Menu Zavřít

Konec takřka 150 let dlouhé éry. Velká Británie ukončila provoz své poslední uhelné elektrárny, nahradí ji obnovitelné zdroje

Dnes
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Spojené království v pondělí vyřadilo z provozu poslední uhelnou elektrárnu v zemi. Ta fungovala u vesnice Ratcliffe-on-Soar
  • Velká Británie díky tomu po 142 letech skončí s uhelnou energií a zároveň se stává první velkou ekonomikou, která se jí vzdala
  • Požadovanou elektřinu mají nově zajišťovat hlavně obnovitelné zdroje, jejichž podíl v posledních letech výrazně narůstá

Letos je tomu již 142 let, kdy známý americký vynálezce Thomas Alva Edison uvedl v Londýně do provozu vůbec první uhelnou elektrárnu na světě. Šlo o skutečně významný milník, což dokládá i fakt, že v následujících desetiletích se podobná zařízení začala budovat nejen po celém Spojeném království, ale i v ostatních koutech planety. 

V první polovině dvacátého století se z uhlí vyráběla už takřka veškerá elektřina na britských ostrovech. Ovšem nyní, tedy zhruba o 150 roků později, zvoní uhelným elektrárnám umíráček. To proto, že spalují jedno z „nejšpinavějších“ fosilních paliv, jaké kdy bylo lidstvo schopno vyprodukovat.

Outstream Placeholder

Omezit využívání uhelných elektráren se Britové snažili už od konce minulého století. Význam uhlí se tak postupně zmenšoval, zatímco do popředí se začaly čím dál více dostávat jiné zdroje energie, zejména ty „zelené“, připomíná web BBC. Ten zároveň dodává, že o stopce pro uhelné elektrárny zhruba od poloviny současné dekády rozhodla tamní vláda už v roce 2015.

Ještě dříve, než se počítalo

Historie uhelných elektráren ve Velké Británii skončila v pondělí 30. září, kdy byla vyřazena z provozu poslední zbývající. Ta fungovala od roku 1967 u vesnice Ratcliffe-on-Soar. Zmíněná událost je podle odborníků zajímavá už jen proto, že Velká Británie se stala vůbec první velkou ekonomikou, jež se těchto elektráren kompletně vzdala.

„Je to opravdu pozoruhodný den, protože Británie koneckonců stavěla celou svoji sílu na uhlí, a to už od doby průmyslové revoluce,“ řekl bývalý ministr životního prostředí John Gummer. Současný krok je podle něj důležitý i proto, aby další země viděly, že zbavit se závislosti na uhlí je skutečně možné.

Jaderná energie opět na vzestupu? V hledáčku ji mají technologické firmy i banky z Wall Street
Přečtěte si také:

Jaderná energie opět na vzestupu? V hledáčku ji mají technologické firmy i banky z Wall Street

Nahrazení tohoto fosilního paliva ekologičtějšími alternativami ostatně nebylo až tak složité, jak se mnozí původně domnívali. A pomohl tomu právě a především rozmach zelené energie. Zatímco ještě v roce 2010 obnovitelné zdroje vytvářely pouhých sedm procent veškeré britské elektřiny, v první polovině roku 2024 už jejich podíl vzrostl na více než polovinu. Zmíněný nárůst byl dokonce tak rychlý, že ukončení uhelné energetiky bylo oproti původním plánům posunuto ještě o rok dříve.

Konec uhlí se chystá už i v Česku

Ačkoliv odstavení uhelných elektráren je bezpochyby dobrou zprávou pro životní prostředí, odborníci upozorňují, že uhlí mělo jednu zásadní výhodu. Oproti větrným nebo solárním elektrárnám bylo totiž možné vyrábět energii naprosto kdykoliv. Nyní je země více závislá na aktuálním počasí.

KL24

Něco takového samozřejmě vytváří tlak na kapacitnější bateriová úložiště, jež budou schopná dodávat elektřinu i v době, kdy nefouká vítr či nesvítí slunce. Experti se ale naštěstí shodují, že v oblasti baterií došlo v posledních letech k významnému pokroku, který skutečně umožňuje spoléhat se převážně na obnovitelné zdroje.

Jaderná energie příští rok vyrobí rekordní množství elektřiny, podle IEA předběhne uhlí
Přečtěte si také:

Jaderná energie příští rok vyrobí rekordní množství elektřiny, podle IEA předběhne uhlí

V Česku je pochopitelně situace trochu jiná, i u nás už to ale mají uhelné elektrárny spočítané. „S ohledem na aktuální vývoj tržního a regulatorního prostředí předpokládáme, že výroba elektřiny z uhlí bude ve Skupině ČEZ ukončena nejpozději v roce 2033, přičemž aktuální tržní podmínky indikují provoz nejdéle do roku 2030,“ uvedla společnost ČEZ, která je největším tuzemským výrobcem elektřiny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).