Menu Zavřít

Konec „cinknutých“ tachometrů? Caara.cz chce zavést nové pořádky

12. 10. 2016
Autor: Caara.cz/ Doblogoo.cz

„Boříme pravidla prodeje a nákupu ojetých aut v ČR,“ chlubí se na svých webových stránkách startup Caara.cz. Hlavní konkurencí prodejního modelu, který jeho zakladatelé odkoukali v zahraničí, a v tuzemsku zaznamená premiéru, budou kamenné autobazary a online portály pro prodej ojetin.

Technologické firmy jako Uber a Airbnb se často chlubí, že porušují pravidla a pohybují se na hraně existující legislativy. Jak ale bořit pravidla tam, kde se běžně porušují? Podle údajů České obchodní inspekce byla v roce 2015 evidována nějaká forma pochybení u nadpoloviční většiny (56,5 procenta) ze 115 kontrol provedených v tuzemských autobazarech. U 39 z nich pak prodávající porušili zákon o ochraně spotřebitele uvedením nepravdivých údajů u nabízených vozidel.

Přetáčením tachometrů o desítky tisíc kilometrů nazpět je český trh ojetin pověstný a právě zde chce s „transparentností“ a přímým prodejem uspět projekt Caara.cz.

„V praxi to funguje tak, že prodávající vyplní formulář se základními informacemi o prodávaném voze. Caara.cz se majiteli obratem ozve s orientační cenou auta a domluví se s ním na termínu a místu fyzické kontroly vozu,“ uvádí zakladatel a jednatel startupu Jan Veselý. „Údaje ze servisní knížky pak ověřuje v místě, kde byl vůz v servisu a zároveň prověří, zda odpovídá stav kilometrů,“ dušuje se.

Politiky předběhl autobazar. Čtěte o tom:

Autobazar předběhl vládu. Zavedl šrotovné

Šrotovné, vrak, auta

„V zahraničí již na podobném principu funguje několik služeb. Na americkém trhu je to například Beepi nebo Shift, v Británii pak Carspring a Karosso,“ dodává.

Po více než roce vývoje byla služba v Praze a středních Čechách spuštěna v pondělí a začátek bude podle Veselého spíše pozvolný. Do konce roku by se působnost měla rozšířit na celou ČR a Veselý očekává, že se budou prodávat desítky vozů. „Ostré tempo nasadíme začátkem příštího roku,“ říká Veselý s tím, že pro rok 2017 počítá se stovkami prodaných vozů.

CIF24

Ze stáje Use It Up
Caara.cz je prvním projektem, který se mohl těšit z podpory nově zřízeného (1. 9. 2016) investičního fondu Use It Up. Ten se první v Česku zaměřuje výhradně na startupy a sdružuje investory od středních a malých podnikatelů po zkušené manažery. Fond, který má sídlo v pražské enklávě technologických firem v Karlíně, se v současnosti nachází ve stádiu úpisu investičních akcií. V horizontu jednoho měsíce pak plánuje podpořit další startupový projekt. Do konce roku by rád podporu rozšířil na čtyři projekty. Výši investice do Caara.cz odmítlo vedení společnosti komentovat. Fond je však připraven v případě potřeby přihazovat.
Přečtěte si o dovozu ojetin z ciziny:

Karolína Topolová: Dovoz ojetých aut se nevyplatí

 Audi zabavená osobám, které se zabývaly hospodářskou trestnou činností, nabízí vnitro v aukci.

O automobilismu čtěte více:

Německo chce prý od roku 2030 zakázat auta se spalovacím motorem. Nebude to tak horké

Samořídící auta samozřejmostí. USA pro ně připravily legislativní půdu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).