Menu Zavřít

Klikyháky mrtvých duší

9. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Po volbách znovu vzplanul spor o zfalšované podpisy

Jako by občanští demokraté neměli dost starostí s „utrpěným“ vítězstvím nad ČSSD. Volbami také skončilo příměří ve smíchovské ODS a znovu se rozhořel tamní dosud přísně tutlaný spor o podvodný nábor mrtvých duší (EURO 4/2006 a 8/2006). Do věci se už dokonce vložila policie, falšování podpisů je prokázané. Dvě expertizy, které na žádost Oblastního sdružení ODS Praha 5 vypracovala soudní znalkyně z oboru kriminalistiky Václava Musilová a které má týdeník EURO k dispozici, zpochybňují pravost 59 podpisů na přihláškách a členských průkazech u partajních nováčků z konce loňského roku. Právě enormním náborem 141 členů se skupina pěti místních sdružení (Smíchov, Jinonice, Hlubočepy, Slivenec a Lipence), podporujících dosavadní funkcionáře ODS na smíchovské radnici včetně starosty Milana Jančíka, pokusila zajistit početní převahu mezi celkem třinácti sdruženími ODS na Praze 5. A tím také místa na kandidátkách v letošních podzimních komunálních volbách.

Nepravé podpisy.

„Na základě analýzy a komparace podpisů na předložených přihláškách a dokladech o členství místních sdružení ODS Slivenec, Smíchov, Lipence, Jinonice a Hlubočepy byly zjištěny závažné rozpory, které zpochybňují jejich pravost,“ konstatuje znalkyně Musilová ve svých dvou expertizách. První se zabývala souborem devětadvaceti podezřelých podpisů, druhá zkoumala soubor třiceti dalších. Ačkoli Musilová neměla k dispozici zaručeně pravé podpisy osob, jejichž jmény se v přihláškách a v legitimacích operuje, její závěr je jednoznačný: „Rozdílnost mezi dvěma podpisy vyhotovenými v časové blízkosti je velmi rozporná vlastnost a sama o sobě svědčí o tom, že buď jeden, nebo oba podpisy nejsou pravými podpisy oprávněných osob.“ Což při pohledu na přiložené ukázky odhadne dokonce i laik. Hodnocení se týká všech 59 posuzovaných dvojic autografů.
S falešnými podpisy souvisí i zmíněné policejní šetření. Týdeník EURO má informaci, že kriminální služba řeší dvě trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli zneužití osobních údajů, v obou případech jde údajně o lidi figurující mezi nováčky přijatými loni na podzim v „jančíkovských“ sdruženích ODS na Praze 5.

WT100

Vnitrostranický puč.

Falšování podpisů přitom bylo jen jedním z mnoha vážných prohřešků v kauze smíchovské ODS. Kvůli volbám sice obě strany sporu – „jančíkovci“ i oblastní rada vedená čerstvě zvoleným poslancem Františkem Laudátem - dodržovaly nařízeného bobříka mlčení. Existovala totiž obava, že medializace konfliktu by ohrozila ODS v celé Praze. Smíchovská oblast je pro počet svých členům jednou z nejdůležitějších. Přesto Oblastní kontrolní a revizní komise ODS Prahy 5 (oKRK) vydala 14. března souhrnný protokol o kontrole činnosti místních sdružení (MS), který je de facto tvrdou obžalobou z vnitrostranického puče. „U pěti místních sdružení byla zjištěna závažná porušení stanov ODS, a to: 1) nerespektování a neuznávání a pohrdání orgány strany na úrovni oblasti, a to oblastní rady a oKRK, 2) vykazování osob, jimž nevzniklo členství, jako členů strany včetně zapojení těchto členů do kolektivního rozhodování MS, 3) financování akcí ODS bez souhlasu oblastní rady z prostředků mimo oblastní rozpočet a mimo účetnictví ODS (narážka na hromadné placení příspěvků – 129 300 korun - za nováčky ze soukromých účtů – pozn .red.). Jednání jmenovaných MS ohrožuje pozici ODS v místě,“ píše se v protokolu s tím, že komise souhlasí s návrhem na odebrání licencí pěti zmíněným sdružením.

Do ztracena?

Komise dále konstatuje komplexní porušování stanov, a dokonce vyjadřuje podezření na možnou existenci černých fondů. Jako důkaz uvádí například společnou schůzi pěti místních sněmů v Národním domě na Smíchově letos 18. ledna s bohatým pohoštěním a s deklarovanými náklady 58 tisíc korun nejasného původu, protože místní sdružení nesmějí hospodařit s vlastními prostředky. Komisi vadí i neochota Hlavní kanceláře ODS problémy řešit. „O pomoc při prošetření byl požádán též hlavní manažer ODS Jaroslav Jurečka, a to třikrát. Zatím bez výsledku,“ stojí v dokumentu. „Jančíkovští“ nováčci, jejichž podpisy jsou zpochybněny, byli vyzváni, aby předložili větší vzorky svých rukopisů. Nikdo z nich však nereagoval.
Když rozkol v ODS na Praze 5 letos v lednu projednávalo celopražské regionální sdružení strany, slíbil jeho předseda a nyní čerstvý poslanec Jan Bürgermeister hlasům, volajícím po odebrání licencí vzpurným stranickým buňkám razantní přístup. Místo toho je však v ODS patrná snaha zamést nepříjemnou situaci pod koberec. Už jednou „jančíkovcům“ nahrála sama výkonná rada ODS, když loni 12. prosince údajně na návrh Ivana Langra posunula termín stopstavu členstva tak, že zahrnul i narychlo dodatečně přihlášené mrtvé duše na Praze 5. Je jen náhoda, že i před týdnem výkonná rada pozměnila pravidla delegování na nominační sněmy pro komunální volby ve prospěch smíchovských „jančíkovců“? Naopak evidentně zfalšované přihlášky dosud nikdo nezrušil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).