Menu Zavřít

Kladivo na úředníky

14. 10. 2004
Autor: Euro.cz

V tendru na procesního auditora se rozhoduje mezi Logikou, BDO a D&T

Na chodbách ministerstva financí v Letenské ulici narůstá nervozita. Mnoho úředníků se obává, že přijde o své místo. Ministr Bohuslav Sobotka totiž pokračuje v plánu zrentgenování práce celého úřadu. V červenci jeho poradce Tomáš Sedláček informoval o záměru uskutečnit po vzoru slovenského ministerstva financí procesní audit (EURO OnLine 13. července 2004), v srpnu bylo vyhlášeno výběrové řízení na procesního auditora a předminulý týden byly otevřeny obálky.

McKinsey s křížkem po funuse

.
Týdeník EURO má informace, že do tendru se přihlásilo devět uchazečů. Jenže jeden (McKinsey & Co.) přinesl nabídku pár minut po termínu a další čtyři (Arthur D. Little, PA Consulting, Mercury a BVN Consulting) formálně chybovali. Jednomu chyběl výpis z rejstříku trestů jednatele, druhý zapomněl na živnostenský list, třetí nenechal podepsat nabídku oběma jednatelům. „Mohu potvrdit, že čtyři společnosti nesplnily formální náležitosti, a proto byly ze soutěže vyřazeny. Konkrétní jména uvádět nebudeme,“ řekl mluvčí ministerstva Marek Zeman.
Výběrová komise ve složení ředitel personálního odboru MF Vilém Buriánek, ředitelka kanceláře ministra financí Zuzana Brzobohatá, poradce MF Tomáš Sedláček, Miloš Olík z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, Jindřich Šilhán, ředitel odboru Informačních systémů a Zdeněk Králík, ředitel odboru Informačních systémů a služeb MF a Jana Dušánková z oddělení zadávání veřejných zakázek MF tak vybírá ze čtyř nabídek. Vzhledem k cenám jsou ale ve hře prakticky jen tři. Společnost PricewaterhouseCoopers totiž nabídla provedení auditu za 33,5 milionu korun, zatímco zbylí tři požadují přibližně jen polovinu této částky. Logica nabídla 18,4 milionu, BDO 17,9 milionu a Deloitte & Touche 16,9 milionu korun. O přidělení zakázky ale nebude rozhodovat jen cena. Důležitějším kritériem jsou předchozí zkušenosti s podobnou prací a doplňkovým kritériem cena za „člověkoden“, která umožní porovnat, jaké množství práce jednotlivé společnosti nabízejí. „Vítěz bude vyhlášen do konce října. Konkrétní informace o nabídkách jednotlivých účastníků soutěže nemůžeme poskytovat, protože členové komise jsou vázáni mlčenlivostí,“ řekl mluvčí Marek Zeman.

Slováci v pozadí.

Již dříve se spekulovalo (EURO 40/2004), že favoritem je společnost Logica. Právě ona totiž dělala obdobný audit na slovenském ministerstvu financí, jenž sloužil českému správci státní kasy za vzor. Jenže týdeník EURO má informace, že Logica sice zakázku na Slovensku řídila, ale většinu týmu tvořili lidé ze společnosti S & K Management Systems. Tato slovenská firma má také zkušenosti s podobnými projekty na Daňovém ředitelství Slovenské republiky či na Ministerstvu dopravy SR. Do českého tendru ovšem S & K Management Systems již nejde s Logikou, ale se společností BDO. Favorizovanou pozicí Logiky navíc otřásá další informace. Jeden z vysokých úředníků ministerstva financí v rozhovoru s týdeníkem EURO řekl, že za nejlepší považuje nabídku společnosti Deloitte & Touche, neboť ta by mohla sestavit svůj tým ze zahraničních expertů, kteří by neměli žádné vztahy k místním úředníkům. Deloitte & Touche se zaštiťuje portugalskou referencí. Mezi Logikou, BDO a D & T tak nyní není favorita ani outsidera.
Cílem procesního auditu je zvýšit efektivnost fungování ministerstva. Očekává se, že odhalí duplicity v nejrůznějších činnostech či nelogická seskupení útvarů, a proto povede i k výraznému snížení počtu zaměstnanců a ke zrychlení vnitřních procesů. Přinést by měl možnost zavedení principů procesního řízení a možnost projektového způsobu řešení úkolů a na to navazující systém hodnocení a motivace zaměstnanců.
„Opravdu je základním cílem celého auditu správné nastavení procesů uvnitř resortu a vyladění organizační struktury. Celý název auditu je proto také organizační, funkční, procesní a informační. Otázky personální jsou až v druhé řadě,“ říká k projektu mluvčí ministerstva Marek Zeman. A dodává: „Jedná se o pïlotní projekt ve státní správě, který by měl sloužit jako předloha pro ostatní rezorty.“

CIF24

Nabízená cena za procesní audit

  • PricewaterhouseCoopers 33,5 mil. Kč
  • Mercury 30,6 mil. Kč
  • BVN Consulting 29,3 mil. Kč
  • Arthur D. Little 28,2 mil. Kč
  • PA Consulting 24,1 mil. Kč
  • Logica 18,4 mil. Kč
  • BDO 17,9 mil. Kč

Deloitte & Touche 16,9 mil. Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).