Menu Zavřít

Komerční banky pomohou státu

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Česká exportní banka

ebf - tip - debata

Česká exportní banka (ČEB) získá nové zdroje financování. Prostředky by jí už brzy měly začít poskytovat komerční bankovní domy. „Zdroje od komerčních bank nás vyjdou levněji,“ vysvětlil motivaci generální ředitel České exportní banky Tomáš Uvíra. Až dosud přitom musela státní ČEB shánět peníze jinde, v drtivé většině případů formou emise vlastních korunových a cizoměnových dluhopisů anebo například prostřednictvím repo operací. „Jde o několik projektů, které jsou před schválením a při nichž bychom měli využít financování od komerčních bank,“ říká Uvíra.
Poskytnutí peněžních prostředků formou půjčky od komerční banky má podléhat velmi striktním pravidlům. Na projektech, na něž exportní banka získá tuto formu financování, musejí participovat i komerční finanční domy formou klubových úvěrů. „Banka, která je v tomto klubu spolu s námi a podílí se na projektu, současně poskytne financování i na naši část úvěru,“ upřesnil Uvíra.
Nezájmu finančních domů se Uvíra nebojí. Jednak mají dostatek likvidity a jednak transakci, na kterou exportní bance půjčí, budou velmi dobře znát. Účastní se jí totiž coby přímý věřitel. To ostatně potvrzují rovněž oslovené banky, třebaže konkrétněji se vyjadřovat nechtějí. Zatím je vše ve fázi vyjednávání.
Rozšíření zdrojů financování ČEB je součástí nové strategie, kterou Tomáš Uvíra razí od svého loňského příchodu do čela exportní banky. „Jde o další krok k bližší spolupráci mezi námi a komerčními bankami,“ poznamenal Uvíra. Bankovní domy si v minulosti stěžovaly, že jim ČEB „leze do zelí“, když financuje i méně rizikové projekty, které by utáhl soukromý sektor. Přitom podstata ČEB stojí na podpoře vývozu českého zboží do rizikovějších regionů, kterých se komerční sektor bojí. Uvíra tvrdí, že komerčním bankám bude ČEB nyní přenechávat stále více transakcí.

Zdroje tu jsou

Z čeho pokrývá ČEB úvěrové potřeby
Emise korunových a cizoměnových dluhopisů*82 %
Přijaté úvěry ve formě depozitních obchodů, repo operací nebo dlouhodobých výpůjček, vklady od klientů*18 %
zdroj: ČEB

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).