Menu Zavřít

Koalice nešetří. Místo škrtů přidává nové sněmovní výbory

18. 3. 2014
Autor: ČTK

Vládní koalice maže svoje původní sliby. Alespoň ty, které se týkaly škrtů ve sněmovně.

Strany nejenže nedodržely původní proklamace a místo 16 výborů jich nechaly zřídit celkem 18. Nyní se v tichosti zrodily také nové dva podvýbory. Budou pracovat pod Výborem pro zdravotnictví.

Vznikl Podvýbor pro ekonomiku ve zdravotnictví, zdravotní pojištění a lékovou politiku. Jeho předsedou byl zvolen Ludvík Hovorka z KDU-ČSL. Čerstvě ustanovený je i Podvýbor pro oblast zdravotní péče, vzdělávání a prevenci, kterému šéfuje Pavel Antonín z ČSSD. „Že by to šlo proti smyslu snižování agendy, si nemyslím,“ uvedl Hovorka. Nejvíce podvýborů má Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu a mládež: celkem šest.

Po volbách mluvili představitelé vládní koalice jiným jazykem. Lidovci i ANO se začátkem loňského listopadu dohodli na společném postupu, který měl za cíl razantně snížit počet výborů, podvýborů a komisí. U podvýborů, komisí a stálých delegací mělo být omezení dokonce tak výrazné, aby sněmovna ušetřila celkem šest milionů korun ročně.

Velké škrty se ale nekonaly. Výborů je 18 namísto původních 19, podvýborů je 39 místo původních 41. Další navíc mohou vznikat v průběhu vládnutí.

Funkce ve výborech přinášejí poslancům slušný bonus. Bez tučných poslaneckých náhrad má předseda výboru nebo komise plat přes 78 tisíc korun, místopředseda výboru a předseda podvýboru přes 67 tisíc a místopředseda podvýboru přes 61 tisíc.


Čtěte také:

Babiš: Státní zaměstnanci dostanou přidáno

Babiš: ČSSD neumí šetřit, v názoru na řízení státu se rozcházíme

WT100

Koalice smetla dluhovou brzdu, prý neodráží současnou realitu

  • Našli jste v článku chybu?