Přestože v nových výsadbách vinic z posledních let dominují Chardonnay, Ryzlink rýnský a Sauvignon, stále u nás vládne Veltlínské zelené. Možná jen o pár hlav před millery, přesto však je nejrozšířenější sortou. Je to dáno krom jiného charakterem vín z ní připravovaných. Veltlíny jsou transparentní, nepříliš složitá vína, vhodná k časté konzumaci. Jsou také velice univerzální, co se týká jejich použití v gastronomii. Jen málo pokrmů, ke kterým se bílá vína hodí, nesnese vedle sebe veltlínské.
Základní charakteristikou veltlínů je jejich neširoká kytka lehce lipových tónů podtržená nádechem „ostrého“ koření. Chuť opakuje prvky aromatu, je svěží, vyskládaná z podílu pepře či papriky, podložená ve vyšších stupních jakosti stopou nazrálosti, zhusta dolaďovaná spodními akordy mandlovo-hořčinkovými a kyselinami držená v mantinelech příjemně dráždivé svěžesti. Několik vzorků z různých oblastí nám umožnilo postihnout odlišnosti a také odhadnout trendy, jakými se školení veltlínských ubírá.
Vinné sklepy Lechovice
Veltlínské zelené - pozdní sběr 2003
Na veltlín neobvykle vysoká barva. V kytce se objevují mimo klasický projev prvky vyšší nazrálosti a patrný hroznovitý štych. Chuť je oproti aromatu střízlivější, lépe odpovídá charakteru odrůdy. V doběhu se však místo kořenitých paprikovo-pepřových tónů vlády ujme jednoznačně a bez sentimentu kyselina, která drží závěrečný part.
LIVI Dubňany
Veltlínské zelené - kabinet 2003
Víno se blíží představě o veltlínové klasice. Světlá barva, výrazná jiskra, užší pikantnější projev ve vůni. I v chuti se projevuje střídměji, tedy co do škály. Na patře je důraznější, s akcentem na ostřejší konec, tvořený kořennými prvky v příjemné harmonii s kyselinami.
ZVOS Hustopeče
Veltlínské zelené - kabinet 2003
Tmavší barevné „provedení“ a hlubší, natěžkaná kytka prozrazují delší ležení. Právě u veltlínů to není zrovna výhodou, ubíjí totiž jednu z nejžádanějších vlastností sorty. Lahvová zralost mu příliš nesvědčí, ztěžkne a jaksi zmrtví.
Vinné sklepy Valtice
Veltlínské zelené - pozdní sběr 2003
Popření hojně rozšiřovaných zvěstí, že velcí neumějí. Výsledkem je víno, které má všechna „pro“. Barvu toho správného valéru, kytku se všemi atributy odrůdy, posílenou o sílu pozdního sběru. V chuti představuje veltlín ukázku toho výrazu, kdy víno využívá prostoru mezi mantinely, aniž by kamkoli utíkalo. Pikantní výraz je taktéž podpořen mohutnějším projevem dobře vyzrálého hroznu.
Vinařství Hort
Veltlínské zelené - pozdní sběr 2003
Asi nejvíce splňuje požadavky na veltlín. Brilantní jiskra ve světle slámové barvě, výrazná vůně, ze které vyrážejí „rohy“ štiplavých tónů pepře a papriky, podložené „travními motivy“. Koření, které nabízí kytka, vévodí i po požití na jazyku. Apartní, ostřejší, přesto vyvážený tón je obklopen náznakem květin. To rozšiřuje rozpal chutí a dodává mu u veltlínu ne tak často znamenatelný a jistě příjemný výsledek.
„Malý vinař“ ing. František Mádl
Veltlínské zelené 2002 - kabinet
Zde je patrný přechod k novým trendům ve zpracování hroznů. Víno je plnější, bohatší ve vůni i chuti, obsažnější a pro konzumenta asi i líbivější. Nabízí širší škálu prvků, kulatější, méně drzý výraz. Za cenu jistého ústupu od odrůdovosti dostává konzument opulentnější a mazlivější doušek.