Menu Zavřít

Koloušek, prduši, antilidi a Bém

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

politický diář

Po soudním projednávání údajné korupce ze strany supergurua Víta Bárty se poslanci vrátili do práce. Podle MF Dnes se véčkaři „zamračeně pohybovali po Sněmovně, příliš se nezastavovali v kuloárech a neradi poslouchali narážky kolegů“. Sám superguru se prý „nepohyboval sebevědomě jako jelen se zdviženou hlavou ve svém stádu, připomínal spíše poraněného kolouška“. Poslanci ze zbylých koaličních stran pak vybuchovali smíchy, když se jich novináři tázali, co říkají novému protikorupčnímu návrhu VV na povinná majetková přiznání politiků.
Ačkoli bylo líčení přerušeno do dubna, i v minulém týdnu bylo v centru dění. „Je to zoufalé, chtělo se nám zvracet,“ popisovala proces přísedící soudkyně Marie Jungwirthová Lidovým novinám. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg zase prohlásil, že „tato vláda ztratila na vážnosti a na prestiži“.

Zatímco Jungwirthová byla ze soudního senátu vzápětí vyloučena pro možnou podjatost, Schwarzenberg hodlá zůstat ministrem a jeho strana i nadále pevnou součástí koalice. Projevilo se to i ve čtvrtek, kdy internetový deník Insider přinesl „zásadní“ zprávu, podle které Schwarzenberg rezignuje na funkci ministra kvůli tomu, že premiér Petr Nečas odmítl v Bruselu podepsat pakt o finanční stabilitě. „Ačkoli jste Nevyhoštěný (jméno redaktora LN, kterému ministr odpovídal), tak bych server Insider vyhostil. Neboť je, co se TOP 09 týká, outsider. Teď už ho chytá fantas,“ reagoval Schwarzenberg.

Ministr financí Miroslav Kalousek plánuje sebrat „prduchům“, jak se léta říká pracujícím důchodcům, od ledna příštího roku slevu na dani. Podle HN si totiž na ministerstvu financí propočetli, že by si tak stát ročně přilepšil o dvě a půl miliardy korun. Šéf státní kasy by však měl být při prosazování takového návrhu obezřetný. Opatření by se totiž dotklo i končícího prezidenta Václava Klause. A jak jsme se díky serveru Aktuálně.cz dozvěděli, jsou třeba na rozdíl od prezidenta USA veškeré Klausovy „mimoprezidentské“ příjmy tabu. Redaktoři Aktuálně se po dotazu na příjmy od Václava Klause dozvěděli, že jsou „soudruzi a antilidé“. Takže pozor!

EBF24

Titulek článku na serveru Lidovky.cz týkající se tří monstrózně předražených zakázek v Praze a Klausova oblíbence, tedy nesoudruha a nadčlověka Pavla Béma, zněl: „Já a předražené zakázky? To je gigantická sprosťárna.“ Lepší vtip na závěr by autor Diáře nevymyslel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).