Menu Zavřít

Kokurenceschopnost Česka se nezměnila. Na žebříčku jsme zůstali 31.

1. 10. 2017
Autor: čtk

Česká republika letos zůstala na žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), na 31. příčce. Zhoršilo se hodnocení hlavně tuzemské dopravní infrastruktury. Zpráva o globální konkurenceschopnosti 2017-2018 porovnávala 137 ekonomik světa.

První je Švýcarsko následované Spojenými státy. O dvě místa lépe než Česko se umístilo Estonsko, Polsko je na 39. místě, Slovensko pak na 59. pozici. Česko se na 31. místě drží již třetí rok za sebou.

Negativně se na umístění České republiky projevily dva měřené aspekty. Největší měrou přispěl pokles v hodnocení infrastruktury a technologické připravenosti. Pozitivně ve prospěch České republiky hovoří vývoj v hodnocených ukazatelích - vyspělost podnikatelského prostředí, makroekonomického prostředí a inovace.

Index globální konkurenceschopnosti 2017-2018
Pořadí Země Skóre Předchozí umístění
1. Švýcarsko 5.86 1.
2. USA 5.85 3.
3. Singapur 5.71 2.

Zdroj: WEF

„Dá se říct, že se Česku daří v posledních několika letech držet krok s vývojem ve starých zemích Evropské Unie (EU15). Nicméně propad v hodnocení mezi Českou republikou a EU 15 se nikterak neztenčuje,“ uvádí zpráva analytického týmu CMC. Mezi nejproblematičtější faktory ovlivňující podnikání v Česku patří podle zprávy daňové předpisy, byrokracie, výše daní či korupce.

WEF porovnává země podle 12 faktorů, které zahrnují infrastrukturu, vzdělání a zdravotnictví, efektivitu pracovního trhu, technologickou připravenost, inovace, velikost trhu, makroekonomické prostředí, transparentnost a výkonnost vlády. Autoři vycházejí z dat OSN a dalších mezinárodních organizací a z vlastního průzkumu mezi zástupci firem ve sledovaných zemích. Žebříček zahrnuje 137 zemí z celého světa, které dohromady tvoří 98 procent světového HDP.

CIF24

Přečtěte si také:

Maloobchodní tržby zpomalily meziroční růst. Nejvíce se zvýšily prodeje e-shopů

Když lék je horší než nemoc: centrální banky vytvářejí bludný kruh

Spekulanti Na Příkopě: ČNB za čtyři roky ztrojnásobila devizové rezervy

 Česká národní banka, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?