Menu Zavřít

Končící šéf SPD Schulz nebude německým ministrem zahraničí. Neustál tlak spolustraníků

9. 2. 2018
Autor: ČTK

Nečekaný zvrat vnesl dnešní den na německou politickou scénu. Končící předseda sociální demokracie Martin Schulz se totiž rozhodl, že nevstoupí do vznikající vlády velké koalice CDU/CSU a SPD vedené kancléřkou Angelou Merkelovou. Ještě ve čtvrtek se přitom počítalo s tím, že se stane ministrem zahraničí.

Dvaašedesátiletý politik neustál tlak svých spolustraníků, který mu přinesla ochota porušit slovo. Schulz loni po zářijových volbách, kdy jím vedená SPD dosáhla nejhoršího výsledku od druhé světové války, prohlásil, že do žádné vlády pod Merkelovou rozhodně nevstoupí. Postupně ale změnil názor a chystal se, že převezme post šéfa německé diplomacie.

Ve straně to vzbudilo prudkou reakci, takže namísto referenda, v němž bude SPD o pokračování velké koalice rozhodovat, řešila prakticky výhradně personální otázky. „Kvůli diskusím o mé osobě ale považuji úspěšné hlasování za ohrožené. Proto tímto oznamuji, že se vzdávám vstupu do spolkové vlády,“ zdůvodnil sám Schulz své rozhodnutí. V jeho pozadí byl podle pozorovatelů především silný tlak strany, server listu Bild dokonce uvedl, že Schulz dostal od členů vedení ultimátum.


Esej: Záhada mizejícího socdem voliče

 Ilustrace k eseji Záhada mizejícího socdem voliče


Současnému ministrovi zahraničí Sigmaru Gabrielovi (SPD) se tak nejspíš otevřela cesta, aby v úřadu zůstal. Ještě ale záleží na tom, jak dopadne vnitrostranické referendum v SPD. Jeho výsledky mají být známy 4. března. Schulz chce pak odejít z čela strany, kde ho má nahradit šéfka poslanců Andrea Nahlesová.

CIF24

Trojice stran koaliční rozhovory ke konci dotáhla ve středu dopoledne. Při závěrečném celonočním jednání přitom podle šéfa CSU Horsta Seehofera řešila prakticky jen rozdělení ministerstev. Sociální demokraté podle něj pohrozili tím, že když nezískají ministerstva financí, zahraničí a práce, tak nebude žádná vláda. Nakonec je dostali.

Čtěte také:

Velká koalice. CDU/CSU a SPD se dohodly na vládní spolupráci

Mouřenín skončil. Restauratér v Berlíně změnil „náckovský“ název podniku

Ekonacisté a tábory á la Hitlerjugend. Němečtí extremisté navazují na „tradice“


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).