Menu Zavřít

Kofola se zajímá o polského konkurenta Hortex

13. 7. 2017
Autor: Kofola

Tuzemská nápojářská skupina chce koupit výrobce šťáv, džusů a mražených potravin Hortex.

Tradiční polskou značku nápojů a mražených výrobků Hortex, která vznikla ještě v době Polské lidové republiky, prodává fond Argan Capital. Ukončuje nyní činnost a potřebuje vrátit peníze akcionářům.

V současnosti probíhají jednání s potenciálními zájemci. Podle informací deníku Puls Biznesu mezi ně patří i česká nápojářská skupina Kofola. „Nyní se soustředíme především na investice do inovací, a to na trzích, kde jsme již etablováni. Rozhlížíme se po trhu a hledáme ty správné akviziční příležitosti“ říká mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová. Mezi zájemci jsou dál dvě polské firmy: producent mléčných výrobků a sýrů Polmlek, který má i nápojářskou divizi, a Maspex, který v Česku prodává džusy Kubík.


Kofola vyplatí rekordní dividendy. Akcionáři si rozdělí 300 milionů

 Kofola


Zájem by mohly mít i fondy private equity, jako je Hartenberg Capital či Advent International. Smysl by mohla akvizice dávat rovněž pro investiční skupinu Penta, která je akcionářem polského distributora mražených jídel Iglotex, s nímž Hortex v minulosti spolupracoval. Zájemců však bude mnohem víc. Cena transakce by dle odhadů mohla dosáhnout až 200 milionů eur (asi 5,2 miliardy korun).

Polovinu byznysu Hortexu tvoří výroba a prodej šťáv a džusů, druhou polovinu mražené potraviny. Firma je kromě Polska velmi aktivní v Rusku, odkud vyváží mražené potraviny i na Arabský poloostrov.

KL24

Ve finančním roce, který skončil na konci května 2016, vykázal Hortex tržby 940 milionů zlotých (5,8 miliardy korun), EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) pak byla 80 milionů zlotých (cca 496 milionů korun).

Čtěte také:

Kofola vyplatí rekordní dividendy. Akcionáři si rozdělí 300 milionů

Kofole klesly tržby i zisk, v Polsku chystá velkou ofenzivu

Zakladatelé Kofoly navýší svůj podíl. Skupinu ovládne nová společnost AETOS


  • Našli jste v článku chybu?