Menu Zavřít

KLDR provedla pátý jaderný test. Testovala svou nejsilnější bombu

9. 9. 2016
Autor: Federal Emergency Management Agency

Severní Korea dnes provedla svůj pátý jaderný test, podle expertů dosud nejsilnější. Jihokorejská prezidentka test odsoudila jako čin "fanatické nezodpovědnosti", zatímco americký prezident Barack Obama se vyslovil pro nové sankce a spojence v Soulu a Tokiu ujistil, že USA budou hájit jejich bezpečnost. Ke kritice se připojila i Moskva a Peking.

„Naši atomoví vědci provedli pokusný výbuch nově vyrobené jaderné hlavice na místě jaderných zkoušek na severu země,“ oznámil moderátor státní televize.

Účelem zkoušky bylo podle televize, která prezentuje názory vůdce země Kim Čong-una, vyzkoušet a ověřit si vlastnosti nové hlavice. Ta se má používat na balistických střelách.

Zkouška prý dokázala, že země je připravena odpovědět na provokace ze strany nepřátel včetně USA. Test už odsoudily vlády Jižní Koreje a Japonska, které hodlají požadovat zpřísnění sankcí vůči severokorejskému režimu.

Svět jaderný test odsoudil

Prezident Obama v prohlášení uvedl, že jeho země jaderný status KLDR neuznává a nikdy ho neuzná. Oznámil, že Rada bezpečnosti na dnešním zasedání projedná posílení dosavadních a přijetí nových protikorejských sankcí.

Kvůli testu se podle jihokorejské diplomacie ještě dnes na žádost Soulu, Tokia a Washingtonu mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. Peking poslední severokorejskou jadernou zkoušku ostře odmítá a vyzývá Pchjongjang k tomu, aby ukončil kroky vedoucí k další možné eskalaci napětí. Čína podle svých slov usiluje o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

České ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že jaderný test Pchjongjangu narušuje stabilitu Korejského poloostrova a celého regionu a ohrožuje mezinárodní mír a bezpečnost.

První test jaderné bomby o síle 12 kilotun TNT provedla KLDR před deseti lety. Druhý test následoval o tři roky později se silou 20 kilotun, výbuch přibližně stejné síly jako atomová bomba, kterou v roce 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki.

Třetí pokusný výbuch KLDR následoval v roce 2013, ale podle Jihokorejců dosahoval pouze síle 9 kilotun. V lednu pak země otestovala svou první vodíkovou pumu (7 kilotun TNT). V posledním roce KLDR také zintenzivňuje svůj vývoj balistických střel, tedy nosičů schopných nést jaderné hlavice na velké vzdálenosti.

CIF24


O KLDR čtěte více:

KLDR prý dělá další čistky. Popravila místopředsedu vlády

Vesmírný program „nukleárního Kima“. Do deseti let chce být na měsíci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).