Vyznavači zdravé stravy a duchovna mohou mít hned dvojnásobný důvod k radosti: nejenže se jim loni rozšířila paleta podniků, kde se mohou kultivovaně najíst, v domě Maitrea v Týnské si mohou návdavkem i zameditovat nebo se zúčastnit některého z programů osobnostního rozvoje. Na rozdíl od nedalekého staršího, podobně zaměřeného podniku Country Life je Maitrea, v překladu laskavá a milující, pojata jako nefalšovaná restaurace s obsluhou, jež se profiluje jako sesterský podnik známé vegetariánské restaurace Lehká hlava, o níž jsme na těchto stránkách též referovaly. Rozlehlé prostory zahrnující útulné sklepení jsou připraveny na nával, který tu přes poledne skutečně vzniká. Autorem projektu přestavby a interiérů starobylého gotického domu je architekt Oldřich Hozman, který při práci velmi moderním způsobem aplikoval různé ekologické materiály od dřeva (stromy, kácené o zimním slunovratu, prý osobně vybíral v lese), hliněných omítek přes mozaiku, kámen až po rákos, vždy se specifickým záměrem (přirozená izolace, snížení obsahu toxinů v prostředí apod.). Dům byl vymalován přírodními kaseinovými barvami a na toaletách najdete tradiční marockou hlazenou omítku. Jako absolutní hit hodnotíme originální látková osvětlovací tělesa inspirovaná tvaroslovím rostlinné říše.
K posezení jsme si zvolily spojovací chodbu, byla to však nepříliš prozíravá volba: kolem se neustále řítí personál, zvoní telefon s objednávkami a hučí výtah s pokrmy. Tam tedy příště ne.
Cizrnový krém s thajskou bazalkou z denní nabídky, jenž měl zahnat nejhorší polední hlad, je ve skutečnosti krémem luštěninovým, kromě cizrny totiž obsahuje i hnědou čočku a fazole. Luštěniny byly povařeny se směsí orientálního koření a trochu podrceny, takže je i do čeho příjemně kousnout. Chuť je luštěninová, ovšem příjemně indicky voňavá a jemná. Hustá, sytivá polévka se do sychravého dne hodí jako žádná jiná.
Servírka nemohla uvěřit, že bychom krom polévky dokázaly spořádat i dva předkrmy, a tak nám ve víru dění donesla rovnou hlavní chody, tedy staročeský talíř a zeleninový stirfry. Renonc však ihned s omluvou napravila, a my vzápětí vítáme oplakané cibulové placičky a chipsy ze sladkých brambor. Placičky připomínají malé lívanečky se smaženou cibulkou; namáčejí se do skvělé smetanovo-paprikové omáčky (znamenitá kombinace), přiložená konfitovaná mrkev je slušná, i když dost sladká a lepí se navíc na zuby. Druhým předkrmem je pak vrchovatá miska oranžových chipsů ze sladkých brambor s pažitkovým krémem. Lahodně osmažené nasládlé lupínky se namáčejí do výborné omáčky – ingredience tipujeme na směs krémového sýra a kysané smetany, obsahuje však i velkorysé množství čerstvé křupavé pažitky. Extra výsledek, jen při konzumaci občas svádíme poněkud nerovný boj. Křehoučké chipsy se totiž při namáčení lámou, a tak musí přispěchat na pomoc vidlička.
Zdejší variace na vepřo-knedlo-zelo zvaná staročeský talíř je vystavěna kolem placiček ze strouhané červené řepy (zajímavých a běžně nevídaných). Kysané polosladké zelí plní obvyklou úlohu zela (dobré), knedlík však zažil ozdravný lifting – představuje ho jakási bábovička na bázi krupice s petrželkou a kousky mrkve. Není to špatné, ale vedle řepných placiček už nemá valného smyslu. stejně lze pozorování uzavřít i u dvojice zelí-obloha (kadeřavý salát plus rajče), která se v kuchyni navíc nepochopitelně sezdala s bazalkovým pestem. Kdyby bylo zkrátka po našem, celý pokrm by se mohl klidně skládat jen z placek a zelí.
Další talíř obsahuje vskutku bohatýrskou porci: na bramborové kaši (spíš šťouchaných bramborách, což není vůbec na škodu, jen by to mohlo být vyznačeno v jídelníčku) spočívá směs ve woku orestovaných zelených fazolek, růžiček brokolice, na proužky pokrájených červených paprik a nudliček mrkve. Brambory jsou dobré, osolené akorát, avizovaná kaše by ve spojení se smetanovou omáčkou (zvolily jsme sójovou variantu) bezpochyby vyznívala příliš mazlavě. Zelenina zcela odpovídá úpravě stir-fry, zachovává si křupavost, její přirozenou chuť nepřebíjí ani jemná, lososově zbarvená omáčka na bázi rozmixovaných pečených paprik a smetany. Vizuálně připomíná červené curry, jehož klasickou partnerkou bývá rýže (k zelenině by možná pasovala i lépe). Nicméně pro nás, skalní milovnice zeleninových jídel, je i zdejší poněkud nečekaná kombinace docela příjemnou alternativou flákoty za každou cenu.
Závěr je jako obvykle sladký: limetkový koláč a pěna z bílé čokolády. Koláč s tužším celozrnným korpusem lehce připomíná americké cheesecakes, je poctivý, citrusovou tóninu náplně umocňuje strouhaná kůra z limetky, jež zdobí jeho povrch (předpokládáme, že nebyla chemicky ošetřena…). K nakyslé chuti koláče se ale vůbec nehodí další kyselá složka – ozdoba ze šlehaného tvarohu či kysané smetany.
Druhá sladká kreace se naproti tomu vysloveně nepovedla. Tři jinak výborné křupavé, karamelovo-oříškové placičky byly proloženy „pěnou z bílé čokolády“, a to skrznaskrz zpackané. Obsahuje nepříjemné hrudky tuku, máselnou konzistencí působí jako přešlehaná šlehačka, a je tudíž i patřičně mastná, o jejím přehnaném množství nemluvě. Z bílé záplavy dolujeme aspoň placičky, většina sražené „pěny“ zůstává želbohu na talíři.
Za opulentní oběd platíme 755 korun, což je vzhledem k množství, kvalitě surovin i lokalitě částka naprosto příznivá. Jedinou vadu na kráse představovaly některé nám ne zcela konvenující kombinace surovin a opravdu nepodařená bílo-čokoládová pěna, jež spolu s několika dalšími pokrmy nicméně reprezentuje Maitreu na reklamním letáku. Prostředí i obsluha jsou však nadstandardně sympatické a přátelské, takže si dokážeme představit, že oběd se může protáhnout až do odpolední svačiny, či dokonce večeře.
Maitrea
Adresa: Týnská ulička 6, Praha 1
Tel.: 221 711 631
www.restaurace-maitrea.cz
Otevírací doba: po–pá 11.30–23.30 so–ne 12–23.30
Druh kuchyně: vegetariánská
Platební karty: všechny běžné
Cena vody: džbán 1l za 50 Kč
Země původu nabízených vín: ČR, Rakousko, Francie, JAR, Chile
Hodnocení restaurace:
jídlo 41 bodů z 50
obsluha 19 bodů z 20
nápoje 10 bodů z 10
prostředí 10 bodů z 10
Kvalita/cena 9 bodů z 10
Celkem 89 bodů z 100
VALUE FOR MONEY 9/10
+ sympatická nabídka i cenová úroveň nápojů
– „přílohový syndrom“ a zvrzaná čokoládová pěna
Výběr z jídelního lístku:
Placky z pečené cibule s omáčkou z opálených červených paprik a konfitovanou cibulí 75,-
Chipsy ze sladkých brambor s pažitkovým krémem 65,-
Staročeský talíř, placky z červené řepy, knedlík, kysané zelí, restovaná slaninka z tofu na cibulce 140,-
Zeleninový stirfry ve smetanové omáčce z opálených paprik s jemnou bramborovou kaší 135,-
Limetkový koláč 60,-
Pěna z bílé čokolády prokládaná domácími křupavými karamelo-oříškovými oplatkami 65,-
Výběr z nápojového lístku :
Sauvignon pozdní sběr, vinařství Hrabal 290,-
Bovlei Gewurztraminer JAR 230,-
Pinot Gris Giersberger, Alsace AOC 330,-
Cailloux VVVdP de Cotes de Catalanes, Dom de la Serre, Francie (biodynamické) 450,-
Cabernet Sauvignon/Merlot, Emiliana Organico, Coyam, Chile (bio) 430,-
Rakytníkový likér 0,05 l 50,-.
Bernard švestka 0,33 l 35,-