Menu Zavřít

Komu patří Kofola: rodiny Samarasova a Sommerova zjednodušují vlastnickou strukturu

7. 8. 2018
Autor: Kofola

Výrobce nápojů Kofola má o něco pestřejší vlastnickou strukturu, než se dosud soudilo. Největší podíl v Kofole má prostřednictvím firmy Aetos její šéf Jannis Samaras, významné podíly drží také jeho sestra Niki Sommerová a švagr René Sommer. Aetos poodkryl svou vlastnickou strukturu v souvislosti s fúzí s lucemburskou firmou KSM Investment, jejímž prostřednictvím dříve rodina Samarasova Kofolu ovládala.

Aetos je v současnosti s 68procentním podílem hlavním akcionářem Kofoly. V této společnosti bude mít po dokončení fúze se společností KSM Investment Jannis Samaras něco přes 54 procent akcií, Niki Sommerová necelých 22 procent a René Sommer přes 14 procent. Po pěti procentech zde budou držet ředitel výroby René Musila a ředitel nákupu v Kofole Tomáš Jendřejek. Lucemburská schránka po dokončení fúze zanikne.

Na odchodu je finanční investor CED Group, který má v Kofole už jen 12,4 procenta akcií. Dceřiná firma Kofoly Radenska odkoupila pět procent, zbývajících 14,6 procenta mají menší investoři. S akciemi Kofoly se obchoduje na pražské burze, avšak kurz v posledních měsících padá. Na počátku června jedna akcie stála 370 korun, začátkem srpna už jen 295 korun.

 Vlastnická struktura Kofoly

Tržby Kofoly v posledních dvou letech stagnovaly na úrovni sedmi miliard korun, čistý zisk loni meziročně klesl o třetinu na 231 milionů korun. Nejsilnější pozici má stále na českém a slovenském trhu, díky akvizicím roste na slovinském a chorvatském trhu. Nedaří se jí naopak v Polsku, kde postupně zavírá menší závody.

Dále čtěte:

Kofola sníží základní kapitál na polovinu. Zajistí si tak zdroje na dividendy

Kofola kupuje slovenského výrobce minerální vody Kláštorná

Přijde český BioLidl? Branže kvalitních potravin hledá cestu z kruhu

Malých prodejen přibývá. Do trendu naskakuje Globus

MMF24

Rohlíky s vůní benzínu. Na zákazu prodeje o svátcích profitují pumpaři

Řetězec Globus vykořisťoval dodavatele. Dostal pokutu 183 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).