Menu Zavřít

Kondom je komplex indického muže. Durex to hodlá změnit

30. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Durex v Indii „převlékne“ prezervativy do džínů. Doufá, že tak prolomí sociální stigma a přiměje Indy, aby kondomy kupovali více.

Prezervativy byly na indický trh uvedeny již koncem šedesátých let minulého století skrze národní program plánovaného rodičovství. Přesto v Indii, kterou trápí třetí největší výskyt HIV na světě, kondomy představují jen asi 6 procent ze všech používaných antikoncepčních metod.

Tabu jménem prezervativ

Ve stále poměrně konzervativní Indii jsou prezervativy vystaveny společenské stigmatizaci. Jen diskuze o nich ve veřejném prostoru představuje poměrně ožehavé téma. Jejich přímá propagace je pak podle agentury Bloomberg prakticky tabu.

Indická reklama na kondomy Durex Jeans:

Právě to chce nyní prolomit původně britská společnost Reckitt Benckiser, výrobce světoznámých kondomů Durex. Firma sází na to, že se indičtí muži kupovat kondomy jednoduše stydí. Na trh v zemi tak hodlá uvést Durex Jeans, nenápadné balení evokující populární oděv mladé generace a sice džíny.

Indové by kupovali Durex

Durex Jeans je podle webu Hindustantimes kondomem pro „generaci vyznávající denim a Tinder (nezávazná sexuální seznamka, pozn. red.)“. „Celý balíček je zamýšlen k normalizaci kondomů a sexu,“ sdělil Bloombergu marketingový ředitel indické pobočky Reckitt Rohit Jindal.


„Filantrop“ Bill Gates narazil v Indii na problémy. Čtěte více:

Lobbista farmaceutických firem? Dillí Gatese k očkování Indů nepustí

Bill Gates na návštěvě Trump Tower na Manhattanu 13. prosince 2016


Že kondomy v Indii čelí společenské stigmatizaci, potvrzuje i Sangram Kishor Patel, výzkumník z rady pro výzkum populace v Novém Dilí, který z kolegy z Institutu společenských věd v Bombaji na toto téma napsal studii. Propagovat kondomy v Indii je tímto způsobem podle Patela jednoznačně dobrou věcí.

Podle analytické agentury Pharmaion trh s antikoncepcí v Indii poroste kolem roku 2020 v průměru ročně o 17 procent. Důvodem je prudký populační růst a zvýšení výskytu HIV.

MMF24


Z Indie čtěte více:

Indičtí senioři využívají profesionální vnoučata. Pro Čechy zatím nepředstavitelné

Indové vyvíjejí autonomní vůz. Musí umět rozeznat i krávu

Čeští vývozci opět našli cestu do Indie. Loni export přidal 13 procent

 Účast ve stávce se ale v jednotlivých regionech liší. Zatímco metropoli státu Karnátaka, město Béngalúru, které je hlavním indickým střediskem IT, stávka tvrdě zasáhla, ve finančním hlavním městě Indie Bombaji byly banky a úřady otevřené jako obvykle. (Foto ČTK)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).