Menu Zavřít

KLDR zřejmě odpálí další cvičnou raketu, tvrdí USA

19. 1. 2017
Autor: čtk/ap

Komunistická Severní Korea se patrně chystá na další cvičné odpálení rakety, uvedl američtí činitelé. Termín případného testu však není jasný, stejně jako typ střely, které by se měl týkat. Severokorejský diktátor Kim Čong-un nedávno prohlásil, že země brzy vyzkouší mezikontinentální balistickou raketu.

Spojené státy oznámily, že v KLDR pozorují aktivity, které nasvědčují přípravě odpálení balistické střely zatím nezjištěného dosahu. Podle nejmenovaných amerických zdrojů Washington zaznamenal přítomnost dvou mobilních odpalovacích zařízení.

Americké ministerstvo obrany sdělilo, že je připraveno čelit provokacím KLDR i během pátečního předávání prezidentského úřadu nové nastupující hlavě státu.

EBF24

Kim Čong-un v novoročním projevu prohlásil, že země dospěla do závěrečné fáze vývoje mezikontinentální balistické rakety a nachází se před její zkouškou. USA se však nedomnívají, že KLDR učinila takový pokrok, aby dokázala střelu vybavit jadernou hlavicí. Washington rovněž ujistil, že americká protiraketová obrana ochrání nejen území USA, ale i spojenců.

O dění v KLDR dále čtěte:

Jaderné ambice KLDR jsou vážnou hrozbou, obávají se USA

Kim Čong-un posiluje kult osobnosti. Na nejvyšší hoře staví sochu za miliony


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).