Menu Zavřít

Kocourek: Firmy budou platit daň z příjmů 19 procent

27. 5. 2011
Autor: profit

Po daňové reformě nebudou firmy platit ze svých příjmů vyšší daň než 19 procent. Na tom se podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka shodla koalice.

Kocourek: Firmy budou platit daň z příjmů 19 procent

Foto: Profimedia.cz

 Občanští demokraté nesouhlasí se zvyšováním daní firmám. Po reformě budou odvádět firmy 19procentní daň z příjmů, ne více, řekl v pátek ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) po zasedání stranické ekonomické komise.

V posledních dnech veřejně zaznívají úvahy o navýšení firemních daní z příjmu. Takové úvahy považujeme za naprosto nepřijatelné,“ uvedl Kocourek. Koalice začátkem května uzavřela dohodu na základních parametrech daňové reformy, podle které budou po reformě firmy ze svých příjmů odvádět 19procentní daň. “Nepřipustíme navýšení ani o desetinu procenta,“ dodal.

WT100

Komise by také chtěla přenést hmotnou zodpovědnost na ústavní činitele. “Odborná komise pro ekonomiku požaduje urychlené přijetí finanční ústavy. Podle ní se bude odpovědnost ústavních činitelů za stav veřejných financí promítat do jejich odměňování,“ uvedl ministr. “Například bývalého ministra financí Bohuslava Sobotku by za jeho nezodpovědnou rozhazovačnou politiku v roce 2005 náš návrh připravil o více než 32 tisíc korun měsíčně,“ dodal.

Ekonomové se na jednání zabývali také podporou stavebního spoření. Chtěli by ho přeměnit na podporu nejenom na bydlení, ale i na vzdělávání nebo lékařskou péči.

  • Našli jste v článku chybu?