Rozlehlý a historicky cenný klášter v Oseku je sice bez mnichů, ale už skoro dva roky se tu vaří pivo
Jarní slunce začíná pálit, pod vysokými stromy je ale v poledne příjemný chládek. Březnovou pohodu navíc v rozlehlém klášterním nádvoří, zarostlém sytě zelenou trávou, umocňuje ticho. Mírný hluk je slyšet jen zpoza dřevěných dveří v bývalém hospodářském dvoře. Sládek Zdeněk Rieger je uprostřed práce, připravuje se na zahájení jarní sezony, kdy to tu začne zase žít a nádvoří bude plné cyklistů a turistů. „Chtěl jsem něco nového, ve velkém pivovaru jsem už byl dlouhou dobu,“ popisuje Rieger, jak se do Oseka na úpatí Krušných hor dostal. Dlouhá léta předtím strávil v Krušovicích a Rakovníku.
Změna přišla v roce 2015. To soukromá firma Empresa obnovila klášterní pivovar, který v Oseku fungoval od roku 1701 až do konce druhé světové války. „Výhoda menšího pivovaru je, že hned vidíte, jestli lidem pivo chutná, nebo ne. A Češi už jsou náročnější pivaři než dřív, i tady v Oseku,“ vysvětluje Rieger, proč obrovský provoz vyměnil za malou varnu s kapacitou deset hektolitrů.
Jeho slova je třeba brát doslovně. Sládkuje z vyvýšeného stupínku, odkud vidí nejen na technologii, ale i do útulného výčepu, kde sleduje, jak jeho výrobky lidem chutnají. A i když se Ossegg
čepuje třeba i v Litvínově či Chomutově, jen v klášteře má přímý dohled na kvalitu piva. „Trasa ze sudu do pípy dokáže pivo zni-čit,“ krčí rameny.
Pravděpodobně i díky respektu ke zdejší cisterciácké tradici se Zdeněk Rieger nepouští do velkých experimentů, natožpak do svrchně kvašených speciálů s exotickými chutěmi. I tak sortiment čítá pět druhů piv včetně „zabijácké“ tmavé osmnáctky Jindřich.
Během naší návštěvy jsme však raději zůstali při zemi. Jako první jsme ochutnali světlý ležák Philipp se 4,8 procenta alkoholu (0,5 litru za 29 korun). V jeho vůni je cítit slad, v chuti zase příjemná hořkost, která není nijak významná a připomíná exportní ležáky. Pitelnost Philippa je velmi dobrá.
Zaměřili jsme se i na tmavý speciál Tomáš (0,5 litru za 30 korun). Pivo s pěti procenty alkoholu upoutá výraznou vůní karamelového sladu, tenhle tón je významně znát i v chuti. Požitek doprovází příjemná sladkost. Právě kvůli ní jeden Tomáš bohatě stačí, k celovečernímu popíjení se daleko víc hodí Philipp. •
Pivovar Ossegg
Rooseveltova 1, Osek sládek: Zdeněk Rieger nabídka: spodně kvašená piva a speciály co doporučujeme: tmavý speciál Tomáš v klášterní zahradě otevřeno: pondělí až pátek od 13.00, víkendy od 11.00 hodin
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz