, a nebo jim bude zabaven,“ dodává další kritik Larry Holmes.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).