Menu Zavřít

Komunistům nevadí mise v Mali, Iráku a Afghánistánu, tvrdí Babiš

30. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

KSČM nemá problém s posílením misí české armády v Mali, v Iráku a v Afghánistánu. Po jednání vlády to dnes novinářům řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který s komunisty jedná o podpoře vlády pro druhý pokus o její sestavení. V programovém prohlášení vlády podle Babiše nebude posilování mise v Pobaltí, které komunistům vadí, ale zachování již schváleného počtu. Sněmovna bude o posílení zahraničních misí jednat v pátek.

Vyslání vojáků do pozemního kontingentu v Pobaltí ale materiál neobsahuje, to schválil Parlament již vloni.

KSČM kritizovala návrh vládního prohlášení chystaného kabinetu ANO s ČSSD kvůli závazku posilovat české zahraniční mise. Babiš dnes uvedl, že o formulaci ještě jednal s předsedy KSČM a ČSSD Vojtěchem Filipem a Janem Hamáčkem. „KSČM nemá, jak jsem to pochopil, problém s navyšováním našich vojáků v Iráku, v Mali a v Afghánistánu,“ řekl Babiš. V Pobaltí by se podle něj počet vojáků neměl nyní měnit. Mandát pro armádu v Pobaltí platí do poloviny do konce ledna 2019.

Člen obranného výboru Alexander Černý z KSČM dnes během jednání Sněmovny řekl novinářům, že z pohledu KSČM je nerozumné, aby se zvyšoval počet českých vojáků v zahraničí. „Ani kdyby tam nešlo o to choulostivé Pobaltí, je tam o miliardu navíc a je to o třetinu vojáků víc v zahraničí,“ uvedl. Podotkl také, že vláda potřebuje pro vyslání vojáků souhlas obou komor Parlamentu.

Senátoři hlasovali o posílení zahraničních misí 17. května a vládní návrh prošel. Kromě misí v Mali, Afghánistánu a Iráku obsahuje i českou přítomnost v Pobaltí, nikoliv však již schválený pozemní kontingent. Ve druhé polovině roku 2019 by čeští vojáci v počtu 95 příslušníků měli střežit vzdušný prostor nad Pobaltím, což dělají již několik let.


Přečtěte si komentář: Jedno zbytečné referendum

 Weikert


Ještě letos by mělo v případě schválení návrhu odjet do Afghánistánu až o 140 vojáků více. Česká armáda má nyní v zemi mandát na 250 vojáků, kteří působí v Kábulu a na základně Bagrám. Nově by se měli vydat do province Lógar, kde by cvičili speciální jednotku afghánské policie, a do provincie Herát, kde by pomáhali s výcvikem afghánských vojáků.

V Mali se má mandát zvýšit z 50 na 120 lidí. Česká armáda chce mít v zemi další jednotku, která by hlídala či doprovázela vojáky výcvikové mise Evropské unie. Působnost českého zapojení by se zároveň měla rozšířit i na okolní země takzvaného Sahelu, a to v souvislosti s připraveným novým unijním mandátem mise, který by měl začít v roce 2018. Do mise OSN, která také v Mali působí, by se mohl zapojit malý expertní tým. Tato jednotka by měla mít do 30 vojáků.

ebf - tip - debata

Více vojáků, až 110 místo nynějších 65, má zamířit také do Iráku. Příští rok by do země mohla vyjet chemická jednotka. Armáda navíc čeká na vyjádření NATO, které v Iráku plánuje spustit vlastní misi. České jednotky by pak mohly být do této mise zapojeny a případně v ní i posíleny.

Dále čtěte:

ČSSD zaplatí za referendum 100 tisíc. Hlasováním na schůzích ušetří za poštovné

Ústecká ČSSD nepodpoří vládu s ANO, má výhrady k programovému prohlášení i obsazení rezortů

Hamáček splnil slib. Zemana seznámil se jmény ministrů

Sociální demokraty v krajích dělí názor na vládní angažmá s ANO

Referendum ČSSD o vládě potrvá až do 14. června. Vedení doporučení nevydá


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).