Menu Zavřít

Klidně vyrobíme i kilometrový přístřešek s fontánou, říká šéf firmy Párty Stany Hned Martin Rajnoch. Limitem je pouze vítr

13. 7. 2021
Autor: Martin Rajnoch
  • Martin Rajnoch z firmy Prague Events & Management, která provozuje obchod Party Stany Hned, se věnuje stavění a výrobě těchto přístřešků už čtrnáct let

  • Dodává zázemí například na festivaly, sportovní a firemní akce, svatby a večírky. Do stanu lze pak nainstalovat klimatizaci, topení, ledničku a osvětlení nebo pódium a dekorace

  • Stany mohou stát v podstatě kdekoliv i v zimě, ale jejich největším nepřítelem je vítr. Statika vydrží poryvy do 105 km/h

  • V době pandemie se firmě podařilo nahradit zisk z eventů zakázkovou výrobou průmyslových hal


Letní festival bez party stanů je jako postel bez matrace, guláš bez česneku nebo džíny bez kapes. Něco tomu zkrátka chybí. Přístřešek z plachet se tradičně objevuje poblíž stánků s občerstvením, na velkých rodinných sešlostech, svatbách nebo na veletrzích, kde zastupuje prostory předváděcí haly. V horku vrhá stín, v dešti chrání před nechtěnou koupelí. Poslední dobou zažívají boom svatby pod širým nebem a vzhledem k tomu, že podle historických tradic se má počátek manželství slavit tři dny a tři noci, během kterých se počasí může změnit zhruba tři sta třicet tři krát, přístřeší pro pár desítek hostů se hodí.

Firma Party stany hned umí do stanu zabudovat víc, než jen přístroj s mlhou a barový pult s lavičkami. Martin Rajnoch za odpovídající příplatek do konstrukce rád namontuje klimatizaci i topení, podlahu nebo látkový baldachýn. Luxusně působí světelné efekty a průhledný strop. Na zem je dokonce možné natáhnout chlupatý koberec. Pokud klient zajistí přívod elektřiny, ve stanu může být lednička nebo třeba fontána a křišťálový lustr. Dovnitř se vejdou dlouhé stoly pro raut i zázemí pro catering, aby kuchař nemusel trčet venku. Vymyslet se dá i prostor pro pódium, taneční parket a různé workshopy.

Pokus se čtyřdenním pracovním týdnem sklidil na Islandu úspěch. Česku by se ale ekonomicky nevyplatil, míní analytik
Přečtěte si také:

Pokus se čtyřdenním pracovním týdnem sklidil na Islandu úspěch. Česku by se ale ekonomicky nevyplatil, míní analytik

V nabídce mají Party Stany Hned různé druhy a tvary stanů, od beduínských přístřešků a šapitó po velké haly. Mohou stát prakticky kdekoliv, kde je prostor a majitel pozemku to dovolí. Martin Rajnoch dokáže dostat zázemí i na sjezdovku, ačkoliv to už je náročný úkol.

Poručíme dešti, větru ne

Výrobce stanů se v extrémních podmínkách nejvíc obává větru. „Zažili jsme akci, kdy jsme stavěli juniorské mistrovství světa ve snowboardingu na Klínovci. Všechno jsme postavili, ale když jsme to po ukončení akce likvidovali, tak se velmi rychle změnilo počasí, začal foukat vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti až 130 km/h. Tam jsme balili stany nejrychleji v životě,“ vypráví Martin Rajnoch. „U nás každá věc, kterou vezmete do ruky, váží v průměru třicet kilo. Tyhle složené věci tam létaly po zemi jako nic. Kdyby stan v tu chvíli stál, bude prostě pryč. Stany jsou staticky konstruované tak, aby zvládly asi 105 km/h, tohle bylo výrazně přes a zachránili jsme stany, ale i všechny, kterým by přeletěly přes hlavu desítky tun materiálu, díky rychlé instalaci,“ říká.

Kromě větru stavitelé stanů často bojují i se sněhem. Umí vyrobit přístřeší, které se dá používat po celý rok bez nutnosti temperování, ale ani u obyčejného party stanu není problém těžké závěje ze střechy shazovat. Zima víc vadí při stavbě. Mráz leze pod kůži a člověk na sobě tahá ještě spoustu vrstev oblečení, takže se rychle unaví. Party Stany Hned každoročně instalují zázemí pro světový pohár ve freestyle snowboardingu ve Špindlerově Mlýně, což obnáší dát dohromady obrovskou plochu stanů včetně podlah v nevlídném počasí.

„Náročné jsou i food festivaly, protože je to spousta menších stanů rozhozená v prostoru výstaviště, ve veřejném parku nebo v něčem podobném, kde je náročná logistika a třeba čtyřicet stanů musí stát za jeden den,“ vysvětluje Rajnoch, proč na food festival potřebuje poslat zkušený tým. Často mají na stavbu dohromady zhruba čtyřiadvacet hodin, když nepůjdou spát, a přitom netuší, jestli nepřijde déšť nebo extrémní horko.

Naši zákazníci pracují s tužkou a papírem

Nejčastěji si party stany podle šéfa firmy objednávají eventové agentury, které pracují s tužkou a papírem a všechny subdodavatele si najímají, aby mohly klientovi sestavit komplexní balíček služeb. Mezi další zákazníky patří firmy, například Škoda Auto, pořadatelé festivalů nebo svatební koordinátorky, které dělají v podstatě produkční činnost a zařizují novomanželům všechno - od stanů přes catering a výzdobu až po oddávajícího. Hlavní sezónu pak mají výrobci stanů v květnu a červnu a v září a říjnu, kdy se koná nejvíc sportovních a firemních akcí i food festivalů. Prázdniny vyplňují svatby a hudební nebo filmové festivaly, pokud samozřejmě nepřijde situace vyžadující opatření, která celý společenský život zastaví.

„Korona nás dost zredukovala. Vloni v květnu jsme byli z třiceti lidí na dvanácti a teď už jsme zpátky zhruba na dvaceti,“ říká Rajnoch. V době, kdy příjmy z eventů klesly na nulu, se plnou silou opřel do výroby a podařilo se mu ušlý zisk nahradit. „Vzhledem k tomu, že naše firma se už nějakou dobu zabývá výrobou stanů a průmyslových hal, tak jsme vyráběli a instalovali haly,“ vypráví.

Do základního stanu se vejde 80 - 150 lidí. Foto: Party Stany Hned

Každá zakázka začíná nákresem, kdy se specifikují rozměry a tvar, které klient požaduje. „Následně se udělá statika a projektová dokumentace a přechází se k samotné výrobě. To znamená, že se svařuje ocel, zařezávají a zkracují hliníkové profily, které se vrtají a obrábí,“ vysvětluje Rajnoch. Hliníkové profily se vyrábí speciálně pro účely stanů a hal, stejně jako opláštění. To je většinou z PVC plachty a tvoří se na míru pro každou konstrukci. Celý proces od zadání po instalaci trvá podle rozměrů a náročnosti od tří do šesti týdnů. Základní a neoblíbenější typ party stanu pojme okolo stovky hostů a rozměrově vychází na 10 x 15 nebo 20 metrů a vyjde na zhruba 420 tisíc korun. Jeho pronájem na víkend bez dopravy a speciálního vybavení stojí do 50 tisíc. „Ceny se teď hodně mění, jelikož cena hliníku a oceli u dodavatelů strmě roste každý den. Pracujeme s tím, že cena může být každý týden jiná,“ přiznává Rajnoch.

Na délce nezáleží

Při prodeji se musí firma přizpůsobit, ale velikosti se žádné meze nekladou. „Největší rozpon stanu, který dokážeme vyrobit, je 30 metrů. Na délce v tomhle případě nezáleží,“ směje se Rajnoch. Stan lze prodloužit podle potřeby na sto dvě stě metrů nebo třeba na kilometr. „V Německu se vyrábí i 50 metrů široké haly, ale do toho se zatím nepouštíme, protože není poptávka,“ říká zakladatel firmy. Právě u našich západních sousedů jsou tyto formy přístřešků velice populární, jelikož se pod nimi tradičně pořádají téměř všechny velké společenské akce, včetně slavného Oktoberfestu. „Němci jsou průkopníci, některé firmy tam fungují třeba 60 let a pořád vyrábí stany,“ říká Rajnoch.

Nápady nám někdy padají jako hrušky po bouři, prozrazují designéři roku
Přečtěte si také:

Nápady nám někdy padají jako hrušky po bouři, prozrazují designéři roku

On sám se v oboru pohybuje 14 roků. Nápad založit výrobnu a půjčovnu stanů prý přišel od jeho kamaráda. Společně strávili spoustu času sportem, a přirozeně vyplynulo, že když se druhý zakladatel rozhodl, že odejde z původní firmy se stany, kde pracoval, a začne podnikat sám, přemluvil Martina Rajnocha, aby do toho šel s ním. „Tenkrát jsem byl na okraji vyhoření, tak jsem to bral jako šanci,“ vypráví. Kamarád po dvou letech změnil práci, a tak Rajnoch vede firmu sám.

KL24

Budoucnost stanů vidí optimisticky. Právě teď plánuje, jak zpřesnit výrobu, aby se všechno od dodávky po předání hotového výrobku dařilo realizovat včas a precizně. Kromě toho pracuje na typizované kolekci, kterou chce mít v podstatě neustále naskladněnou, a zdokonalení zakázkové výroby. Pokud se najde klient, třeba se jednou dočkáme i onoho kilometrového stanu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).